時政擂台

跳至

首頁

尾頁

洋房

尋日同小朋友解釋逃犯條例同6月9日既遊行,小朋友聽完之後就話想離開香港,去安全啲嘅地方。其實早陣子我都有reaearch關於移民既事,都有咁嘅想法。但當聽到小朋友咁講既時候,就被當頭棒喝。我同佢講,呢個世界冇乜地方係絕對安全,我哋唔應該因為自己屋企變得危險就離開,而係要盡力保護香港。

如果逃犯條例通過左,以下嘅野絕對可以發生,我並非危言聳聽,而係現在嘅修訂無保障以下嘅事唔會發生:
1. 我哋囝囡響網上講下中國共產黨,然後被大陸以背叛國家罪、分裂國家罪、顛覆國家政權罪、煽動顛覆國家政權罪等等捉返去。
2. 我哋老公既公司因為響大陸唔知犯邊條法例被凍結沒收資產,繼而失業。
3. 我哋老公因為公司撤資而失業。
4. 我地教會既牧師傳道人因為短宣被捕。
5. 我哋囝囡既老師因為講六四而突然失蹤。
6. 外國撤銷特區護照既免簽證,無得隨時去日本。

而如果你哋有留意,成件事係好唔合邏輯:
1. 中國內地司法指數排名82,香港16。點解將逃犯由司法制度比較完善既香港,移交去較落後既中國內地既過程,香港對疑犯完全無任何保障? 完全賣豬仔咁。
2. 原本既法例橫睇掂睇都擺明刻意剔除中國,特登加句「中華人民共和國或其任何部分除外」,中國內地司法同人權又無進步到,無啦啦做乜要加返佢? 唔好同我講係因為潘曉穎命案,台灣講明話唔收。
3. 香港特首一個就可以決定一個人會唔會被賣豬仔,會唔會兒戲左啲? 仲要無講明規定內地邊個部門可以申請,真係乜人都可以叫香港引導。
4. 一條咁重要,影響咁深遠既法例修訂,點解可以咁趕,得20日公眾諮詢? 既然特首同官員話係我地唔了解,咁點解唔講到明先?

6月9日請大家企出嚟為自己同小朋友嘅將來爭取反送中。

bktcc  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-6-7 19:25

伯爵府

回覆樓主:

妖言惑眾,青山走犯

kennyabcd2011    發表於 19-6-8 19:03
cissie    發表於 19-6-7 19:25

珍珠宮

agnesbee 發表於 19-6-7 16:58
妖言惑眾,青山走犯
入時政啦,版主…

伯爵府

回覆樓主:

又响公海貼時政,驚6月9唔夠人充撐場面

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

maonshanc9 發表於 19-6-7 16:54
尋日同小朋友解釋逃犯條例同6月9日既遊行,小朋友聽完之後就話想離開香港,去安全啲嘅地方。其實早陣子我都 ...

仲遊行? 速逃安全d喎!
放下自在

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你啲小朋友都咁精明, 唔知犯民啲小朋友會唔會出黎呢
總有離別的時候

伯爵府

回覆樓主:

其實大家去唔去有自己理由同自由,但可唔可以唔好成日不停宣傳推廣,真係好Q煩,妳去咪去囉,話之你為下一代定為屋企隻曱甴 唔使成日周圍同人講,我知你哋偉大愛港啦。人哋唔想去就係唔肯為下一代發聲 香港式嘅民主我真係受不了
#我不要真普選
#我不會去69遊行
#請不要回我,傳道自己同自己講得喇
#請停止再貼叫人去遊行嘅帖好嗎?

大宅

回覆樓主:

邪教式不斷宣傳洗腦,好煩

cissie    發表於 19-6-7 19:26

大宅

回覆樓主:

邪教式不斷宣傳洗腦,好煩

子爵府

回覆樓主:

吾好再攪亂香港呀,樓主吾駛講甘多偉倫,鐘意去就去

子爵府

回覆樓主:

吾好再攪亂香港呀,樓主吾駛講甘多偉倫,鐘意去就去

伯爵府

回覆樓主:

成個公海不停有人博大霧開鋪係咁谷人去,仲要講到世界末日咁,痴晒線咁,就好似你不停收到財務推廣電話咁,夠未呀,放過其他人好嘛?

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

maonshanc9 發表於 19-6-7 16:54
尋日同小朋友解釋逃犯條例同6月9日既遊行,小朋友聽完之後就話想離開香港,去安全啲嘅地方。其實早陣子我都 ...

出世來香港時唔記得安裝好個腦先來,唔經大腦

男爵府

Bk 最愛國

琥珀宮

回覆樓主:

睇完你個post我都覺得好危險呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

文宣? 又一個新戶

珍珠宮

tansyneko 發表於 19-6-7 19:08
睇完你個post我都覺得好危險呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實有無逃犯法,香港都不宜住,聽你小朋友講,盡快移民算啦

男爵府

一杯凍奶茶 發表於 19-6-7 19:06
Bk 最愛國

係,BK真係好多愛國人士,果啲呢,口裏說不,身體卻很誠實果啲呀

ANNAFRIEND    發表於 19-6-7 19:24

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至