自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

如題,小朋友唔鐘意食野,好瘦,應該揾西醫定中醫?

定係醫生都幫唔到手?

伯爵府

sunnymama2 發表於 19-6-17 00:24

定係醫生都幫唔到手?

應該見兒科再refer你。

子爵府

陪月勳章

定係醫生都幫唔到手?

白飯烏冬都唔食?

翡翠宮

牛年勳章

有無學童保健?叫醫生refer

不過最終都係自己諗辦法儲肥佢

珍珠宮

定係醫生都幫唔到手?

我個仔都係

伯爵府

定係醫生都幫唔到手?

我個女高小嗰陣揀飲擇食,早餐又唔肯食,有一次去保健,俾姑娘話佢過瘦,要轉介去見營養師,營養師鬧佢食得太少,呀女為咗唔想覆診再俾人鬧,唯有乖乖地跟返足份量食飯

侯爵府

先別自亂陣腳,首先,身體健康嗎?父母都係瘦底?我女細個好瘦又唔食嘢,我周圍帶佢睇醫生,又睇政府營養師,都無咩幫助,不過大大吓返k1就人食佢食,再大大吓就實肉咗lu,啱啱先笑佢有腩

男爵府

我仔就來3歲,又矮又瘦,吾中意食野,但肯食m記薯條,所以我都一星期有兩三次比佢食。另外主要是肯飲奶粉,食餅乾。

好頭痛,見到親戚,朋友,街坊,d人就同我仔講,要食多d野。我一聽到就覺得係我錯甘。我又煮,又外賣,我媽煮的,佢都係吾多食。

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

游泳後特別開胃,再加寶礦力,應該有效。
偏食可定期帶小朋友吃buffet,不限款式、主菜/甜品次序,應該食得開心又吸引。
試下先

wcpcelia    發表於 19-6-18 11:57
capricornbb    發表於 19-6-17 10:00

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

我個個都系,吾知點解食極都吾肥

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

返健康院檢查,有沒有建議你?

男爵府

睇中醫

noelching39    發表於 19-6-17 11:59

珍珠宮

回覆樓主:

我仔好鐘意食野,一日四餐,但係食極唔肥,我都好煩惱

大宅

不要再比薯條佢食 難消化 劑住個肚乜都再食不下其他東西 試飲奶或米水或飯餸造型可愛 小食多餐

水晶宮

回覆樓主:

我仔由細到大都咁瘦, bb時食人奶,瘦到我媽係咁炳我唔好再餵人奶, 我都好沮喪點解我咁辛苦餵佢佢瘦到馬騮咁

大啲去做身體檢查,完全跌出生長線,影都冇

依家16歲,17xcm得105磅

算啦,我同c6後生都食極唔肥,我一餐食兩個飯都得9x磅, 佢係我仔應該一樣,瘦但冇病冇痛就算

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

佢係食得慢定點?我小朋友初初都麻麻地食野,要佢食野好勞氣。每餐食個幾鐘。後來醫生refer左佢去職業治療師(我唔記得係唔係exactly 咁既名),幫小朋友改善進食,幫我地餵過幾次飯,去左幾次已經好左好多。

另外又去見營養師,作用都是有的。每餐食得少,就餵密d,半小時內食完先會長肉,唔好俾佢拖,食唔到就下次。我地都提出過如果成日父母餵,咁小朋友咪唔識自己食?營養師話佢現在最重要係增重,其他可以緩一緩,始終針無兩頭利,你俾佢自己慢慢磨,會食得無咁好。除非係小食果d finger food,餅,就可以俾佢自己食。(我小朋友果時比較細,未必可以套用落你既case,純粹作個參考

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

taylortse 發表於 19-6-17 07:22
我仔好鐘意食野,一日四餐,但係食極唔肥,我都好煩惱
呢樣反而唔駛擔心,最緊要佢肯食,唔係病態咁瘦就得。佢大大吓知道自己食極唔肥,會好感激你俾呢種體質佢。

珍珠宮

奶,芝士,雪糕之類?

子爵府

試下營養奶粉?最易肥

首頁
12345...8

尾頁

跳至