夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

真人真事,認識4丶5對夫妻,關係差,經常家嘈屋閉,佢哋嘅小朋友情緒行為都唔係咁好,但大人只在意個小朋友性格天生有問題,不停怪責個小朋友難教,D小朋友好無辜,D大人完全唔覺自己都有問題。只是個人感受,不喜勿插。

大宅

Jasper911 發表於 19-6-1 08:35
真人真事,認識4丶5對夫妻,關係差,經常家嘈屋閉,佢哋嘅小朋友情緒行為都唔係咁好,但大人只在意個小朋友 ...

屋企和唔和諧係直接影響小朋友情緒,一定係相連的!至於小朋友難教,父母係管教方面都係一個最大嘅主因!

男爵府

真人真事,認識4丶5對夫妻,關係差,經常家嘈屋閉,佢哋嘅小朋友情緒行為都唔係咁好,但大人只在意個小朋友 ...

係,我身邊都好多呢類家庭。我其實唔贊成郁d離婚,但如果雙方都唔想付出去改善大家的感情,成日係小朋友面前黑面或嘈吵,倒不如大家分開後,對於小朋友嚟講,有時單親仲好過假雙親。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

又唔係................,睇下的大人點樣同小朋友交代

複式洋房

小朋友每一次大人不和都會有壓力的。

大宅

我己經盡量唔同佢嘈,死忍
唉,我都知好影響小朋友

男爵府

盡量唔好係小朋友面前嘈交
雖然真係好難

佢地好大個先理解到當中原因
而亦會有強烈不安全感和無助感

不過,有邊個唔想有一個美滿愉快的童年呢?
換個角度,都是一種成長的鍛鍊

珍珠宮

我咁睇個 可能性 因果關係,由於大人(是但一方,或雙方)在待人接物上,與人相處上 本身就帶住問題來結婚; 帶住怪怪地既性格來對待屋企人,當然影響到小朋友都跟埋好似父母咁難相處啦。小朋友唔會分對住屋企人,同外人要有唔同性格嘛,咪怪怪地盡顯露囉。咁大人都唔識相處,跟係婚姻錯配啦,結婚咪離婚囉。
所以,小朋友性格怪怪地唔係因為大人離婚。而係因為大人本身對屋企人既性格就係怪怪地,搞到小朋友都怪怪地。

我前夫都怪怪地,搞到影響埋我D女都怪怪地。對住個個親友,外人 都有挑剔 事情辦唔到理想,首先就用話人地有邊做得唔好來維護自己,逢唔檢討下自己先。好在細女似翻我。不過我都唔期望佢地生計能力高得過佢爸爸。 我冇後悔同我前夫結婚,但我後悔同佢生小朋友。雖然後悔,但唔代表我唔愛佢地。我一樣愛佢地愛到將我自己所有錢都畀曬佢地。有好多中年女人話,冇個錢旁身唔得,我就係中年冇錢旁身都要畀曬佢地。仲喜歡做佢地既工人照顧好佢地起居飲食。
我先生既前妻又係怪怪地,搞到影響埋我先生同她生既仔。對人只顧自利,見高就拜,見低就踩,一心要攀高枝,冇同理心,冇同情心,搞到個仔都唔會唸到要幫下周圍有需要同貧窮既人。

雖然我地兩對夫婦例子都冇嘈交,和平離婚,但小朋友都係怪怪地,其實,離唔離婚,都會係怪怪地。有其父母,必有其子女嘛。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

我家都有類似問題
生完小孩經歷10年,覚得個心,精神好攰。因為C6太倚賴我,他除上班外,樣樣都倚賴我,毫無主見,旡記性,冇手尾,對小朋友冇耐性,郁下就鬧(有時係旡理),或語氣不耐煩(我成日聽到好辛苦),唔識照顧,唔識管教,唔識同小朋友講道理,無心管教......我越來越睇佢唔順眼,忍唔住話佢,雖然佢好少鬧返我,但問題始終存在。
我知對小朋友唔好,但真係唔知可以點。
有時覺得好對吾住小朋友,同個唔適合做爸爸嘅人生左佢哋

男爵府

gilgil39 發表於 19-8-3 10:15
我家都有類似問題
生完小孩經歷10年,覚得個心,精神好攰。因為C6太倚賴我,他除上班外,樣樣都倚 ...

我家跟你家都類似.....

子爵府

Puppet8 發表於 19-8-3 10:44
我家跟你家都類似.....

咁你點處理?
我覺得我現在捱日子咁,同C6傾過,有時可能好少少,但江山易改,轉頭又.......
咁情況係咪好難吾影響夫妻感情?
基本上C6都係一個大細路

男爵府

gilgil39 發表於 19-8-3 11:02
咁你點處理?
我覺得我現在捱日子咁,同C6傾過,有時可能好少少,但江山易改,轉頭又.......
咁情況係咪好 ...

同你一樣,同佢傾完會好少少,轉頭又打回原形,但佢覺得已經叫做改左。
拍拖到結婚,已超過十年,我的喜好佢完全唔知,每樣喜好都係我嬲到爆炸n次先肯去記住,佢又好似好努力去做咁,但又唔係我想要的,依架先醒覺大家係錯配,想抽身,但有小朋友唔容易...大家只係同一屋簷下過日子,唔想再有咩期望,免得自己會唔開心

珍珠宮

jwy2 發表於 19-6-1 13:08
係,我身邊都好多呢類家庭。我其實唔贊成郁d離婚,但如果雙方都唔想付出去改善大家的感情,成日係小朋友面 ...

好認同!

珍珠宮

sophora 發表於 19-6-6 01:49
小朋友每一次大人不和都會有壓力的。

唔好話小朋友,就算好似我咁大個,見我父母嘈交,我都會覺得好大壓力,我都仲可以番自己屋企,眼不見為淨,但小朋友就無得揀,仲分分鐘變左出氣袋。。

子爵府

Puppet8 發表於 19-8-3 11:21
同你一樣,同佢傾完會好少少,轉頭又打回原形,但佢覺得已經叫做改左。
拍拖到結婚,已超過十年,我的喜好 ...

我都一樣有錯配的感覺
C6係冇乜感覺,冇同理心嘅人;所以我生完小孩最需要人關心嘅時候,佢比吾倒我。
之後c6冇自己諗點様做爸爸的角色,只是依靠我去照顧,管教,甚至係要我指點佢點做爸爸......
我衝左10年,真係頂唔順,精神上太攰啦。

男爵府

gilgil39 發表於 19-8-3 22:57
我都一樣有錯配的感覺
C6係冇乜感覺,冇同理心嘅人;所以我生完小孩最需要人關心嘅時候,佢比吾 ...

一樣,好有同感,我c6 都係要我教佢點做爸爸,佢話自己阿爸由細到大都冇理過佢,所以唔識點做爸爸。我咪話佢,你阿爸唔理你,唔係要個仔同你一樣有爸爸等於冇爸爸,係要知道自己缺乏爸爸關愛冇乜唔好,而去不停改善自己....依架佢都有同阿仔去玩下。

子爵府

Puppet8 發表於 19-8-3 23:08
一樣,好有同感,我c6 都係要我教佢點做爸爸,佢話自己阿爸由細到大都冇理過佢,所以唔識點做爸爸。我咪話 ...

其實我地都學緊做媽媽姐,有人教我地咩?點解我要不停咁學,不停去諗點做,你就坐喺度等人指揮唔用腦?
最慘係仔好需要爸爸的榜樣;同c6表明不滿佢就做好一陣,之後打回原形,無限loop

男爵府

gilgil39 發表於 19-8-4 10:15
其實我地都學緊做媽媽姐,有人教我地咩?點解我要不停咁學,不停去諗點做,你就坐喺度等人指揮唔用腦?
最 ...

我地既c6 係同類
我c6 係唔會識反省一下自己有咩問題而去改善,係要督一下就郁一下,佢自己唔去改變自己跟本冇人可以改變到佢

子爵府

Puppet8 發表於 19-8-4 10:20
我地既c6 係同類
我c6 係唔會識反省一下自己有咩問題而去改善,係要督一下就郁一下,佢自己唔去 ...

絶對係!唔會反省,檢討自己,令自己進步。仲有我成日懷疑係咪冇責任感問題⋯⋯

大宅

認識瑞士牛牛第一回

點解一面倒係c6既問題. 你地講既問題, 情況, 其實都可以喺阿媽呢個角色度出現 ~

首頁

尾頁

跳至