自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友差不多4歲時跟泳會學游水,而家差唔多5歲喇,本身泳會係學蛙式先,但我見唔到佢有乜嘢進步,啲動作都做得唔好,泳會都係常常比佢用背板。

教練解釋,因為佢年紀細,啲動作未協調到,呢個說法合理嗎?

我想轉泳會,但好多都係學自由式先,而家蛙式又未搞掂,再去學自由式,係咪兩頭唔到岸呢。

我唔識游水,可唔可以畀啲意見。謝謝!

水晶宮

好媽媽勳章

Nomos 發表於 19-5-24 13:55
小朋友差不多4歲時跟泳會學游水,而家差唔多5歲喇,本身泳會係學蛙式先,但我見唔到佢有乜嘢進步,啲動作都 ...

每個小朋友能力都唔同喎,無話合唔合理。
我大仔當年5歲跟 xx福,游左2堂之後,水都唔敢落,直到P4先敢再去泳池正式學游水。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

仲好細個,大少少學應該會快啲上手。

男爵府

小朋友差不多4歲時跟泳會學游水,而家差唔多5歲喇,本身泳會係學蛙式先,但我見唔到佢有乜嘢進步,啲動作都 ...

5歲未協調得好係合理
當然也有能夠協調到的,係睇小朋友本身,而且5歲未協調得好,係好合理

Jennie.x.x    發表於 19-5-24 14:34

子爵府

個個唔同,水性好的會易好多,如果平時家長帶佢去玩多D水又會進步多D...無得比較

水晶宮

回覆樓主:

仲好細

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

每個小朋友能力唔同,不用太擔心。
我亞女(6Y)游自由式好過蛙式,蛙式一時手郁先,一時腳郁先, 嗰pat又突出水面,總之就雞手鴨腳咁喇。

伯爵府

小朋友太細喇. 其實要佢地手腳呼吸協調, 唔係禁易架.
唔好見到人地得, 自己小朋友唔得而去有比較.

我仔4,5歲又係學唔到, 學足1.5年.
到P3一學就蛙/自由式都馬上學會

珍珠宮

我小朋友5歲學自由式,同班大家學了一年還未完全學識,手腳有一齊用但未算識晒,同組有一個6歲半似乎大少少理解好啲肌肉力量又好啲,佢已跳班學背泳。有次聽到隔離家長投訴,佢仔學左10個月自由式還踢緊水,佢小朋友4歲幾,以前上網睇語學游水最好有6歲先開始,肌肉力量會好啲。
我覺得4歲係會學得慢啲。

Jennie.x.x    發表於 19-5-24 14:34

用戶要求終止服務

合理,我仔三歲幾學,六歲先學識自由式,蛙式仲學緊,游水要時間浸,尤其是小朋友身體協調未夠好

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

因人而異,我識人好快學識,亦識人學好耐都唔識,好視乎個小朋友水性,不過轉下會都無防嘅

伯爵府

我都覺得咁細好難學... 我囡小一至學(因為要應付學校游水堂) , 搵教練單對單10堂 K.O.左自由式, 姿勢仲非常正確... 蛙式就泳會學只可叫游到但毫冇美感

珍珠宮

合理 個個程度唔同
除非特別有天份
5歲仲未識好正常
最緊要小朋友唔怕水

大宅

hugub 發表於 19-5-24 14:46
我都覺得咁細好難學... 我囡小一至學(因為要應付學校游水堂) , 搵教練單對單10堂 K.O.左自由式, 姿勢仲非常 ...

同意五歲先手腳比較協調,仲要本身唔怕水,我女三歲半游到五歲先搞掂自由式,你當一個運動就算,到時候就會突然好!'

水晶宮

回覆樓主:

小朋友愈早學游水, 家長就愈燒得多銀紙, 因為小朋友的领悟力及手腳協調係要時間發展。
小朋友如6歲才學游水, 一定比4歲 more cost effective.

199707100304    發表於 19-5-24 15:05

男爵府

回覆樓主:

你係美孚邊個泳會學呀?

子爵府

親子王國15週年勳章

咁細,4、5 歲都係 K2,K2 都係剛剛學寫字認字嘅年紀,肌肉未發展得好好,更莫論手腳協調。相信好多小朋友呢個年紀都係論盡,成日撞到跌親。

7-8 歲開始就會明顯有進步。自由式好耗力氣同運用肌肉。

大宅

跟過私人和泳會學, 都是先學蛙式, 因為快上手, 唔計姿勢點都游到, 足夠保命, 同埋可學埋踩水.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我仔細時都跟教練學了一年, 都依然唔識游。
有部份同期學既小朋友學會了, 所以進度既野, 因人而異呀!
之後教練沒再教, 我仔停學。到7歲了, 報了泳會, 現在已學會了自由式, 正在學蛙式。

其實有些小朋友水性好叻, 佢地好細已經好易學曉。
但有些, 可能要大少少。
如果泳會唔貴, 你咪當俾佢運動吓, 對身體好呀!
如果你覺得佢學極都唔識, 可以轉會, 又或停下, 等大少少再學。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

就算游泳選手,也會用到這種器材練習。
只要教練覺得需要就用。

首頁

尾頁

跳至