夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

34歲,準備結婚,但男朋並不想生小朋友,但我自己好想。。。到底可以點做。。。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

pypyform 發表於 19-5-14 20:49
34歲,準備結婚,但男朋並不想生小朋友,但我自己好想。。。到底可以點做。。。
...

咁要傾清楚攞共識喎。或者其中一方讓步。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 pypyform 的帖子

咁要傾清楚,如果佢唔讓步,除非你覺得無問題,否則你要諗清楚係咪要嫁,唔好諗住到時佢就會改變,大家方向唔同就無謂勉強

禁止訪問

翡翠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我絕對吾會勉強人
或勉強自己
呢D係頂級大事,牽涉另外一條生命,完全無遷就既餘地

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

……

複式洋房

buddyWong 發表於 19-5-14 21:54
有冇問過對方點解唔想要小朋友先 養個小朋友好大責任同洗費好大 對方會唔會怕自己冇咁好耐性又或者怕自己養 ...

佢覺得香港既小朋友壓力大,又辛苦。。。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

無共識, 唔好生.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-5-14 22:17
無共識, 唔好生.

但我想生,我想有小朋友。。。。而家令我卻步結婚

複式洋房

mini1204 發表於 19-5-14 21:55
我絕對吾會勉強人
或勉強自己
呢D係頂級大事,牽涉另外一條生命,完全無遷就既餘地

我都覺得係。。。真係無遷就既餘地。。。
如果佢堅持唔生,我堅持要生,我真係唸,呢段婚姻可能就放棄。。。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

pypyform 發表於 19-5-14 22:28

除非佢口氣有轉變與你同步, 否則唔生也罷.

翡翠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

點會去到就結先討論呢個重大議題

男爵府

pypyform 發表於 19-5-14 22:30
我都覺得係。。。真係無遷就既餘地。。。
如果佢堅持唔生,我堅持要生,我真係唸,呢段婚姻可能就放棄。。 ...

唔好生,生左地大家抑鬱都似
生仔好大件事 唔係買個袋

別墅

始終係一條人命,所以就算你幾愛佢都好,如果冇共識係好難繼續落去。最怕係生完佢唔會理,唔會湊,你哋嗌交多咗,連對方都失去埋等等⋯⋯ 都未講中間會發生嘅種種

如果未傾好,將個婚禮推後少少囉。傾好先結,對大家都好。婚,幾時都可以結。但生小朋友,係冇回頭路,冇得後悔,對bb好唔公平。

結婚係為咗大家組織一個幸福嘅家庭,不論有冇小朋友。但如果做唔到,結婚都冇用。你哋好好傾,但千祈唔好強求。咁大嘅一個責任,唔係個個都可以同想carry。勉強冇幸福呀~
平平穩穩又過一日

大宅

2019新春慶豚圓

bubblesb 發表於 19-5-14 22:51
始終係一條人命,所以就算你幾愛佢都好,如果冇共識係好難繼續落去。最怕係生完佢唔會理,唔會湊,你哋嗌交 ...

拜拜啦?道不同……

複式洋房

冇共識,千祈唔好結

別墅

2019新春慶豚圓

同意大家睇法,取唔到共識,只可以選擇唔結,唔係心甘情願嘅決定,一定有怨言

複式洋房

...

你男友怕小朋友壓力大而已,同意香港小朋友壓力的確不少,但我相信有一半是家長給予的。

要是你們將來能給予小朋友在學習路途上足夠的失敗空間,不用科科都9x分,不用要周圍學野,甚麽甚麽又體又藝的所謂全人發展而是自由發展的話。相信這樣的話,小朋友的壓力而減了不少~

因為一般以上行為都會出現在比較緊張的一方,你是否屬這種類型的人?看看能否通過這方面討論達至日後育兒的共識。

別墅

回覆樓主:

大家傾好先,睇下有冇共識

子爵府

pypyform 發表於 19-5-14 22:28

傾好先 佢係愛你的 佢知點做 免得多一個受苦

首頁

尾頁

跳至