跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

平時我同高脂都返工教得到幾多呀...
而且依家d小朋友野都咁深6299,公公婆婆都未必識教
(分分鐘我地d爸爸媽媽都唔識呢)

而我又考慮緊如果讀幼兒園
返東涌??定屯門好??

東涌: 有婆婆湊會放心d
不過幼兒園既選擇不多

屯門: 自己想比anson讀個間N1,有k1-k3
到時直升機會大d(而且k1-k3都係全日)
不過間學校好多人報入到既機會細...

到BB讀n1時,我有可能再生多個到時
唔洗成日東涌,屯門2邊走咁辛苦囉.
其實到時BB返來屯門住既時侯我最最最擔心
係高脂屋企煮既野食唔熟+多油多鹽+多炸野食會影響BB
請各位媽媽比下意見呀!!

複式洋房

好,bb可以容易啲適應群體生活,我個仔6個月我已經每個星期帶佢去playgroup玩啦,雖然唔知佢學到啲乜野,但佢次次返親學都好開心。你都唔想佢第日返N1or K1時喊賽口咁啊!

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

我住富東嫁!!
等我去找找d info先!
我睇緊如果讀N1要今年尾報呢!
playgroup我都係屯門既ywca幼兒園
排緊隊1-2歲讀既,不過唔知到時有
無位!

複式洋房

Please PM me. Thank you

男爵府

我諗住同bubi參加playgroup,唔諗住讀幼兒園la,聽人講有人湊就唔係咁需要返,而且d幼兒園好貴呢~

大宅

原帖由 yuensiu 於 09-5-4 17:55 發表
平時我同高脂都返工教得到幾多呀...
而且依家d小朋友野都咁深6299,公公婆婆都未必識教
(分分鐘我地d爸爸媽媽都唔識呢)

而我又考慮緊如果讀幼兒園
返東涌??定屯門好??

東涌: 有婆婆湊會放心d
不過幼兒園既選擇不多
...

請問你講果間屯門幼兒園,係邊間呀?

珍珠宮

我住景峰個頭,到時都諗住同囝囝報定幾間
(全日制)有 :
屯門幼兒園(新墟)
聖公會青山聖彼得堂幼兒中心
保良局友愛幼兒園
仁愛堂田家炳幼兒園(兆康)
香港基督教女青年會安定幼兒學校

珍珠宮

原帖由 ho_yan2406 於 09-5-13 22:46 發表
我諗住同bubi參加playgroup,唔諗住讀幼兒園la,聽人講有人湊就唔係咁需要返,而且d幼兒園好貴呢~

我真係唔想比6299湊,
而且我計過如果返幼兒園,應該有學費減免!
PLAYGROUP我都申請左排緊隊,
要到時睇下有無位.

民房

ANSON 媽媽, 我係DEBBY AR (軒軒媽媽) 乜原來咁快就要諗BB讀書嘅野架喇. 死LA, 我乜都無PLAN過.

大宅

讀幼兒園啦, 可以學多D野架! 我都諗住俾阿囡讀! 但就未諗讀邊間....

男爵府

原帖由 yuensiu 於 09-5-14 17:47 發表

我真係唔想比6299湊,
而且我計過如果返幼兒園,應該有學費減免!
PLAYGROUP我都申請左排緊隊,
要到時睇下有無位.

乜唔係幼稚園先有學費減免咩?

珍珠宮

幼稚園k1-k3有學卷(個個都可申請)

幼兒園n1有學費減免可申請(一定要讀全日制)
而且要父母都做野+唔過入息要求

依家都煩緊比佢讀全日定半日
全日:
好處: 唔洗比6299湊
壞處:K1要再找學校
(因個幾間幼兒園既K1都唔係我既best choice)
要BB再重新適應過新環境

半日:
好處:近屋企(我住幼兒園附近的)
而且升原校K1全日機會大,唔洗擔心周圍再找學校
(因個間幼兒園既k1-k3都係我既best choice的其中1間)
壞處:要比6299湊半日

不過到時全日&半日我都會報
睇下邊間收先再考慮!

珍珠宮

原帖由 hin-mami 於 09-5-15 11:43 發表
ANSON 媽媽, 我係DEBBY AR (軒軒媽媽) 乜原來咁快就要諗BB讀書嘅野架喇. 死LA, 我乜都無PLAN過.

我問過d幼兒園啦!
有d就12個月可入表,有d就18個月入表
所以都係時候要睇定啦.
因我知都好多人報...

複式洋房

我都諗緊, 我又要返工, 唔係全識mama; 婆婆湊囡囡都覺得, 早d比佢適應返學, 同學下嘢, 我哋就算識教佢少少字同禮貌, 都唔及學校的方法咁多.

禁止訪問

回覆 : wingka

首頁

尾頁

跳至