懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

岩岩發現bingo左
想問大家去睇醫生時 除左問最後經期之外 會唔會問埋你週期幾多??
因為係網上面個d計預產期 都會問埋你週期幾多日
同28日既預產期會有唔同
問埋身邊朋友 佢地話醫生無問佢地 不過咁岩佢地都係28日
我自己本身大概35日

子爵府

babymilky 發表於 19-5-14 19:29
岩岩發現bingo左
想問大家去睇醫生時 除左問最後經期之外 會唔會問埋你週期幾多??
因為係網上面個d計預 ...

其實無太大問題,醫生會因BB size 去計正式預產期。
不過你遲排卵,醫生計法可能會細左令你擔心,所以7w 打後keep 住檢查就ok

複式洋房

岩岩發現bingo左

我都係35日 我check 左bingo 後去左普通科醫生開懷孕證明 然後去醫院 拎左唐氏期 但計到第8週第一次去產檢時 醫生話我遲排卵 所以阿b比原本預產期(果時只計m期)遲2個星期左右 我又要去醫院改過時間(emoji)
所以我覺得第一次就去揾婦產科醫生照會最準確

別墅

岩岩發現bingo左

因為我係第一胎
即係最後會以超聲波照到既size再去更正預產期? 而唔係用最後經期去計?

子爵府

babymilky 發表於 19-5-14 20:01
因為我係第一胎
即係最後會以超聲波照到既size再去更正預產期? 而唔係用最後經期去計?
...

係計size, 我第一胎之前又係3x days/ per cycle , 阿女由11 月中預產期改到12 月頭。
生完以後,period 超準,今胎由頭到尾都唔洗改

男爵府

岩岩發現bingo左

普通科醫生唔會理cycle幾長
第一次照閃閃約7-8w照size時候, 如果cycle長, 個胎size 會細d, 如比last period 計over 1w先會改edd
我今胎岩岩好細1w, 醫生都改左個預產期

大宅

岩岩發現bingo左

我第一胎就係冇調整,明明34-36 days,但佢照用返28days計,之後我流血入院醫生就話計到6wk+,但都睇唔到胎芽同心跳應該保唔住,果時真係俾佢嚇死,好彩我自己知實際應該得5wks...之後果然一星期後bb就有心跳啦,果時醫生就度size調整預產期...

男爵府

babymilky 發表於 19-5-14 20:01
因為我係第一胎
...

用size去恆量,睇下同你最後經期個個接唔接近
Size/last m/通常8w左右聽到埋心跳
睇幾樣野既~所以唔洗擔心,如果你大約35日先黎一次m ,醫生會幫你睇下個size,睇下fit唔fit到個週期,甘樣系會最準確
甘當然你一向唔準,會以bb size 作準。

大宅

我個週期都係大約34日,今日去照佢話比預產期細左一個星期倒

珍珠宮

回覆樓主:

我都係約35日一個週期,有左之後,醫生都係照樣按末次月經去計~
上一胎初期,醫生話我個胎long細左兩週,我有講會唔會同我週期35日有關,醫生都話唔關事,之後bb都追番正常~
今胎直頭一路都係正常~
所以按末次月經計就岩啦!

首頁

尾頁

跳至