自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

請教大家怎樣有效幫P.1小朋友記好一些GRAMMAR用法? 佢溫咗好多次幾時用HE/SHE/WE………, 幾時用 HIS /HER/ OUR…….. 我已經用最簡單話後面係is/ are…或係跟物件就會用邊種,練習都keep住做,但間中抽問返都係會搞亂!

加上佢係易緊張的人,有時明明識,但佢話去到考試自己一個做就冇咩信心又好緊張,成績自然唔好。下星期考試,諗緊點幫到佢 ?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

明白,我小朋友都有同樣問題 .唯有慢慢來

男爵府

用字咭,好似拼圖咁玩
令他有圖像記憶

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇多啲,讀出聲, 唔駛死記,讀得多,唔順口,就係唔啱。

Minniemouse:-P

珍珠宮

minniemouse 發表於 19-5-30 09:45

對對,身體有記憶的,一定要讀出聲。
下次要做題目,開口讀,記憶就會浮出來。

加油
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

回覆 貓頭雀 的帖子

謝謝大家,我近期都同佢一齊讀題目,真係好咗~ 但有時佢緊張或剩又打回原形! 不過我認我燥又忟去回應,佢就更緊張...希望自己放鬆D。剛睇到有jm教小一小朋友都好灰,可能佢地真係未開竅吧。大家加油!!

男爵府

占妹 發表於 19-5-30 11:24
回覆 貓頭雀 的帖子

謝謝大家,我近期都同佢一齊讀題目,真係好咗~ 但有時佢緊張或剩又打回原形! 不過我認 ...

我都開始同小一嘅阿女温書,希望自己EQ 高D,唔好咁忟憎同大聲鬧

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Tenses每一句子,睇3個元素:邊個、動詞、時間

I go to work everyday. 邊個(我),動詞(go),時間(每日), simple present -+我所以動詞不變

Jonny is playing outside the house now. 邊個(Jonny),動詞(play),時間(現在), present continues +he所以動詞變成 is playing

小朋友唔熟,要令佢地習慣數晒3元素。否則易錯

長遠計,老土講都係靠閱讀,令grammar滲入腦

大宅

小朋友又係成日搞亂哂

伯爵府

占妹 發表於 19-5-30 09:39
請教大家怎樣有效幫P.1小朋友記好一些GRAMMAR用法? 佢溫咗好多次幾時用HE/SHE/WE………, 幾時用 HIS /HER/ ...

俾人話得多自然會緊張驚錯,只會惡性循環!

試下輕鬆氣氛同佢溫,用遊戲方法,例如整卡卡配對,或獎印仔鼓勵可能入腦啲

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

侯爵府

去到小二教they their them, we our us.....仲多野記
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

minniemouse 發表於 19-5-30 09:45

同意, 我都係咁樣做

男爵府

回覆樓主:

都係老土講,多睇、多聽、多講,成為慣性根本唔使死記,我仔由幼稚園開始睇YoutubeRyan,由幼稚園開始日常生活佢自然用英文同我哋溝通,而家都係小一,根本唔使教就自然識咗

之前考完第二次試,老師都忍唔住問,點解佢哦英文學得咁好

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我亦系頭痛緊,一教佢就到佢痛

伯爵府

回覆 yy1012 的帖子

你個小朋友都係睇RYAN? 我個個又係日日睇...
我成日都教佢睇最新個D... 唔知道RYAN係咪日日都拍呀?

咁你小朋友係英文書,寫,方便都有好成績嗎?

我都想搵其他YOUTUBE野比佢,,, 唔知仲有沒好介紹呢?

侯爵府

yy1012 發表於 19-5-30 12:08
都係老土講,多睇、多聽、多講,成為慣性根本唔使死記,我仔由幼稚園開始睇YoutubeRyan,由幼稚園開始日常 ...

明白語境係好重要。現在日常生活都同佢用英文問問題傾下計,希望又幫下。我只想佢不抗拒,應該會愈見進步

大宅

yy1012 發表於 19-5-30 12:08
都係老土講,多睇、多聽、多講,成為慣性根本唔使死記,我仔由幼稚園開始睇YoutubeRyan,由幼稚園開始日常 ...

請問咩youtube Ryan? 我都想比小朋友睇

公爵府

2023年兔年勳章

babybeauty 發表於 19-5-30 12:41
回覆 yy1012 的帖子

你個小朋友都係睇RYAN? 我個個又係日日睇...

只見到有個 賣玩具嘅小朋友?

禁止訪問

珍珠宮

睇多d書

首頁

尾頁

跳至