自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日幫小朋友整回鄉証
比資料時 個櫃位姐姐話仔仔本passport 係bb樣 (1歲)
同相片(4歲半)好大分別
而家幫你試下扔上去批唔批
會有可能唔批嫁

咁我就問:下,唔批的話,我要做d咩
要揾野証明張相係我仔仔?
姐姐:唔係,真係唔批未到時申請回港証Law,一日搞掂
我:哦

從未聽過咩叫回港証
上網search係番港証件
佢真係可以番大陸?
有冇人用過

大宅

回港證是用來去大陸

只是用護照都可以,所以少人申請

人家無需要騙你,上入境處網頁就看到

子爵府

Kinkylaw 發表於 19-6-8 18:15
今日幫小朋友整回鄉証
比資料時 個櫃位姐姐話仔仔本passport 係bb樣 (1歲)

佢都, 一歲同4歲半當然唔同啦, 我細B申請時張BB相直情好似女仔, 同他完全2個樣. 佢講下姐, 點會唔批啊. (話時話申請回鄉卡時有好多要填寫既資料係最白)

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果 REJECT, 你唔趕返大6用嘅, 就RENEW 護照好過!!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今日幫小朋友整回鄉証

冇passport要用回港証

大宅

回覆 ymlchau 的帖子

冇諗過佢騙我我驚到時除回港証 又要再申請其他証件先可以用到
所以問下有冇人有經驗分享下

公爵府

好媽媽勳章

今日幫小朋友整回鄉証

未聽過回港證?(有點驚訝,唔好意思)

回港證係比十一歲以下出境(香港)和入境(香港)用。

大宅

回覆 jannlly 的帖子

因為我細細個就係用回鄉証 未申請過回港証
唔該你解答

大宅

回覆 cy101 的帖子

我就係趕先上黎問清楚張回港証係咩黎月尾要去

大宅

回覆 tintinlam 的帖子

我都覺佢但佢咁講 我都怯一怯
上黎問下

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kinkylaw 發表於 19-6-8 18:28

職員意思係REJECT 咗, 你要去RENEW 護照 OR 去做回港證, 成功咗再番去做回鄉證, 不是用回港證取代回鄉證喎!!!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Kinkylaw 發表於 19-6-8 18:27
回覆 ymlchau 的帖子

冇諗過佢騙我我驚到時除回港証 又要再申請其他証件先可以用到

佢唔係騙你! 因為passport要renew要成兩個星期! 但回港証即日可取!
放下自在

大宅

回鄉證是中國出返大陸的證件

回港證是香港出返大陸的證件

你的驚訝才是為何大家都驚訝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回鄉証就係回鄉用, 咁你用咩進出香港境?
放下自在

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

職員都係好心提醒多一句
總好過過後真係唔得,又比人閙無提醒

而家香港人乜都賴,乜都閙一餐的

ps : 唔係針對樓主

大宅

Kinkylaw 發表於 19-6-8 18:29

比多句你,去入境處申請回港證是可以即日領取,但是你要去預約申請或晨早去排隊囉,有了回港證才可以辦回鄉證

伯爵府

今日幫小朋友整回鄉証

回港證只可以出入境香港。返大陸都係要回鄉證。 個職員係怕樣唔同唔批比多個快速方法你解決啫。

象牙宮

Kinkylaw 發表於 19-6-8 18:29

人地都係好心提你! 點知你仲話人騙你 仲咁 話人
放下自在

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

簡單啲講
回鄉証係往返內地証明文件,而回港証係 內地/澳門 返香港用,因為唔係人人都會出國外遊而攞特區護照,所以回港証就係11歲以下有相片既証明文件
長期都情緒低落

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cy101 發表於 19-6-8 18:32
職員意思係REJECT 咗, 你要去RENEW 護照 OR 去做回港證, 成功咗再番去做回鄉證, 不是用回港證取代回鄉證喎! ...

係囉!返大陸係一定要有回鄉証
回港証本身獨立係廢嘅,只能出境入境香港,但入唔到大陸,又去唔到外國,要黎無用
只係回港証即日有取,你可即日再申請回鄉証咁解咋!你到時都係要重新攞回鄉証籌,申請回鄉証的

首頁

尾頁

跳至