1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

身體肌肉發展都可能有遲緩,因為佢仲未識自己一個人行好遠,行十零步左右就會跌。剩係識講baba, 乜疊字都唔識,mama 都唔識講。指令都唔做, bye bye 飛吻 俾俾都唔肯做。嗌佢個名十次得兩三次會擰頭望你。

我知母嬰18個月會有姑娘評估,但我同老公同兩老都有擔心

男爵府

apricot2018 發表於 19-5-16 16:16
如題。懷疑佢發展遲緩同有少少自閉傾向,身體肌肉發展都可能有遲緩,因為佢仲未識自己一個人行好遠,行十零 ...

健康院所謂評估係佢問你(媽媽)答而已,如果話唔識就約二歳再返去

別墅

moksamuel 發表於 19-5-16 16:33
健康院所謂評估係佢問你(媽媽)答而已,如果話唔識就約二歳再返去

我以為佢地會有醫生follow 但要等。所以我更加應該出去揾專家評估了

男爵府

apricot2018 發表於 19-5-16 16:16
如題。懷疑佢發展遲緩同有少少自閉傾向,身體肌肉發展都可能有遲緩,因為佢仲未識自己一個人行好遠,行十零 ...

18m返健康院打針嘅時候,你一定要同姑娘講bb完全唔望人唔應人, 一定要好堅持同埋講嚴重啲佢先會肯畀你見醫生排期, 以我所知最快大約18個月可以做測試
你而家可以做嘅,喺屋企每樣嘢都捉住bb隻手仔一齊指住講畀佢聽, 誇張啲介紹每一件物件 每日不停重複, 每日都要同佢出街, 最好係你抱住佢或者咩佢喺前面 ,行過見到花草樹木都要畀佢睇,捉住佢隻手仔要佢一齊篤住件物件,講個名畀佢聽, 另外有啲bb係逼唔到佢做指令, 佢感到越大壓力佢愈唔做嫁, 試下用毛公仔示範, 你叫毛公仔錫錫你, bb會容易吸收啲, 然後你叫bb錫毛公仔
bb識唔識手指指? 例如行街見到小鳥小狗會主動指畀你睇

別墅

kissapplegirl 發表於 19-5-16 18:32
18m返健康院打針嘅時候,你一定要同姑娘講bb完全唔望人唔應人, 一定要好堅持同埋講嚴重啲佢先會肯畀你見 ...

Thanks so much for your information! 我會好堅定咁講俾姑娘聽。

我都有日日帶佢出街,但自己算係比較少野講比較靜既人,出街通常都係話車車,我地搭巴士,揾婆婆,汪汪喎bb, etc. 佢都係呆呆哋唔出聲,唔知佢明到幾多。有時在屋企教佢呢樣係乜乜,佢都好分心咁,教佢講mama, 佢又剩係對住我笑或者直接行開。俾佢睇中意既毛公仔,佢會一口咬住加抱住。

識手指指架佢。識笑,對人都有興趣。

啱啱報左上playgroup, 希望對佢聽指令會有用。

男爵府

apricot2018 發表於 19-5-16 18:59
Thanks so much for your information! 我會好堅定咁講俾姑娘聽。

我都有日日帶佢出街,但自己 ...

聽落你個囡識行到十步已經足夠,講野唔叻我個仔都一樣,快16m但唔識講任何野 其實我都好驚,早期時我成日擔心bb係自閉睇左好多jm既分享,捉住bb手仔,出街好似傻婆咁每樣野都講佢知係有用嫁, 最緊要bb認知方面無問題,所以你出街問下佢汪汪係邊呀,樹葉係邊呀,如果佢識指比你睇,起碼唔洗咁擔心先,我都好小同bb講野,但我知bb要學野學得快就要靠我地把口,媽媽我地一齊加油
呀仔成1歲先開始做到唔同指令,而家出街慣左係大堂同保安hello,byebye,做飛吻,呢d野都係每日重覆叫佢做,捉佢手仔一齊搖下搖下,佢就會識,我教左幾個月佢先識炸

大宅

私人如協康會個d都可以做評估
但冇記錯如做全面評估 好似18m以上先做
你可以先打電話去問下 佢地本身都好full約期都可能要等2-3個月 有人取消可能會快少少
健康院你可以打1.5歲針時同姑娘講
如果有需要佢要安排約期見醫生 但都只係做初步評估
見完醫生 有需要先會寫個去CAC 約期
但你要預有排等 約CAC係以”年”計
你呢2個月試下同佢落公園 同佢跑下行下 爬下樓梯 吹下泡泡 行商場都可以 比佢見多d人
睇下會唔會有少少改善
媽媽 加油呀

別墅

kissapplegirl 發表於 19-5-16 19:10
聽落你個囡識行到十步已經足夠,講野唔叻我個仔都一樣,快16m但唔識講任何野 其實我都好驚,早 ...

多謝您呀><請問你仔仔而家幾大?
我女應該唔識答我xx響邊度,佢連果件物件係乜都好似唔知。不過我都係有教佢呢樣係咩黎。
教bye bye 飛吻 講媽媽我諗都教左半年,真係教到我灰。呢排好少少,廿次會有一兩次做到。

男爵府

apricot2018 發表於 19-5-17 23:11
多謝您呀><請問你仔仔而家幾大?
我女應該唔識答我xx響邊度,佢連果件物件係乜都好似唔知。不過我都係有 ...

月尾就16m喇,我教佢講奶奶同餅餅,教到佢都喊 問佢要唔要,佢識點頭表示想要,叫佢指出想要既野佢都識,就係打死都唔肯講野,我都唔知點教
做到一兩次指令都要誇張d讚佢呀,最緊要比佢覺得有成功感

別墅

littlelittlekwa 發表於 19-5-17 08:41
私人如協康會個d都可以做評估
但冇記錯如做全面評估 好似18m以上先做
你可以先打電話去問下 佢地本身都好 ...

Thanks for your information! 請問Cac 全名係咩?其實佢自6個月大都幾乎日日有落街,所以咁先灰。。。。
佢連學行都遲,而家都未穩。
So far 唔覺得佢似智商有問題,都唔似自閉,但佢真係好我行我素,未夠1歲已經自己識拒絕搖頭。好似同佢溝通唔到,對牛彈琴咁!

大宅

apricot2018 發表於 19-5-17 23:17
Thanks for your information! 請問Cac 全名係咩?其實佢自6個月大都幾乎日日有落街,所以咁先灰。。。。 ...

冇記錯好似係智力評估中心
咁佢社交方面會唔會比同年纪弱?
係公園會唔會望其他小朋友玩?或者眼神接獨?
平時會唔會成日抱佢多?
有冇比野佢扶住行?係咪细膽的小朋友?

大宅

2018復活節勳章

我朋友個仔兩歲果時都唔係好肯講野,報左間playgroup一個月就開始肯講,先發現佢原來識講好多野。不過都可能係果間特別好,小班而且老師有耐性

別墅

kissapplegirl 發表於 19-5-17 23:14
月尾就16m喇,我教佢講奶奶同餅餅,教到佢都喊 問佢要唔要,佢識點頭表示想要,叫佢指出想要既野佢 ...

同我女好近月份呀!我覺得識點頭示意已經好好,知道佢係聽得明你既問題,認知能力冇問題呢樣我覺得好緊要。我女俾野佢剩係識擰頭,聽就我估唔太明。啲人都成日話男仔學講野係慢啲。

別墅

littlelittlekwa 發表於 19-5-17 23:33
冇記錯好似係智力評估中心
咁佢社交方面會唔會比同年纪弱?
係公園會唔會望其他小朋友玩?或者眼神接獨?

社交方面有冇比較弱我好難確認,佢對其他人係有眼神接觸,但又唔會主動咁聊小朋友玩。多數自己玩玩具或勁中意行樓梯,咁我又覺得咁細個又獨女,好難會同其他小朋友social.

佢唔痴身,但成日扭佢阿爸抱,一見到佢就喊(扭)。呢排我都叫老公唔好佢喊就抱佢咁縱佢。佢勁細膽,我老公都覺得佢係觀察型。

佢自己早排都有扶住牆或圍欄行,而家唔洗扶,但要拖住佢行,唔係會好快十零步就跌低。

別墅

wubingbing 發表於 19-5-18 00:07
我朋友個仔兩歲果時都唔係好肯講野,報左間playgroup一個月就開始肯講,先發現佢原來識講好多野。不過都可 ...

我今日都上左第二堂playgroup, 老師話佢比上堂好左,但佢成日都分心想走,亦都唔明導師要求做既好多指令,希望真係有用!比起佢識講野我更加想佢明我地大人說話既意思同埋去做。

男爵府

apricot2018 發表於 19-5-18 00:17
社交方面有冇比較弱我好難確認,佢對其他人係有眼神接觸,但又唔會主動咁聊小朋友玩。多數自己玩玩具或勁 ...

我之前睇左d資料,話一歲半既小朋友係只會自己玩嫁,暫時仲未會好似兩幾三歲小朋友群體玩,所以我見呀仔都係一個人係公園自己玩,有時就會行去聊下其他小朋友,但聊完就走開
最緊要bb自己玩既時間唔會過份沉迷某一樣東西就ok,例如玩車轆,玩門玩到唔識應你玩足半小時,每次專注玩一樣大約10分鐘就唔算沉迷

而家好想bb快d同我有交流,我自己好怕佢有言語遲緩或更多問題,只識點頭同手指指,但唔識講野真心驚驚地,18個月要識講10個單字, 邊可能2個月內突飛猛進喎,而家要佢講奶奶都喊晒,唉

別墅

kissapplegirl 發表於 19-5-18 01:00

我之前睇左d資料,話一歲半既小朋友係只會自己玩嫁, ...

我都想快啲同佢可以有交流,我估係時間問題吧。。。你試下唔好教佢講奶奶迫得太緊要 ,我睇啲書話佢地有壓力更加唔講野。

我想快啲18個月去見姑娘,如果真係唔識講快啲安排醫生或專業人士評估。我而家驚冇n班收佢。。。

你又冇帶個仔上playgroup 或者見多啲同年紀既小朋友?

男爵府

apricot2018 發表於 19-5-18 01:58
我都想快啲同佢可以有交流,我估係時間問題吧。。。你試下唔好教佢講奶奶迫得太緊要 ,我睇啲書話佢地有壓 ...

我自己一個湊b,bb無試playgroup呀,又無同年紀既小朋友一齊玩,只有盡量每日帶佢去公園玩,帶佢行下街行超市
健康院d姑娘好多時只會叫你觀察住先,2歲再番去覆診就算,到2歲時都唔識講野先安排治療,到時打完歲半針可能要自己搵私人機構會好d

別墅

kissapplegirl 發表於 19-5-18 02:17
我自己一個湊b,bb無試playgroup呀,又無同年紀既小朋友一齊玩,只有盡量每日帶佢去公園玩,帶佢行下街行 ...

你會不會考慮吓帶仔仔上playgroup, 可能會對佢發展有幫助?唔會第一二堂就特飛猛進,但我上左覺得自己都學到少少要點教佢。

我身邊朋友都冇乜生仔,如果唔介意我地可以約出黎,等bb見下面都好?我在觀塘區,可以出下其他地區,不過唔方便都唔緊要既。

大宅

我個仔都係慢果隻,行路聽指令冇問題但做手勢都要16、7 個月先開始肯做,果時淨係識叫de de, 咩都唔肯講又唔會跟人口水尾, 又係試過迫佢喊一個鐘死都唔出聲
一歲已經去親子班,20個月開始自己返play group, 到而家26 個月先開始有d單字,仲係十個左右咋,老師又係話男仔慢d,不過唔擔心就假
去健康院評估表達能力得15m 但轉介排到2021年,灰
岩岩book 左私人機構,星期一做評估

首頁

尾頁

跳至