婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我99有一個silicon 鑊剷。 有一個角已經爛咗無咗一忽,仲要繼續用, 用到啲膠邊都圓滑晒都唔肯掉。 咁我咪買過個一模一樣嘅鑊剷比佢, 諗住佢會掉咗個舊嘅。 (其實都唔知佢平時食咗幾多呢啲silicon 落肚)。點知佢話唔掉,話有多個用喎。 佢唔用我咪照用我果個囉, 到我果個爛咗少少, 佢就話掉我果個都唔掉佢果個。 都差唔多3年啦,我都已經換咗3個鑊剷,佢仲堅持用佢果個。
另外有個瓦煲,個底已經裂到蜘蛛網咁,佢話唔掉喎。 佢倒水落去試, 係會有少少漏水。我話你放落爐頭煲,啲熱力有機會整裂佢㗎喎。。。 佢答我話唔怕喎,佢用嚟煲葯好慢火。 究竟佢明唔明慢火都會熱力㗎呢呵。 到時個煲真係煲煲吓裂晒, 邊個抺爐頭呀?又係搵著我嚟搞!

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

抹爐頭事小,如果用煤氣爐,可能會整熄左火而唔知時,漏煤氣事大。

男爵府

回覆 candysandy 的帖子

好彩我屋企用電爐啫!

大宅

同電飯煲個post一樣,,唔知點解有一日失暈唔小心煮餸時搶火,鑊鏟燒溶咗囉。。。瓦煲仲易,唔小心扇手添

男爵府

回覆 sheepmui 的帖子

個鑊剷我唔理佢架啦,佢要食咁多膠落肚又唔關我事嘅(我又唔食佢D 嘢嘅)。。
個瓦煲佢好似試試吓放棄咗唔再試有冇漏水咁。。之後PAT埋咗一二邊。。。我轉頭即刻塞咗佢落櫃頂。。。博佢唔記得,遲D我就靜雞雞掉咗佢算!真係陰公,掉爛嘢都要咁鬼鼠。。。

珍珠宮

回覆樓主:

其實食病左佢,咪又係你地陪醫陪照顧,點會唔關你地事 ,就算唔駛你理,要老公跟手尾我都覺得係煩埋自己
除非本身係死對頭啦~
我自己一定諗D辦法換左佢~

男爵府

回覆 做個靚太 的帖子

其實係㗎,受嘅最後都係我地。不過類似嘅事情發生過好多次,好聲好氣同佢講,又話唔好理佢,又話佢幾十年都係咁,轉頭搵第二啲無里頭嘅嘢嚟數你。 夾硬掉,佢可以响垃圾筒執返嚟。 我掉出街,買過個新嘅佢唔會多謝你。 佢係果啲要自己賴過嘢先會可能醒嘅人。 就算你根本一早知件事嘅結果,預先講佢知佢唔會多謝你,唔會聽你講, 硬係要做自己果套。 咁我都無辦法,佢做人多我幾十年,我無嘢可以做唯有唔理佢. 呢個唔係我地自己講,係佢嘅親戚都係咁講。 結論係佢係一個唔聽人講,自己覺得自己大晒,又難相處嘅人。

珍珠宮

chole16 發表於 19-6-7 23:01
回覆 做個靚太 的帖子

其實係㗎,受嘅最後都係我地。不過類似嘅事情發生過好多次,好聲好氣同佢講,又話唔 ...

如果你地係住埋一齊,咁難相處都無計~
丟左佢,唔係為左要佢感謝,係為左自己長遠嘅生活,寧願佢依加嘈下,好過以後手尾長~
俾著我,我真係會先斬後奏,丟左或整爛佢先~

男爵府

回覆 做個靚太 的帖子

個鑊剷99日日都用, 好難對"佢"下毒手。。而且佢又好似幾堅硬, 整爛有啲難度!
唉, 呢樣都只係小事一則,解決咗一樣唔代表無其他嘢。 所以我只係呻完就算㗎啦! 條命係佢嘅, 佢要經常搵佢條命嚟博嘅其實有乜人可以阻止佢。

大宅

2019勳章

chole16 發表於 19-6-7 03:26
我99有一個silicon 鑊剷。 有一個角已經爛咗無咗一忽,仲要繼續用, 用到啲膠邊都圓滑晒都唔肯掉。 咁我咪 ...

好明白,老人家永遠唔會想掉佢啲野,即使同健康有關都唔掉,老公無鬼用,實係話老人家由得佢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊