自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

2024勳章

美國科技網站「The Verge」的執行總編輯發文,指Google基於商務部的新例,已中止與華為的直接商業活動。路透社引述消息人士指,中止合作的項目涉及軟硬件產品的轉移,即Google終止提供Google Play、Gmail及Google Map等應用程式。同時,Google停止提供Android手機作業系統的更新,但華為可使用開放原始碼軟件授權協議的Android作業系統(AOSP)。AOSP跟商用版本Android最大分別,在於AOSP沒有Google官方服務的支援。Android團隊昨指遵守美國法案,指現有華為手機上的Google服務能繼續正常運作。換言之,華為下一款電子產品可能失去Google的應用程式及軟件支援。

大宅

iphone

男爵府

回覆樓主:

我們全家都是華為。我不擔心,因為在香港我用高德地圖多過Google map,因為方便,查巴士路線,用過就知

公爵府

一早用緊,好用,唔會因為冇google 而唔用

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

mate9 其實無乜app係用google嘅,連email我都慣用yahoo

禁止訪問

水晶宮

IloveJJ 發表於 19-5-21 07:40
Google translate 呢?我用緊gmail,感覺好似乜都用Google,本身想轉p30,而家尋求解決方法。
...

我見有jm咁講

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ddkaka 發表於 19-5-21 07:47
我見有jm咁講

用緊mate 20 而家都仲有得用Google 同Google play
日本の平安を祈ります

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我見有jm咁講

直接裝apk
放下自在

侯爵府

我見有jm咁講

就算唔裝Google play,都冇問題,佢只係一個搜尋器,華為本身都有搜尋器,一樣可用。
Gmail同Google map更加唔洗驚,有好多其他app代用。

公爵府

開心吸收勳章

eleven123 發表於 19-5-21 07:22
我們全家都是華為。我不擔心,因為在香港我用高德地圖多過Google map,因為方便,查巴士路線,用過就知 :wa ...

高德地圖

水晶宮

IloveJJ 發表於 19-5-21 07:55
我係電腦白痴,唔知難唔難整呢?

我都係電腦白痴,c6做電腦嗰行佢話冇問題繼續用

別墅

FTR603 發表於 19-5-21 07:01
美國科技網站「The Verge」的執行總編輯發文,指Google基於商務部的新例,已中止與華為的直接商業活動。路 ...

華為機

大宅

我用緊華為最新出的P30 pro 完全無問題
會繼續用華為!

珍珠宮

回覆樓主:

我雖然唔係華為用家,但我唔擔心華為無google會死,反而想睇華為點反擊,美國禁華為禁得咁急又咁激,除左個總統癲之外,本身華為都有佢嘅本事~

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我仲用緊P20pro, 超好用,P30pro我c6用緊都好好,我仲諗住下次出 P40pro才換機,亦不會因為冇 Google 而停用

子爵府

2024年龍年勳章

做個靚太 發表於 19-5-21 08:53
我雖然唔係華為用家,但我唔擔心華為無google會死,反而想睇華為點反擊,美國禁華為禁得咁急又咁激,除左個 ...

這個侵侵用埋d 那渣手段去對付認為侵害佢嘅人

子爵府

IloveJJ 發表於 19-5-21 07:40
Google translate 呢?我用緊gmail,感覺好似乜都用Google,本身想轉p30,而家尋求解決方法。
...

舊機無影響

男爵府

2024勳章

eleven123 發表於 19-5-21 07:22
我們全家都是華為。我不擔心,因為在香港我用高德地圖多過Google map,因為方便,查巴士路線,用過就知 :wa ...

但而家吾係無Google map, 連play store都無......

首頁
12345...7

尾頁

跳至