自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

球賽打得好精彩, 尤其中日大戰頭個局, 睇到大家好緊張~
但我想講既係人冇品, 就算你好愛國, 係咪都令國家蒙羞呢? 琴晚坐我周圍既都係支持中國隊, 咁好正常, 我都鍾意朱婷~ 但問題係坐正我隔離個C9, 主持一開始介紹日本隊既球員, 佢就係咁"噓"人地, 打緊既時候, 人地攞到分又"噓"... 你覺得咁樣就表現自己好愛國? 我覺得咁做人好冇品囉! 你當然有權唔鍾意日本隊, 但唔洗咁樣呀?? 你唔會去日本旅行? 唔會用日本野?... 人地只係黎打場比賽, 要咁樣嗎? 我無分邊隊, 只要見到個球打得精彩, 就算唔係自己心中支持個隊, 都會拍手鼓勵~

男爵府

好多運動有主場之利就係咁,足球更明顯

大宅

好多人都係咁
而家仲多左強國人入場睇

la_source    發表於 19-6-5 10:49

男爵府

gm147 發表於 19-6-5 10:04
好多運動有主場之利就係咁,足球更明顯
所以一個國家人民有冇品, 好直接影響其他人對呢個國家既觀感... 以為只係影響個人, 其實係一整個國家囉!

男爵府

eggeggt225123 發表於 19-6-5 10:06
好多人都係咁
而家仲多左強國人入場睇
係... 連群結隊咁...
人地比賽緊, 係咁大叫(普通話): 打死他! 打死他! 日本國倒!...
好嘈, 好煩...

ian723    發表於 19-6-5 11:36
eggeggt225123    發表於 19-6-5 10:15

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

oh 完全忘記體育精神

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

C.yan110 發表於 19-6-5 10:14
係... 連群結隊咁...
人地比賽緊, 係咁大叫(普通話): 打死他! 打死他! 日本國倒!...
好嘈, 好煩...

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

球賽係咁架喎
足球比賽更加明顯
主場就係咁利用
如果唔係點會話作客難打好多?
(同時香港對中國時,中國隊控波香港人都應該噓佢地)
俾張真主場你睇下你就明白香港就咁噓已經好小事
個場啲火係真煙火效果,球迷做的

wynnehung    發表於 19-6-5 11:40
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

水晶宮

而家都係咁, 我覺得好肉酸,
完全無體育精神,唔識尊重.
中國人不可一世咁,
真係好犯眾憎

C.yan110    發表於 19-6-5 10:30

公爵府

畀面勳章

我琴晚都有入場睇, 中途個女主持人就講野啦, 坐我附近有個呀姐大叫" 收聲啦你", 真的

同埋有一球中國隊用完challenge 雖然no fault, 但都判左比日本隊, 有D人係到"her"

用戶要求終止服務

主場之利就係咁用,雖然有d 真係過左火。

子爵府

Manmanca 發表於 19-6-5 10:30
我琴晚都有入場睇, 中途個女主持人就講野啦, 坐我附近有個呀姐大叫" 收聲啦你", 真的

同埋有一球 ...

主持人做主持都比人鬧⋯⋯⋯

男爵府

Manmanca 發表於 19-6-5 10:30

同埋有一球 ...
同埋有一球中國隊用完challenge 雖然no fault, 但都判左比日本隊, 有D人係到"her"
=> 個球見係話日本隊有人掂到網, 但睇返係冇掂到...
- 咁呢D問題球, 對裁判有質疑而"噓", 咁係可以理解~
但講到話要人地倒國, 打死人地咁, 好過火囉~ 同埋人地打緊比賽係咁嘈住曬... 真係好煩!!

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

sheep2 發表於 19-6-5 10:36
主場之利就係咁用,雖然有d 真係過左火。
我明白主場之利... 但好多人好明顯係對國不對賽~
你聽佢地叫個D野就明...
上年我都有睇, 中國對其他國家時, D人既反應係無咁激烈... 講野無咁過火離譜的~

男爵府

kenshiro18 發表於 19-6-5 10:49
排球場原來要咁客氣?
如果足球場,客隊祖宗18代都被問候
地獄主場就係咁
咁見笑了, 我唔知原來係要咁樣...

伯爵府

2018復活節勳章

我反而覺得昨晚現場音響比較大聲同嘈.
仲有阿主持可唔可以用正常tone介紹賽事. 我知佢好想營造氣氛, 但觀眾聽得好辛苦

用戶要求終止服務

C.yan110 發表於 19-6-5 10:50
我明白主場之利... 但好多人好明顯係對國不對賽~
你聽佢地叫個D野就明...
上年我都有睇, 中國對其他國家時, ...

呢d 就係球迷素質問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

C.yan110 發表於 19-6-5 09:56
球賽打得好精彩, 尤其中日大戰頭個局, 睇到大家好緊張~
但我想講既係人冇品, 就算你好愛國, 係咪都令國家蒙 ...

睇現場只有噓聲好少事,好多男人爆粗,有D講講下打交,所以我覺得斯文人睇現場好危險!

公爵府

畀面勳章

C.yan110 發表於 19-6-5 10:44
=> 個球見係話日本隊有人 ...
唔明點解要打死人, 真係好過份

首頁

尾頁

跳至