夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

creamy_lulu 發表於 19-6-11 09:57
講一講背景先,我同老公拍拖2年結婚,註左册半年左右,由於住屋問題,我地現時係分開住但假期我會去老公度 ...

係咪仲有?

Poyau    發表於 19-6-11 10:41
月光很美麗☺

洋房

洋房

洋房

洋房

crystal媽咪 發表於 19-6-11 09:58
係咪仲有?

有呀,因為太長,要分開幾個帖,已經回覆晒喇,thx

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

creamy_lulu 發表於 19-6-11 10:00
有呀,因為太長,要分開幾個帖,已經回覆晒喇,thx

……

洋房

翡翠宮

creamy_lulu 發表於 19-6-11 10:12
其實老公個邊最後係要3圍架姐,我唔鍾意嘅原因係,我而家唔係大宴親朋個種,而只係請至親請佢地食一餐,斟 ...

……

翡翠宮

2019新春慶豚圓

其實老公個邊最後係要3圍架姐,我唔鍾意嘅原因係,我而家唔係大宴親朋個種,而只係請至親請佢地食一餐,斟 ...

你的性格, 我諗你無左班朋友, 都有点關係.

大宅

2019新春慶豚圓

我明白嗰種處事樣樣執著嘅痛苦,咁樣做人真係好攰的,其實人生真係好短暫,唔係叫你求求其其咁過,而係要擇善固執。今次「擺酒」為例,既然本身都唔諗住大搞嘅,咪當普普通通食餐飯囉,男家既然開到聲一帖冇問題,又何需咁執著自己原生家庭做法呢?又唔係要你一帖請女家人。有緣先可以做到夫婦的,仲要雙方都相愛先一齊嘅,實在無必要為一啲咁小嘅事影響同老公關係。如果因之前同朋友鬧翻而令情緒或性格有負面改變,會建議去搵情緒輔導幫吓手。生活本身已經唔容易,幸福要靠自己創造,活在當下呢!

MOCATCAT    發表於 19-6-11 14:59

大宅

2019新春慶豚圓

crystal媽咪 發表於 19-6-11 10:14
其實都結咗,有啲人真係簡單兩三圍食飯,冇畀帖都得。 最緊要你兩公婆傾掂數,唔好再為呢啲嘢嘈。唔值得
...

睇完樓主好心你啦?雞毛算皮都咁執着,寫合府統請有乜問題?你驚收少人情恕我直接!結婚係人生大事開心事,點解要咁執着小事一宗?往後生兒育女問題一蘿蘿點算?除非你冇想要小朋友?

子爵府

2019新春慶豚圓

其實知自己執著你自己會唔會改先?
我一定唔同小小事執著嘅人深交,遑論夫妻
你肯定執著係因為同朋友反面定本身性格?
其實執著係好聽,唔好聽係氣量窄,任性,一定要人就⋯
另外,你和他都係個體,有自己嘅原則,但兩夫妻相處應該係你就吓我我就吓你而非揸死原則咁過

大宅

其實一張帖同分開幾張真係好小事,一張仲好啦,一次過搞掂曬唔洗煩,寫幾張又唔知D稱呼點寫。我係你老公,我都覺得你好煩,無野搵野黎搞。比著我,最好唔洗寫,唔洗印帖慳返,打個電話約食飯就得,反正你婚都結左,都唔係擺酒,食餐飯者。

如果連呢D野都要嘈,咁生活習慣個D大把野要嘈。

樓主你放開D,咩都HEA下HEA下咁,好快就開開心心一世架啦。

大宅

creamy_lulu 發表於 19-6-11 09:59
所以出年補請食飯,我都只係邀請會飲女婿茶嘅長輩,而我老公個邊親戚唔多,淨係長輩得2圍,咁我老爺奶奶就 ...

恕我直言,如果一張帖都可以嘈到想離婚,就算今次老公肯就你遲早都會離婚。其實點解你一定要分開帖呢?既然係男家親人就應該由男家決定,佢地無需要跟女家嗰套㗎喎。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 creamy_lulu 的帖子

其實你真係過份執著喎,你自己家庭的做法就唔好加諸係人哋身上,正如如果你C6個邊話要人人一張帖,你都唔會跟,你執著啲咩呢?最好就你嗰邊你負責,你C6嗰邊佢負責咪得囉

男爵府

creamy_lulu 發表於 19-6-11 09:58
同老公無事時就開心甜蜜,但一有問題,佢就想冷靜,但我就不斷要講要傾要解決,所以令佢更反感,久而久之 ...

見到你話一有問題,你老公就要冷靜,你就不斷要傾要解決。

其實大家有問題嘈交,大家果下情緒激動火遮眼,呢個時候傾,咪就係你有你立場、佢有佢堅持,然後情緒激動下咩都講出口。

講多錯多,講左就收唔番!

你話你既做法對件事、對你地既婚姻有咩好處?

相反,大家冷靜一下,思考下件事,就發現其實件事好小事,無需執著,咁就會有一方、甚至雙方讓步,咁對件事同婚姻先係好事

男爵府

所以出年補請食飯,我都只係邀請會飲女婿茶嘅長輩,而我老公個邊親戚唔多,淨係長輩得2圍,咁我老爺奶奶就 ...

因為請帖而差D離婚,你究竟選擇你既執著定你既婚姻?

幾多張請帖真係小事到塵埃一樣,既然你在請唔請姑奶襯家呢樣大事上都讓步,真係有必要在小事上執著?

請食飯,我認為你要尊重番你老公、甚至老爺奶奶。

洋房

crystal媽咪 發表於 19-6-11 10:14
其實都結咗,有啲人真係簡單兩三圍食飯,冇畀帖都得。 最緊要你兩公婆傾掂數,唔好再為呢啲嘢嘈。唔值得
...

明白,我都知,明明係開心事,但係嘈到離婚係好唔值得,我會慢慢同老公好好傾下

男爵府

因為我而家無晒朋友,開心唔開心都無人可以同我分享,同埋我同老公鬧交,佢會唔理我,而我又好難冷靜到, ...

同老公鬧交就冷靜唔到,就想尋死?你既人生除左朋友、老公,仲有你自己!自愛呀!

你可以試下揾專業人士去幫你手,你既情緒太波動喇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊