論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家印姐姐係生第一個嘅時侯請嘅,佢湊得好好好細心又好錫我個仔,我同老公都好滿意姐姐嘅工作表現同態度,下年1月尾就會完第一張約。
我岩岩知有左第二胎,想請問下大家如果要姐姐照顧多一個初生b加幾錢比佢?本身佢如果續約我都會加人工同比bonus, 依家問題係到時會多個細b同埋會搬大啲地方變相家務都可能會多左。當然我都唔係大富大貴 但係能力許可下都想有一個大家都滿意嘅offer繼續做落去。
另外大仔由出世到依家都係跟我瞓,第二胎我都打算同老公湊返夜晚。而我係FTM到時應該可以同姐姐一人湊一個。
想聽聽各位意見,thanks!

水晶宮

keekee0424 發表於 19-5-25 10:00
我家印姐姐係生第一個嘅時侯請嘅,佢湊得好好好細心又好錫我個仔,我同老公都好滿意姐姐嘅工作表現同態度, ...

唔洗同佢講,你出糧比多$500或更多就得,佢會好開心

大宅

我家印姐姐係生第一個嘅時侯請嘅,佢湊得好好好細心又好錫我個仔,我同老公都好滿意姐姐嘅工作表現同態度, ...

不用說一人凑一個或不用凑夜等等,因說了而妳做不到她必話不守誠諾,免使加上大家不快!功夫這樣而自己到時不用她做便好似便宜她,那她會開心吧

男爵府

加到5000已足夠

子爵府

回覆 keekee0424 的帖子

我覺得續新約後才加少少,坦白說,比开左好難收,加$500太多了,造成一班工人变相越來越揀工,不接受基本人工。

子爵府

唔建議一開始就加很多,易放難收,你都未知姐姐到時表現成點。可以逐d逐d加,等姐姐知道只要自己保持表現好就可以多收錢,同時你也可以進退自如

公爵府

我加 $500

別墅

PonyMom 發表於 19-5-25 13:42
唔建議一開始就加很多,易放難收,你都未知姐姐到時表現成點。可以逐d逐d加,等姐姐知道只要自己保持表現好 ...

雖然我覺得姐姐好好 但我都擔心佢還我價 所以我都老公講有個buffer好啲

wcpcelia    發表於 19-5-26 09:20

大宅

回覆樓主:

完約前2-3個月同佢傾,睇下佢意願開幾錢,

錢無人嚴多,
你應該比緊4310, 唔知你現在有無比多錢佢,
佢續約時都要比4510,你加佢500即4310+500=變相比最低工資多300

通常d人當慳agent fee, 比多幾百
比我係你睇佢叫幾錢+有無加多d要求再算

大宅

回覆樓主:

我都遇到類似問題
姐姐來左9個月,本身只湊1個小1生,遲下我就生第2個,需要佢湊埋(2公婆都返工)
佢要明年暑假先滿第1張約
我係咪要加佢人工呢?

男爵府

回覆樓主:

我會樣做:
每月比多5百蚊 bonus (假設), 但不是 guarantee, 是 performance bonus, 表現差啲話太太有權收番唔比。
係有鏡頭既地方坐底同佢傾以上 bonus 細節 (不用寫出來, 傾就好, 因留後路比自已) 。必須留 video, 因怕後來佢愈做愈衰, 你出手扣bonus, 佢就"記錯" details, 話你係 guarantee 每月加佢500, 怨你反口。呢個時候段片就有用。(真人真事發生過, 工人真會"記錯"的)

複式洋房

回覆 tongminnie 的帖子

同意!

複式洋房

回覆 keekee0424 的帖子

yes, 加到5000已足夠

別墅

回覆樓主:

問左好多人意見之後決定續約就照原本加人工 同比完約bonus 唔因為生多個而另外加 但個個月做得好就比多小小. 咁樣好似好啲

別墅

小墨魚 發表於 19-6-18 08:27
我都遇到類似問題
姐姐來左9個月,本身只湊1個小1生,遲下我就生第2個,需要佢湊埋(2公婆都返工)
佢要明年暑假 ...

我姐姐完約係我生個段時間 我煩緊要叫佢幾時放假

大宅

keekee0424 發表於 19-6-20 15:33
我姐姐完約係我生個段時間 我煩緊要叫佢幾時放假

你肯定佢肯續約?唔會介意要照顧多個小朋友?最怕神女有心,襄王無夢

別墅

cutie_sheep 發表於 19-6-21 12:52
你肯定佢肯續約?唔會介意要照顧多個小朋友?最怕神女有心,襄王無夢

? 咁當然前題係佢續啦

首頁

尾頁

跳至