時政擂台

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

點解政府只係聽建制同商界意見話改至七年就七年?
難道七年以下的不是逃犯嗎?專登放生大劉?
其他人意見就唔理人,連公證會都要否決埋?
建議在條例中加入人權保障,又否決?

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-5-31 12:49

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

wing_wing912 發表於 19-5-31 12:17
其他人意見就 ...

剛剛揸車聽新聞講,內容大概係話7年以上嘅刑期係要經高院,有陪審團,這樣會對被告有保障。

有錯請指正。

侯爵府

wing_wing912 發表於 19-5-31 12:17
其他人意見就 ...

其實我真係唔明白,之前個男仔在台灣殺死個女仔,而家在香港又唔判佢謀殺,又唔將佢送去台灣判刑,咁即係一了了之,我真係想唔通。

珍珠宮

虎到金來勳章

cibewong 發表於 19-5-31 12:26
其實我真係唔明白,之前個男仔在台灣殺死個女仔,而家在香港又唔判佢謀殺,又唔將佢送去台灣判刑,咁即係 ...

兩個地方無引導條例唔可 以就咁送佢去台灣㗎,發生謀殺嘅地點唔係香港,點拉佢呀,所有人證物證甚至埋C地方一齊都係外地,係香港係無佢符喎。。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我睇新聞:

李家超表示,啟動特別移交安排時亦將加入更多限制,保障被移交疑犯在審訊中的權利,包括在移交協定中加入無罪假定、公開審訊、疑犯可有律師表代、有盤問證人權利、有上訴權,以及不能強迫認罪等

多咗以上…人權保障

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

aromama 發表於 19-5-31 12:22
剛剛揸車聽新聞講,內容大概係話7年以上嘅刑期係要經高院,有陪審團,這樣會對被告有保障。

有錯請指正。 ...

就係唔明囉,又話堵塞漏洞……搞乜鬼而家越整個洞越大
新增了剔除項目
1:管有兒童色情物品
2:虛假藉口促致他人作非法性行為
3:與十六歲以下女童性交
4:利用,促致十六至十八人士制作色情物品或表現

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

ning.. 發表於 19-5-31 12:37
我睇新聞:

李家超表示,啟動特別移交安排時亦將加入更多限制,保障被移交疑犯在審訊中的權利,包括在移交 ...

剛才會議有議員問李家超,如果疑犯引渡到內地,內地唔守規則的話,可唔可以引渡返黎香港受審……佢又唔答人

大宅

虛假藉口促致他人作非法性行為

好模棱兩可 好似大陸d官方發言人咁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

cibewong 發表於 19-5-31 12:26
其實我真係唔明白,之前個男仔在台灣殺死個女仔,而家在香港又唔判佢謀殺,又唔將佢送去台灣判刑,咁即係 ...

政府又企硬唔肯作一次性移交……

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

wing_wing912 發表於 19-5-31 12:42
剛才會議有議員問李家超,如果疑犯引渡到內地,內地唔守規則的話,可唔可以引渡返黎香港受審……佢又唔答 ...

已經引渡至內地,點可能引返香港?
大家要對內地法律制度有信心先得架,生人唔生膽
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

其他人意見就 ...
[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392)]移交刑期門檻提升至7年或以上,將可剔除三類共七項罪行,包括刑事恐嚇、將槍枝交予無牌人士,以及與未成年少女發生性行為、管有兒童色情物品等有關色情活動的罪行,因有關罪行的最高刑期為5年。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392)]我有冇睇錯?衰十一都放生?

[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392)]請問呢個逃犯條例到底想點?不如直接話比大家知想捉邊類好d?!

[color=rgba(0, 0, 0, 0.780392)]依家放生經濟犯、放生雞蟲、戀童犯⋯⋯

伯爵府

其他人意見就 ...

今朝揸車聽到, 我開始..... 覺得好明顯放生大LAU....傾掂數 (本來我認為係大LAU 自己鋪好晒著草條路..所以收手)
而家話再加入, 國家最高司法機關先可以提出引導...

MACAU 國家最高司法機關... 咪中國囉? 中國放生大LAU, MACAU 想攪大LAU 都唔得.....

再者...... 7年以下果D就唔係逃犯嗎................................ 我真係有D........唔能夠認同..

咁....又再問...TAIWAN 我地認唔認得TAIWAN係國家先?
咁傾黎傾去, 改黎改去, 最後係唔可以applicable to 台灣單CASE囉?

我真係聽到有D頭暈....

(申利: 我支持修列, 但唔可以急要慢慢傾....)

artroboy    發表於 19-5-31 12:52

伯爵府

超級特務 發表於 19-5-31 12:45
...

"大家要對內地法律制度有信心先得架"

你其實係咪曲線緊.... (認真問...)

子爵府

政府自己點改都得,就係唔會詳細審議,一定要七月死線前通過。

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

artroboy 發表於 19-5-31 12:45
移交刑期門檻提升至7年或以上,將可剔除三類共七項罪行,包括刑事恐嚇、將槍枝交予無牌人士,以及與未成年 ...

你冇睇錯呀 真係衰十一都走得甩 仲要係d商界提出的

artroboy    發表於 19-5-31 12:53

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

Ronnym 發表於 19-5-31 12:48
"大家要對內地法律制度有信心先得架"

陽光司法

子爵府

超級特務 發表於 19-5-31 12:45
...

可以大模大樣去同16歲以下兒童發生性關係?!我有冇理解錯?!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

wing_wing912 發表於 19-5-31 12:42
剛才會議有議員問李家超,如果疑犯引渡到內地,內地唔守規則的話,可唔可以引渡返黎香港受審……佢又唔答 ...
如果,內地唔守規則。就算港府唔出聲,到時八國聯軍都爭住出聲。

中國唔洗皆意有運行。港府試圖立例已經被多強施壓力,到時中國做唔到的話理直氣壯圍堵中國。

大陸會唔會咁蠢?

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

Ronnym 發表於 19-5-31 12:47
今朝揸車聽到, 我開始..... 覺得好明顯放生大LAU....傾掂數 (本來我認為係大LAU 自己鋪好晒著草條路..所以 ...

台灣是中央機關吧 中央機關可以引渡台灣殺人犯?真係聽到R哂頭

首頁

尾頁

跳至