夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

del.

男爵府

sumpo 發表於 19-6-9 01:03
del.

del

用戶要求終止服務

我都唔俾飲汽水,不過人哋點知你咁多,講左唔好俾咪得,你本身係咪好憎你老公,我覺得你講果啲冇乜嘢,唔好旨意男人係媽媽咁照顧小朋友無微不至,睇開啲

男爵府

流星花丸 發表於 19-6-9 01:33
我都唔俾飲汽水,不過人哋點知你咁多,講左唔好俾咪得,你本身係咪好憎你老公,我覺得你講果啲冇乜嘢,唔好 ...

自從生左小朋友後,我個心只係集中於啲細路囉,加上c6佢成日只顧住佢屋企,覺得佢唔夠我咁用心對啲細路,久而久之大家好多意見不合,可能真係變左憎佢

伯爵府

就咁聽你好以個仔為中心
身邊人都要遷就咁
飲氣水,食晚飯時間我都暫覺問題不大
請問係咪時常要去同親戚食飯
如只是做節一年幾次的話
就不如自己準備食物比小朋友好過
與其想改變人
不如改變自己

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sumpo 發表於 19-6-9 01:03
做節食飯,c6個親戚夠膽死比佢飲過嘅氣水我個仔飲,我仔只兩歲多,我即刻嗌話“喂…唔好比佢飲”,咁我估我 ...

小朋友坐你隔離,你負責檔
夜食飯就當去飲要打底先
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

mamasprits 發表於 19-6-9 08:23
就咁聽你好以個仔為中心
身邊人都要遷就咁
飲氣水,食晚飯時間我都暫覺問題不大

唔算成日食嘅,但每次食都咁情況,我當然有準備左食物比佢地,佢地亦係係我身邊嘅,但因為佢地太遲開飯,小朋友一早已在正常開飯時間嗌肚餓食左先,咁到我地大人食果時,佢地坐開玩,行過咁人地要抱佢,係有心試佢飲唔飲,果個親戚份人係咁,所以我咪嬲我老公唔睇住,咁遲頓,我唔係要人就晒我,只係嬲我老公唔識做,見到個仔咁都唔出聲咁,成晚我要湊住兩個,見到佢屋企人,佢少少都唔想理,成件事唔算關我男家事,係我老公唔理下我地,即係講白啲,唉…其實我想佢真心關心下我同啲仔女姐,男家親戚點,我控制唔到或一晚半晚我都算,係我老公反應完全至身事外咁囉

子爵府

自己小朋友自己保護,有人2歲時咩都比小朋友食,有人就只比水,可能唔知你習慣比佢飲左啖。

開飯時間點解要就小朋友?開飯遲咁咪早少少比佢食d野墊肚,又唔係每日都係咁,太寵小朋友下嘛

男爵府

Pink_girl 發表於 19-6-9 10:28
自己小朋友自己保護,有人2歲時咩都比小朋友食,有人就只比水,可能唔知你習慣比佢飲左啖。

開飯時間點解 ...

其實重點係講緊我老公

大宅

咁其實我都好明白樓主嘅心情,如果畀著我嘅小朋友喺奶奶屋企食飯要捱餓, 小朋友唔餓得 ,我會擺明車馬落街食完麥當勞再上返去。大佬,9點食飯真係不能接受, 我家小朋友平時7時正準時開飯,如果7點半至8時還可以接受。 否則知道一定超過8時後才食飯,我會買個麥當勞上去食比佢地睇,仲大條道理唔可以餓親我個仔!因為我好串。 至於親戚方面, 我會好有母親威嚴地說明唔可以食,因為我知係小朋友嘅媽媽, 雖然係唔會鬧個大人, 但我會好大聲地同小朋友講唔食得, 食咗之後會點點點點點,仲要惡惡地, 聰明人的話都會明白你說話嘅當中含義,係影射佢。

伯爵府

sumpo 發表於 19-6-9 09:40
唔算成日食嘅,但每次食都咁情況,我當然有準備左食物比佢地,佢地亦係係我身邊嘅,但因為佢地太遲開飯, ...

你想老公出聲叫早d食飯?同唔好亂比野食小朋友?真係好難啦!每人把尺都唔同,佢覺得無問題喎!至於唔理兩個細嘅,我會同佢私下講明要佢湊囉,呢個係責任,咁佢係屋企湊唔湊呢?

公爵府

sumpo 發表於 19-6-9 01:36
自從生左小朋友後,我個心只係集中於啲細路囉,加上c6佢成日只顧住佢屋企,覺得佢唔夠我咁用心對啲細路, ...

照顧小朋友方面,男人的確無女人咁上心,唯有自己睇開D,成日吵架,對大家都唔好,當你對佢少D期望,就自然會少D失望

男爵府

回覆 sumpo 的帖子

呢D都好小事。既然你都幫小朋友打定底,即是解決左就不是問題。
小孩子走來走去,親戚要同佢玩,你睇到個孩子但是控制唔到個親戚突然做D乜,所以你老公無講錯,點睇呢?你只有盡量自己睇。而且,你老公好難開口做醜人,話晒自己親戚。你緊張小孩唯有自己做醜人。

大宅

流星花丸 發表於 19-6-9 01:33
我都唔俾飲汽水,不過人哋點知你咁多,講左唔好俾咪得,你本身係咪好憎你老公,我覺得你講果啲冇乜嘢,唔好 ...

同意!真係唔好指意男人會照顧bb

瑪瑙宮

又唔係第一次同人地食, 佢地次次都係咁, 你自己帶野比細路食囉.

大宅

sumpo 發表於 19-6-9 09:40
唔算成日食嘅,但每次食都咁情況,我當然有準備左食物比佢地,佢地亦係係我身邊嘅,但因為佢地太遲開飯, ...

我諗我明你嬲咩。因為啲親戚始終都係男家既,有時你唔方便同佢d親戚對著幹。我以前都會咁,所以每次返到屋企都會同佢講,有時我唔好意思開口話你d親戚,希望返到去可以睇實d小朋友。久而久之,佢而家醒目左”少少”

男爵府

sumpo 發表於 19-6-9 01:07
又晏食飯喎,成9都未開到飯,好心就同啲仔女食左野,或者叫要早啲食飯囉,冇架,佢永遠唔會出聲架,情願仔 ...

嫁著佢我覺得我比單親更辛苦囉

你因為這些事而考慮過單親生活嗎?

男爵府

我地返99度又遠,又遲食飯,我通常會比小朋友食左先,然後我地食佢就玩,我食飽同佢冲涼,我都唔係太鐘意去99度,無計啦。
至於比野食,我會笑笑口話唔衛生,亦有教小朋友唔好食人口水/問左媽媽先,不過小朋友大,係街食,大人食咩,細路都食咩,睇開d,好小事,唔係經常其實無野。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

sumpo 發表於 19-6-9 01:36
自從生左小朋友後,我個心只係集中於啲細路囉,加上c6佢成日只顧住佢屋企,覺得佢唔夠我咁用心對啲細路, ...

其實你有無認真諗過係咪真係會因為呢啲原因同老公離婚?如果唔係你就要改變下自己嘅心態。男人照顧小朋友多數唔及女人細心,加上佢覺得飲人地汽水/遲食飯唔係問題,所以佢係唔會自動自覺做野。既然明知佢係咁就自己睇實小朋友同俾小朋友食左飯先,唔好要求老公做。如果唔係大家關係只會越來越差。

首頁

尾頁

跳至