自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

上星期我上深圳開左聯通一卡兩號日租卡, 用來申請大陸銀行戶口, 同埋綁微信我要在香港收到大陸sms, 店員就叫我開一卡兩號, 張卡3百幾蚊, 其中100蚊係儲值額
6蚊月費, 如果用數據就逐日計, 國內800m/每日1蚊, 香港30m/每日1蚊

開卡當日店員幫我開過數據(其實我唔使用, 因我香港個手機plan已有中港數據), 所以我即刻都關左個數據
返到香港呢幾日都無開過呢張卡的數據, 淨係有幾日收過大陸銀行sms(老公戶口轉錢俾我)
我每日都有望下張卡既餘額, 睇下正唔正常有無亂扣錢
除左一開始扣左6蚊月費, 仲發現有其中3日各自被扣1蚊, 而家得返91蚊
我理解佢其中扣1蚊係開卡當天個店員幫我開過數據幾分鐘, 但我已經即刻關左, 之後亦無再開過數據, 點解又扣多我2次1蚊?
想問下有無jm都有開呢張卡, 你地有無呢個情況?
我有0係微信問過聯通客服, 但唔太溝通到, 佢話我張單未出, 要6月才知, 但check到有GPRS通信費扣取3元, 佢叫我6月再問
雖然每次扣1蚊唔係多, 但想知道咩原因, 明明幾日無用數據都被人扣錢
唔好意思, 長篇打攪到大家, 希望有jm分享下, 謝謝

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有人可以分享下嗎?

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有網友的大陸聯通卡(不是一卡兩號),話換完卡一開機就會聯咗網,扣數據。你會不會也是差不多的情況,例如關機重開然後扣了錢

珍珠宮

kenshiro18 發表於 19-5-30 00:40
肯定無用數據?
好肯定, 除左開卡當日個店員幫我開過1次數據, 幾分鐘後我已立即關數據(當天扣我1蚊我明白)
當晚返回香港到現在成個星期, 都無開過0個張卡既數據
我直情將個卡插入另一部平時唔用的舊手機度, 由得佢收sms架咋, 所以諗極都唔明點解仲會被扣幾次1蚊
老公話估計可能同收大陸銀行sms有關, 因為佢有兩日用大陸戶口轉錢俾我大陸戶口, 我有收到銀行sms
昨天再試下銀行轉錢收sms, 剛才過了0點又check電話卡餘額, 果然又被扣1蚊, 暫時估可能真係同收sms有關
但明明開卡時店員有幫我開漫遊服務, for收sms, 難道在港收大陸銀行sms(即使唔開數據)真係會扣錢?
我知bk好多jm有返大陸開電話卡綁微信同銀行戶口架, 希望有人可以分享下有無咁既情況

珍珠宮

oran04 發表於 19-5-30 00:48
有網友的大陸聯通卡(不是一卡兩號),話換完卡一開機就會聯咗網,扣數據。你會不會也是差不多的情況,例如關 ...
多謝回覆, 我無關機重開, 因為我開完卡當晚返回香港, 就將佢插入另一部唔用的舊手機, 就咁擺0係度收sms架咋, 到現在已經成個星期了
但佢好奇怪又唔係每日都扣1蚊, 是其中4日有扣, 有時無扣
昨天又再試用大陸銀行轉賬, 收sms, 今天過左0點check又被扣1蚊, 現在估唔知係咪同收大陸銀行sms有關(大陸銀行本身收sms要每月2蚊在銀行卡扣錢, 但新開戶口free 3個月既)
現在扣錢既係聯通, 唔知想點.....
間中扣1蚊好小事, 但唔想不明不白咁, 聯通客服叫我等6月出左賬單再查詢, 如果bk呢度搵唔到答案, 我遲d再上開深圳搵營業廳問

禁止訪問

珍珠宮

kenshiro18 發表於 19-5-30 08:49
請問你有無呢張卡的封面,我都想買張

有,但今晚回家先影到俾你
張卡無特別的,我當時懶得周圍格價,一到福田口岸過完關就見到聯通檔仔,佢會sell你買兩款日租卡,一款只有大陸號碼,一款係一卡兩號
俾完錢即刻做埋實名,幫你綁埋微信

珍珠宮

kenshiro18 發表於 19-5-30 08:49
請問你有無呢張卡的封面,我都想買張

就係呢個啦

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

瑤瑤~ 發表於 19-5-30 01:15
多謝回覆, 我無關機重開, 因為我開完卡當晚返回香港, 就將佢插入另一部唔用的舊手機, 就咁擺0係度收sms架咋 ...

你有無用聯通app?
你部舊手機係smart phone? 可能每日都用緊數據喎!
因為收sms係唔駛錢架!

珍珠宮

kenshiro18 發表於 19-5-30 20:58
唔該你啊,我覺得好似幾抵

你睇下有冇時間行多幾間格價,我懶搵就喺關口的檔仔開卡,聽人講好似行多幾間會有平d
同埋如果淨係要大陸號碼都平d, 好似平100蚊
但我就唔知香港收唔收到大陸sms

珍珠宮

cattz288 發表於 19-5-30 21:02

你有無用聯通app?

我暫時未dl聯通app,因有微信關注左聯通可以check餘額都方便
另外有試過登入網頁版聯通,但就查看唔到咩原因被扣4天各1蚊,可能如客服所講,5月張單未出要等6月先知
舊手機也是smart phone, 但無連接數據,要上網也只會連wifi,所以諗唔到點解被扣錢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kenshiro18 發表於 19-5-30 20:58
唔該你啊,我覺得好似幾抵

鴨記有! $100
放下自在

象牙宮

瑤瑤~ 發表於 19-5-30 21:10
我暫時未dl聯通app,因有微信關注左聯通可以check餘額都方便
另外有試過登入網頁版聯通,但就查看唔到咩原 ...

因為開始search wifi之前就已經用左咭數據! 所以就扣左$1!
放下自在

侯爵府

瑤瑤~ 發表於 19-5-30 20:55
就係呢個啦

請問你國內打香港咩字頭 內地打內地須打字頭嗎

禁止訪問

象牙宮

kenshiro18 發表於 19-5-30 21:15
咁想問鴨記點樣實名?

都係要返深圳實名
放下自在

象牙宮

micsin 發表於 19-5-30 21:15
請問你國內打香港咩字頭 內地打內地須打字頭嗎

見人咁教, 未試過
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 19-5-30 21:13
因為開始search wifi之前就已經用左咭數據! 所以就扣左$1!
原來係咁架?
咁我而家明白點解聯通客服話check到我有被扣GPRS通信費了, 可能係因連接wifi造成
多謝解答呀

首頁

尾頁

跳至