懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我一飲鮮奶就會有肚風兼肚痾,唔知其他媽媽有無同樣情況? 有咩其他食物或飲品可以取代鮮奶呢?求教!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我係,所以我到而家懷孕7個月都無飲奶,我靠食鈣片同飲食。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

首爾紫薯 發表於 19-6-6 10:45
我一飲鮮奶就會有肚風兼肚痾,唔知其他媽媽有無同樣情況? 有咩其他食物或飲品可以取代鮮奶呢?求教! ...

好多。如果你指補充鈣質,可以飲低糖/無糖加鈣豆漿(傳統或自製豆漿鈣含量則較低)、食傳統硬豆腐、芝麻、魚毛蝦皮(連骨/殼)、連骨沙甸魚、深綠色蔬菜、豆類、果仁等。有啲人受唔到奶但可以受到芝士同乳酪(比奶易消化),亦可以以呢啲嚟補鈣。

別墅

可以飲澳洲哈維lactose-free牛奶(紅色盒)

洋房

回覆 vt2011 的帖子

請問一般超市有得賣嗎?

洋房

回覆 EstrellaDamm 的帖子

我而家飲豆奶,食菜同埋合桃頂住先,但成日都擔心唔夠俾bb營養....

別墅

首爾紫薯 發表於 19-6-6 11:42

請問一般超市有得賣嗎?

Taste 有。我自己從士多訂貨(原箱)

複式洋房

2019勳章

我都有乳糖不耐,
之前午飯飽肚飲唔凍既牛奶都OK,朝早早餐飲就會肚瀉。
可以試下午飯後飲少少
人地話可以慢慢適應的

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 首爾紫薯 的帖子

我就唔係有肚風or肚疴,係我接受唔到奶羶味,我成個孕期係無飲奶

複式洋房

回覆 首爾紫薯 的帖子

我未懷孕前飲親奶都肚痾同肚有風,懷孕後飲反而無事,健康院有書仔教孕期飲食,你去產檢佢應該會俾一本你,你參考下。

複式洋房

我一飲鮮奶就會有肚風兼肚痾,唔知其他媽媽有無同樣情況? 有咩其他食物或飲品可以取代鮮奶呢?求教! ...

我飲鈣絲寶

別墅

首爾紫薯 發表於 19-6-6 11:42

請問一般超市有得賣嗎?

大百佳都有,我有同一問題,飲咗呢隻澳洲牛奶無乳糖好多年。

洋房

同你一样,买左罐安满奶粉浪费晒,饮子母奶就无事,不过我每次都用用热水泡热来饮就唔搞肚啦

複式洋房

我都有呢個問題,通常唔會一啖都有事,會係過量先會有問題。之前飲孕婦奶粉,一日兩杯,唯有隔耐啲時間飲,後來飲冇乳糖奶,不過有少少唔同味,而家食鈣片,直接又冇呢個問題。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊