自由講場

跳至
.  

首頁
12345...25

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

20/9 update: 9月成半個月都係維持響53上下,,某2日有去到52.9但又上返53.X, .. 呢幾日終於有D 進度, 幾日52.X, 今日去到52.4KG,~115lb, 接近我讀書時114磅呢個恆常體重, total 減左18磅/8.3kg, 個BMI終於係1字頭, 19.9, 繼續吃飽飽做運動減肥~
3/9 update: 8月31日度: 53.2 kg, 爭0.2KG先到數添~ 總結呢 3個月, 一共減左 7.5KG (60.7-53.2),即 16.5 lb, 每個月大約 5.5 lb, 都係預算之中, 健康平穩地落磅。呢3個月都係食少左飯多左肉, 而最近呢個月就一星期一cheat day俾自己抖抖食返我平時食既野, 對上個星期食左個日式放題,飽到上心口, 屋企用氣炸煱整左3大塊厚切蜂蜜牛油多士,正到暈~ 有左 cheat day 反而少左平台期個問題, 落磅相對順初暢左比之前。
黎緊個月30/9 target: 50.8kg, 接近我最終目標 50KG 樓下 ^^ (睇返之前原來"終極"目標係53KG@9月底XD)
19/8 update: 過左大半個月, 呢半個月開始一星期一日我本身既"正常飲食", 食返飯呀, 甜品零食麥當當熱香餅仲要加曬奶醬同牛油, 仲有食左近排惠long promote 緊買一送一既bailey雪糕, 飲下啤酒。本身減左一段時間, 已經慢左落黎, 一星期黎一日我既'正常飲食", 結果慢上加慢... 所以都好少update ... 前大半個月都係55.X, 上到54.6, 7, 9幾日一陣又去返55.X, 到星期一去到54.2, 終於11Xlb 叫做, 生B後既新低點, 但未有54 or below, 未有得食cake住, 皆因之前應承左個JM 54就食件蛋糕, 仲爭0.2kg 希望呢個月食到, 月底目標53... haha... 盡人事啦, 其實而家都係半減半維持, 希望keep到
31/7 update: 7月份成績: 今朝磅重: 55.8 kg, 由 6月30日 57.9 kg 計, 7月共減 2.1kg. 原本7月底 target 55.8 kg, 岩岩好 achieved.... 上星期23係55.7, 跟住行完個好甘下既山, 太攰, 忍唔到口又食甜野零食, 仲要食飯食面, 仲要黎M...之後不跌反升, 去到55.8, 55.9, 57! 之後回返56.7, 56.6, 到今朝又岩岩55.8.... 仲以為今個月實唔到數添...
8月底Target: 53 kg, 減: 2.8kg, 如果減到輕過我有BB 前了 XD
22/7 update: 上星期成個星期都係56.X, 星期三果朝仲要56.8, 果晚去左食buffet, 好在之後果朝無重到, 都係56.8. 再星期4,5,6 跑返步找返buffet 條數, 星期五新低 56.1, 之後星期六日放假又食多左野, 都係56.2, 到今朝56.3。 離開左57.X 都好感恩, 而家開始慢慢食返正常, 無反彈就OK 可以繼續。唔會一世都keep 住走甜mode~ 呢次可以話係我(野飲)走甜走得最耐既一次! 下星期三target 55.8, 減多0.5K搞掂! 基本上而家已經著得返曬有左BB之前既窄身牛仔褲了, 星期日著C6仲話我好瘦咁多, 偷步減肥, 佢而家仲未減, 我一早已經減, 減左成2個月啦差不多仲話我偷步減, 真係丫~

15/7 update: 浮游左57.x 成3個星期, 上星期開始改變運動同飲食, 嚐試衝破平台期, 星期一至六都係57.X, 直到星期日終於見效, 見到新既數字---> 星期日56.6, 今朝56.4KG 除左C6外, 終於有唔同既人問我係咪瘦左 XD, 淨返半個月希望順順利利達到目標55.8
11/7 update: 今朝磅57.6KG --> 差不多既磅數已經維持左差不多3個星期了 (如果由20/6開始計, 當時開始57.7), 都幾肯定而家已進入左所謂既減肥平台期>>> 當減肥持續3星期至1個月, 身體適應左新既飲食/餐單同埋運動量,就會變得更有效咁用少D既熱量維持運作,同時身體輕左需要既熱量都會少左, 另外又因為落左磅鬆懈左, 食多左DD 零食, 外出食下野 (上星期先食左buffet, 放題, m記 & 3次雪糕!! XD)。要衝破平台期, 就係要有所改變 --> 響運動種類/ 強度/長度, 同飲食上。仲有就係堅持! 減肥減到咁上下, 係會有平台期, 因為身體會一直跟據改變作出適應, 好正常的事, 每隔幾星期一次, 平台期幾耐人人唔同,要真正成功減肥, 就要衝過一次又一次既平台期!

7月底目標: 55.8KG (123lb) 呢個月減2.1KG (4.6 lb) 俾個少D 既磅數應該達到掛~~ 今日(2/7)磅係 57.7KG。
減肥進行一週多, 呢一星期又咁岩黎 M, 又少左幾日運動, 星期六日係有運動, 不過因為太熱太攰忍唔住同C6一齊飲左D 汽水, 尋日有興祝飯局仲要食左蛋糕, 飲左啤酒, 一直60, 59.7 咁浮游, 到今朝竟然有59.4 !! 呢個星期要再加把勁! 努力將體重推落到59 樓下!!!
28/5 (~2:00 PM) 補充:
58kg係頭一個月既目標
之後7月底個目標係55kg (123lb)
終極目標係 53kg (116 lb) @9月底
Day 2 今朝磅59.9 kg
28/5 3:18 am (第一個鋪)
尋日朝早磅 60.7 kg ! 133 lb mg:" />mg:" />mg:" />mg:" />mg:" />mg:" />mg:" />mg:" />
未生b前一直都係5字頭,真係無法再忍受6字頭既體重!
目標6月底減到去 58kg (128 lb)
一直無控制過飲食,而家少糖少油少碘粉質,再加上一星期最少運動3次
暫時諗到係放工行返屋企,行約45分鐘左右。今日已經行左9千步!
立此post 為証

rainbowchuuu3    發表於 19-7-8 17:43
alyssasasasa    發表於 19-7-3 12:37
jessica0768    發表於 19-6-26 14:56
jessica0768    發表於 19-6-26 14:56
happyb_happyb    發表於 19-6-6 14:41

男爵府

littlefunpig 發表於 19-5-28 03:18
尋日朝早磅 60.7 kg ! 133 lb

加油!為健康而減
有恆心實減到

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

放長雙眼睇下點。

加油!

水晶宮

littlefunpig 發表於 19-5-28 03:18

加油,支持!

大宅

加油!第一位少油,經驗之談!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

加油,減幾 KG,控制飲食同做運動,好快達到。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

加油!!
#Metoo

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

加油!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

加油,支持你
因為我冇恆心

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

五磅好易,加油

大宅

有決心同毅力一定減到

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

加油

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

加油!我都正在減肥,晚餐戒食澱粉質食物,我覺得有效

男爵府

回覆樓主:

加油

水晶宮

回覆樓主:

加入

琴日介唔到口, 但做咗45分鐘運動

大家加油

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

減5磅太少,起碼定個目標去120,5磅容咩易肥返

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我都減肥中, 大家努力, 不過你目標唔大, 好易達到..

珍珠宮

2024年龍年勳章

加油有冇餐單?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bosch 發表於 19-5-28 03:52
放長雙眼睇下點。

加油!

我每次話减肥,我老公就會答我呢句(emoji)

首頁
12345...25

尾頁

跳至