自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

頭先經理問我地對於某個新SUPPLIER有咩意見, 咁一向我地同客和SUPPLIER的業務往來都係用EMAIL/ 電話而且用英文, 用電話都會補個EMAIL BLACK AND WHITE. 但呢個SUPPLIER喜歡用WECHAT, 而且用中文覆野, 但問題係我們不是個個同事有WECHAT, 有些同事是外國人又唔識中文, 咁會CHECK WECHAT 的同事(包括我)就多左好多野做, 例如要把WECHAT的內容TRANSLATE 英文再通知有關同事....咁其中一個同事就話想個SUPPLIER除左用WECHAT REPLY, 都補個英文EMAIL(SUPPLIER 識英文的), 咁做其實係方便大家, 咁我同另外兩個同事都和議, 點知呀經理一輪咀話WECHAT係大趨勢, 第日只會更多WECHAT溝通, 唔安WECHAT是落後, 唔CHECK WECHAT是懶. 其實我地已經好多野做, 唔係成日得閒拎個電話睇. 況且我地是客, 叫SUPPPLIER SEND EMAIL 都唔過份呀! 一係就咪鬼問FEEDBACK 啦

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

正常用公司email 公司准用自己wechat?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

厚多士 發表於 19-6-3 13:29
頭先經理問我地對於某個新SUPPLIER有咩意見, 咁一向我地同客和SUPPLIER的業務往來都係用EMAIL/ 電話而且用 ...

Wechat 可打英文

又有 translate 功能

可以中➡英 / 英➡中

D老外朋友用得仲熟

係佢地教我用架

琥珀宮

WECHAT係私人定公司?

伯爵府

Poyau 發表於 19-6-3 15:01
正常用公司email 公司准用自己wechat?
電話是公司出的,用公司電話download WeChat, 之前好多同事冇裝,因為主要用email往來

伯爵府

tansyneko 發表於 19-6-3 15:17
WECHAT係私人定公司?
不是個個同事有公司出的電話,有些同事用自己WeChat

男爵府

頭先經理問我地對於某個新SUPPLIER有咩意見, 咁一向我地同客和SUPPLIER的業務往來都係用EMAIL/ 電話而且用 ...

真係劲憎公事用自己个wts app or wechat, d 人無時無刻問野,講野,唔該,人地收左公,放緊假架。。

wcpcelia    發表於 19-6-3 15:45

伯爵府

ian723 發表於 19-6-3 15:09
Wechat 可打英文

又有 translate 功能
個point係個supplier 用中文打WeChat

琥珀宮

厚多士 發表於 19-6-3 15:19
不是個個同事有公司出的電話,有些同事用自己WeChat
如果用私人唔係咁好囉,其實公司嘢都係出返(公司)EMAIL好,較正式又有得追查,WECHAT一LOG OUT就無哂D HISTORY,要預先BACK UP,好麻煩,除非公司WECHAT都仲有得講,用私人WECHAT有點兒那個

水晶宮

咁同嗰個supplier及有關同事開個we chat 群組囉。 而且要用英文溝通。

其實同電郵係咪保障自己公司多d呢?萬一日後有爭議引起法律上問題。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

開個同廠溝通曉Wechat Group, 老外同事公司同事拉晒入去,齊齊睇到,唔到一陣賴黎賴去
最唔鍾意呢啲辦公室政治,個個想瀉膊,玩死做果啲
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

厚多士 發表於 19-6-3 15:20
個point係個supplier 用中文打WeChat

係講你同事唔識中文可用 Translate

伯爵府

arale1668 發表於 19-6-3 16:00
開個同廠溝通曉Wechat Group, 老外同事公司同事拉晒入去,齊齊睇到,唔到一陣賴黎賴去
最唔鍾意呢啲辦公室 ...
最慘有D同事精甩尾死都唔裝WeChat 有D就有WeChat 但唔會check, 呀經理又唔硬性規定所有同事都要join WeChat group, 我地呢D有check WeChat 的見到supplier 有message 又唔可以當睇唔到,有時放左工都要幫手follow up , 今日見佢問有乜feedback 講出來,有同事講出來仲要俾佢串,真係把幾火。

珍珠宮

畀面勳章

厚多士 發表於 19-6-3 17:22
最慘有D同事精甩尾死都唔裝WeChat 有D就有WeChat 但唔會check, 呀經理又唔硬性規定所有同事都要join WeChat ...

公司上頭要既都唔理,咁你咪HEA住CHECK囉,拉晒入去原意無得抵賴
其實食得咸魚抵得渴,你又頂唔住計頸做,做左就唔好呻
其實你宦可以串返佢的
龍鳳媽

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

wechat 我覺得好informal喎

伯爵府

oran04 發表於 19-6-3 17:42
wechat 我覺得好informal喎
Exactly! 明明其他supplier都用email 溝通,做咩要就呢個supplier 去用WeChat? 咁第日另一個supplier 要用line, 另一個又要用WhatsApp 咁咪好唔得閒?

侯爵府

回覆樓主:

wechat 好似無得save record ,我地公司就唔可以純用wechat, Whatsapp 做公事溝通,文件、對答全部要出電郵作準。

伯爵府

Fion_Chan 發表於 19-6-3 18:17
wechat 好似無得save record ,我地公司就唔可以純用wechat, Whatsapp 做公事溝通,文件、對答全部要出電郵 ...
越來越頂個Manager 唔順,成日話人冇common sense, 自己又唔見得有,連要用email back and white都唔知 。對住D old seafood 同惡D的同事就唔敢出聲,淨係係背後話佢地,但面對住呢班人就客客氣氣,對住D肯做野聽話的就大大聲。

公爵府

呢個供應商係唔係有乜特別優點?例如價格比較其他供應商低或者佢供應嘅產品/服務較其他供應商高?如果唔係您可以唔再俾order 佢。

請留意除咗溝通語言障礙外(要多一層工序翻譯亦都係一個問題),最大鑊係有同事嘅手機係冇安裝wechat,除非您老細要求有關同事安裝wechat去同事自己嘅手機度,如果唔係又要將有關信息放落email 度(又多一層工序)。

最至命係wechat 有”recall” 功能,
即係話佢應承您嘅任何承諾都可以當冇講過!

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至