婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我姑仔而家31歲結婚5年,前年生左個仔之後,我99照顧佢地一家三口,因為我同c6未有仔女,但我c6就好鐘意玩bb,所以我地差不多每兩星期去我姑仔度食飯兼玩我姑仔個b,煩到呢!我又唔可以Say no!簡單講句,我99同我姑仔真係又自私自利,又要威又要帶頭盔果種人,我真係唔想見佢地,好彩正因為我99偏心姑仔多,如果唔係我地兩公婆仲煩,我唔明點解我99對自己個仔咁樣,好似有時我姑仔同個b出去玩,個bb都18個月有多都識行,太保護果隻,有時99打比我地問我地出唔出去,因為我姑仔帶個b出去,想老點c6做保母有人幫手抱,我99怕我姑仔兩公婆辛苦,其實仲有好多搞笑野,而家我都講唔哂

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

我想知如果你哋話唔出, 佢哋會點?

洋房

stitch2012 發表於 19-5-10 16:17
我想知如果你哋話唔出, 佢哋會點?

話唔去冇野架,睇下咩情況囉,如果係d親戚請飲,有時冇得話唔去,最慘係我c6都想去,第一,阿媽叫實唔反抗,第二,有得玩b,我同我c6早排講掂數先兩星期去一次,如果唔係仲慘,不過都要睇我巴之閉姑仔有冇街去先叫我地過去,煩到爆!講真,如果佢地唔係份人有問題,去下有咩所謂,但最慘唔係呢

男爵府

caca0904 發表於 19-5-10 17:21
話唔去冇野架,睇下咩情況囉,如果係d親戚請飲,有時冇得話唔去,最慘係我c6都想去,第一,阿媽叫實唔反抗 ...

咁你咪自己唸多d節目比自己,有晒plan,挾c6去玩咪得囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實你老公有問題多d, 佢錫亞b 所以去睇bb...

我有兩個姑奶,大家都無咩問題,因為佢地明白我唔係佢地邊個,佢地同細佬有親,並唔係同我有親。大家都算客客氣氣。

子爵府

你c6問題wor

大宅

回覆樓主:

我最憎我姑仔,佢係北方人,我係廣東人,有次食飯,有人問我係咪唔係北方人(因我唔明佢哋啲話),佢大聲答,北方人高貴好多

大宅

回覆樓主:

以前我有類似情況,我姑9個小朋友細個時,又係我老公like去玩b, 所以成日weekend 啲出街活動我老公同我都會一齊去,美其名大家一家人一齊去下街(因我99都會一齊,但姑9老公因為weekend返工,所以好多時只係晚飯先約一齊食),但其實我姑9和99係會自己行去睇野,個小朋友就塞畀我老公同我睇住,每次都要幫人揍細路,佢自己就行街街,以前我都覺得有冇搞錯,一次半次都話,個個星期都咁。。。又係個細路識行識走,個細路都冇扭,啲大人就死要你抱住,驚死個細路行多步會有事咁;但如果你唔去,又唔見得佢會自己抱住(因為嫌辛苦)。。。但人地就唔辛苦,總之就洗到你盡。。。。

已刪除用户

侯爵府

畀面勳章

咁其實係你C6自己要去人度玩B乍喎

洋房

108108108 發表於 19-5-11 08:39
以前我有類似情況,我姑9個小朋友細個時,又係我老公like去玩b, 所以成日weekend 啲出街活動我老公同我都會 ...

我同你一樣囉,我都知係我c6唔爭氣死都要去,但整整下,反而個b而家19個月嚟緊識行,反而佢地兩母女如果有咩節目去遠程,就想一家便宜兩家著,簡單講想搵我老公笨抱b,唔洗姑仔兩公婆辛苦,其實佢地唔打嚟,我老公頂多見三星期冇見自己主動話要去,我最嬲就係,雖然我老公唔爭氣要玩人地個b,整整下佢地有目的性搵人抱仔,講真,我老公同姑仔都係我99生啫,偏心到咁,我99自己笨實照顧佢地一家三口算,搞埋我地,仲有,其實平時我姑仔99都日日去佢度湊b架喇,你話死唔死?冇架喇,我朋友話,等佢個仔大d,唔再得意我老公咪死心唔去玩囉,我姑仔同99份人好老討架,點會想去

洋房

ilovecafe 發表於 19-5-11 00:49
咁你咪自己唸多d節目比自己,有晒plan,挾c6去玩咪得囉

我已經盡力plan喇,都過個幾次關因為有街去所以推左佢地冇去,但唔係次次得,一多個兩星期冇去,我個死佬就唔爭氣話要去,我有咩計?比人話我唔比人見屋企人咩?都同我老公早排為左成日去我姑仔嘈過幾次

大宅

回覆樓主:

呢啲一個願打一個願捱組合...唯有自己盡量少參與,自己搵節目。

洋房

108108108 發表於 19-5-11 08:39
以前我有類似情況,我姑9個小朋友細個時,又係我老公like去玩b, 所以成日weekend 啲出街活動我老公同我都會 ...

唔記得問你,到最後而家點?

洋房

雞蛋公主59 發表於 19-5-11 13:37
呢啲一個願打一個願捱組合...唯有自己盡量少參與,自己搵節目。

唉,鬼唔知?遲d睇情況自己閃人,但而家話唔去好覺眼,唔想比人話,有個老討99加姑仔要好小心做人架

大宅

caca0904 發表於 19-5-11 13:39
唔記得問你,到最後而家點?

其實我都捱咗幾年呢啲咁既日子,我好明白你,鬼唔知好似之前既jm講係自己老公問題,但自己又可以走開唔去幾多次,果時我老公仲要係每個星期六都約佢地,由lunch, 之後行街到之後dinner, 咁就冇咗一日,咁星期日就屋企抖下,執拾吓屋企,果時新婚,我都想星期六两個自己去吓街,所以果時試過為咗咁嘈交。。。我老公果時仲想買車咖,我堅持唔買,亦都好彩老公聽講而冇買,買咗既話就仲死,自己實变做妹仔咁,而且實要車佢地出出入入。。。

我係後來個細路大了,開始讀小學,又因為佢地屋企既其他問題,漸漸变了只食晚飯,到現在直頭連晚飯都唔冼食。。。。

大宅

回覆樓主:

好講真,換轉我有小朋友,佢都唔會每個星期幫我睇仔,總之佢洗你,你就一定要得;你洗佢,佢實千萬個理由唔得

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你兩公婆快d生返個
湊自己b唔洗湊人地個b

男爵府

caca0904 發表於 19-5-11 13:29

我已經盡力plan喇,都過個幾次關因為有街去所以推左佢地冇 ...

講明一個月最多去兩次,如果唔系佢自己去飽佢

洋房

108108108 發表於 19-5-11 16:23
好講真,換轉我有小朋友,佢都唔會每個星期幫我睇仔,總之佢洗你,你就一定要得;你洗佢,佢實千萬個理由唔 ...

嘩,等到個細路讀小學?好彩冇買車,買完你地仲大鑊啊!我諗我老公應該見佢冇咁得意就唔會想話成日去睇只係我個老討99叫就冇計,其實我想最嬲我99根本唔關心我老公,咩都係錫哂我姑仔同個b,其實你偏心咪偏心,唔好為左你個女同個b搵我地笨,就係我老公唔爭氣要睇,但做老婆又出唔到聲,先谷住喺度呻下,講真就算我地兩公婆有b,我99一定唔會緊張囉,偏心得好離普

首頁

尾頁

跳至