夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一段婚姻若只餘下小朋友因素來維繫, 真不知道可以維持多久。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

財政上唔靠佢既話, 唔需要再維繫
單親也可以活得好.

複式洋房

好多婚姻到最後都是這樣,但無奈都必以小朋友最大利益為先,要退並不易!

複式洋房

2019勳章

mbsmime 發表於 19-5-15 02:49

當初我選擇離婚既原因係,我要為我既小朋友搵一個更加好、更加愛大家既爸爸!

大宅

2019新春慶豚圓

小朋友幾多歲?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

夾硬留低其實會影響小朋友將來感情生活,甚至影響婚姻生活,再嚴重嘅可能影響埋性取向同心理。單親一樣可以令小朋友開心生活,甚至比雙親小朋友更強、更獨立。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

我都遇上同樣疑問

翡翠宮

2019新春慶豚圓

將來唔好怨落仔女度, 話為左佢地唔離婚乜乜乜.

大宅

其實你要問下你自己,係自己心入面對個老公還有「愛」存在嗎?如沒有愛的話還怎樣去維繫呢?
一段婚姻靠小朋友去維繫是可以一直維繫到的,因為大家都有個共同目標就係要照顧好小朋友!但夫妻間只係同屋住嘅關係!就只係咁簡單!

水晶宮

2019新春慶豚圓

唔離婚唔代表係對小朋友最大的益處喎...如果婚姻無左愛, 拎住個壳都無咩用

別墅

如果一段婚姻只靠小朋友去維繫, 對外仲要扮恩愛其實都沒意義, 婚姻是雙向, 如果係男人無心去維繫, 最終受苦了只係女人, 我有時不明白D女人,老公出軌又家暴佢地都可以照忍唔離開, 自問我無甘高EQ

洋房

冇另一半都可以活得精彩,計好條數,大家和平分手,兩邊都愛錫小朋友嘅話,唔再一起生活都唔成問題

最怕分開咗,小朋友每次見ex時聽到啲難聽嘅說話,有時唔係個ex而係佢屋企人加把口,搞到小朋友唔開心

複式洋房

佢仍然努力做好papa的角色, 有時諗以佢的狀況如果離婚, 之後再婚的機會率會較高, 到時佢可能會有新家庭, 到時對我小朋友投放的時間資源就會少.唔放手是為小朋友霸papa而不是要霸住"乜"太這個稱號.

洋房

我老公都係因為小朋友才不同我離婚,差不多一年前,老公話我同佢的朋友有路,(當然不是事實),所以要同我分開,但他説為了小朋友才勉強一齊,佢仲同我講,我在佢心中可有可無,我沒有籌碼,叫我唔好搞咁多野。唉!財政大家獨立的,各自也有自己屋,我都唔知為何自己要行屍走肉咁過日子。
kelly

大宅

每段婚姻都需要磨練,係有好多眼淚,咬住牙關捱過就更合拍。
有無搵輔導幫下手?

別墅

好難,因為我父母都係咁,但後來我大個,到讀中學,已經好敏感,亦會感受到。父母以為只有佢哋辛苦,其實我都辛苦,我亦好唔開心。

勉強落去,大家都唔會撐得幾耐,我就做父母嘅夾心餅。

反而而家分開咗,大家輕鬆咗,雖然媽咪放唔低,但至少爸爸同我都開心同放鬆咗,唔會返去一個會苦口苦面嘅屋企⋯⋯
平平穩穩又過一日

複式洋房

回覆 Cqy00 的帖子

本身2人都沒有宗教信仰。。有些有心人都叫過去教會人士的婚姻扶導。可能觀點問題見了2次就無去。而佢常出trip..亦難夾時間。

水晶宮

2019新春慶豚圓

如果無左愛... 勉強一齊大家都辛苦.... 係.. 如果分開左, 有再婚情況, 個小朋友會被分薄左父/母的愛... 但既然雙方都係婚姻中搵唔到出路, 小朋友就注定會有影響... 小朋友的確係最無辜, 勉強一齊只係拖延, 唔一定對小朋友影響少左...

大宅

mbsmime 發表於 19-5-16 02:12
回覆 Cqy00 的帖子

本身2人都沒有宗教信仰。。有些有心人都叫過去教會人士的婚姻扶導。可能觀點問題見了2 ...

婚姻輔導係好普遍,吾需要有信仰背景,好專業而且好深入幫你地了解問題既出處,絕對對你地有幫助。你地花時間去原地踏步掙扎,不如去搵問題源頭。
重點係兩公婆要「願意」同「努力」
我同你一樣,經歷過離婚既邊緣,要咬住牙關過,輔導係最大功勞,兩公婆學識溝通日後相處會更甜。而家感情比結婚前更好更豐富,似情人亦似朋友。

別墅

Nancy20090615 發表於 19-5-15 12:45
將來唔好怨落仔女度, 話為左佢地唔離婚乜乜乜.

哈哈,我媽媽當年就係咁講,到我大左我都有怨佢話為左我,因為細知我都唔開心

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
del ... 2 3 4 5
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊