懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

冇請陪月,諗住搵阿媽幫手,大家會比幾錢呀?

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Nickybb121 發表於 19-5-10 21:52
冇請陪月,諗住搵阿媽幫手,大家會比幾錢做人工呀?

我自己呀媽冇收過我一分錢

別墅

自己阿媽要收錢??

大宅

2019新春慶豚圓

如果要比錢,,點解唔請陪月?
一來,陪月算系專業人士
二來,比一萬?定比幾千?
呀媽幫手,代表會系你到食同住,仲要比錢做人工?
成件事有點搞笑
你系咩角度要甘樣先?
系呀媽提出?定你覺得要比番錢呀媽?
如果系後者,寧願你請陪月,好老實呀媽個套坐月,未必真系適合
佢自己經歷過,講緊系幾十年前
除非佢有上過堂,真系乜都識
通常想慳錢先會叫屋企人幫手,你甘樣有d奇怪

大宅

唔駛比,之後請食大餐!過時過節家用比多d. 你當阿媽係黎賺錢既就要比足,唔係就叫刻薄

民房

如果要比錢,請個陪月好過
如果係媽咪,佢幫你買野嗰啲比番錢佢囉。但湊點都應該唔洗囉,佢同你計再算。
有孫湊應該唔會想要錢呱

大宅

我媽係專業24陪月,之前流產宮外孕媽都會來坐小月,媽從未問過我攞錢,反而有時佢會貼錢買D好野我補身,我會比$佢買餸咁,今次我又有咗,媽咪都第一時間舉唒手話佢一定會來坐月同湊孫,佢話幇到一定幇,兩母女要坦白,亦未必下下計到足嘅

伯爵府

回覆樓主:

只俾左二千買送,因為日日屋企

別墅

2019勳章

雖然話自己媽咪
但係湊初生嬰同埋做陪月都辛苦
我媽咪冇特別要求要幾多錢
但我自己比1萬蚊家用佢
另外再比1萬蚊佢買陪月時要用嘅野同食品
佢用哂再比錢佢
之後佢幫我湊女都會照比1萬蚊家用
其實比幾多錢都係心意

別墅

我會比2萬媽咪,另外再比錢佢買送買補品。

大宅

你媽咪係做開嘢,為咗幫你而唔做嘢嗎?否則我唔覺得有需要出人工俾佢。買餸、乾貨、補品就話當然由你出錢啫。

你媽咪有幫過其他人坐月或上過堂?定係佢打算用佢廿幾年前自己坐月嗰套幫你?我幾年前流產完我媽好熱心幫我坐小月,佢第一日開始就叫我食雞酒同薑醋,食足十多日,結果唔夠兩星期因為血崩要入院做手術

大宅

我有請陪月,不過媽媽都有幫手又買補品。比左3-4 萬佢,另外送禮物比佢。

男爵府

soiebb 發表於 19-5-11 04:52
唔駛比,之後請食大餐!過時過節家用比多d. 你當阿媽係黎賺錢既就要比足,唔係就叫刻薄
...

同意^_^

別墅

我媽咪本身要做野,我32周開始係媽咪屋企待產,佢每日煮晚飯比我食,準備埋午餐,一星期有兩晚老火湯(通常都係花膠湯),佢本身儲落好多花膠就係想留比我生小朋友補身,多到我驚。
不過如果有電費單水費單我會主動幫佢交,有時我都會幫手買餸,買啲靚魚一齊食,如果見到佢攰,就唔煮飯,直接帶佢出街食。
我媽咪唔可能全職陪月,佢會同奶奶分別煲野比我補身,我無特別比家用佢,不過會買野比佢同埋有空就帶佢食好野。
兩母女無得計,我陀咗個囡之後,買野比佢多過比自己。
如果想比錢媽咪,按自己能力比囉,心意麻,明天母親節啦~ 你未比封利是佢,答謝佢。

大宅

你需要啊媽的時候啊媽幫下你照顧bb
啊媽老了需要你的時候你好好照顧阿媽

親人無需講錢 ,講真心!!

別墅

2019新春慶豚圓

冇請陪月,諗住搵阿媽幫手,大家會比幾錢呀?

比買餸錢阿媽就得啦!自己阿媽點會同你計架!

大宅

我諗你阿媽第一時間話幫你 佢肯定唔會計錢 在要淎自己個孫。但我諗都要比一萬幾千佢飲茶

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

上胎俾多一個月家用,佢唔收,我話係用黎買野食、買雞、煲湯之類
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

2019新春慶豚圓

當年我媽幫我坐月,我比佐萬五蚊佢做買餸錢

複式洋房

2019勳章

我坐月都係搵阿媽幫手,因為唔鍾意陪月(陌生人)係屋企,所以我媽辭職幫我坐月,我比1萬佢當幫補家用,但最後佢淨係要左6千,當然買送錢我係另外再比佢,我媽係唔想收我錢的覺得自己個女同孫來,但我覺得佢突然無左收入我覺得係要比錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊