自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我諗住戴小朋友去澳門行下 但應該要戴啲咩去整 同要等幾耐

珍珠宮

環保接龍勳章

cheukying_wcy 發表於 19-5-30 23:12

passport加無相身份證 or

回港証

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

cheukying_wcy 發表於 19-5-30 23:12

回港証,即日有取
但只可出入澳門
加埋回鄉卡,縱橫港珠澳大灣區

長遠計當然係passport,去邊都得

翡翠宮

回覆樓主:

你會唔會帶佢去外國?如果會就攞護照加冇相身份證,如果冇打算去外國就攞回港證,不過呢個回港證除左去澳門係完全無用,所以好多人都唔會推,反正都攞護照。

複式洋房

小倩 發表於 19-5-30 23:38
回港証,即日有取
但只可出入澳門
加埋回鄉卡,縱橫港珠澳大灣區

咁passport要整幾耐

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cheukying_wcy 發表於 19-5-31 00:48
咁passport要整幾耐

連埋要整埋無相id card,好似 大約14定15個工作天。寄去整,就只需帶bb出去一次就得(取証時對樣),預約整。。如果你冇人幫手湊,就要帶佢出去兩次。(整時一次,取証又要帶多次。)
同埋提提你,如整passport, 最好去民政事務署或郵局拎表填,唔好自己印出來填,通常10個有8個都印漏野或交漏野。去拎表,佢個回郵信封有check list, 自己睇到所有野齊唔齊先寄。當中有份表叫副署人,係俾認識bb而非父母填的,需要佢嘅id copy同埋喺果份表度,喺埋bb張相度,橫誇咁簽名的。

首頁

尾頁

跳至