時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

之前有個po見有人講點點點計到一百二百萬人,大約話每秒46個人,保守估計六小時

如果有人不是由起點出發,這個計算是不成立。但又唔知道有幾多人不是由起點出發

其實電腦科技可否做到,將所有影到嘅相,input入電腦,用啲programs 來數

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-6-17 11:32

侯爵府

記得有個媽媽仲答,都係咁樣教細路計。唔知教細路計嘅時候,有冇講埋啲 assumptions

公爵府

ocarebear 發表於 19-6-17 08:54
之前有個po見有人講點點點計到一百二百萬人,大約話每秒46個人,保守估計六小時

如果有人不是由起點出發, ...

我記得公前有間大學有做獨立統計,好似係港大?我覺得佢個數字可信啲,主辦單位多數作大

水晶宮

littledot 發表於 19-6-17 09:10
我記得公前有間大學有做獨立統計,好似係港大?我覺得佢個數字可信啲,主辦單位多數作大
...

其實真係唔知點計、總之係好多人既

wcpcelia    發表於 19-6-17 11:16

公爵府

ocarebear 發表於 19-6-17 08:54

如果有人不是由起點出發, ...

香港電台有一個訪問,
嗰個人用AI學習認人頭數遊行人數。

缺點:
- 有開遮數唔到;
- 太黑數唔到

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

侯爵府

WWT1234 發表於 19-6-17 10:05
香港電台有一個訪問,

有冇話有幾多成可以用A I做到?

有缺點數唔到嘅,再諗辦法

珍珠宮

WWT1234 發表於 19-6-17 10:05
香港電台有一個訪問,

仲有話如果2個拖住痴得太埋都只計到1人

珍珠宮

親友每七個人有兩個去;咁咪200幻人lor..
有人家人-個都無去,咪28幻人lor.
斷估,洗乜咁認真,又無代表我

禁止訪問

公爵府

忘憂館 發表於 19-6-17 10:11
確實數字沒有可能知道,是否誇大其實已不重要,起碼可以肯定是香港有史以來最多人的一次遊行抗爭,比起六四 ...

晒氣,咁多個特首個個都俾人叫下台㗎啦!根本呢個係三剎位,個個做都死!林鄭下台邊個做呀?巫婆呀?你處皿?定泥志鷹?

公爵府

ocarebear 發表於 19-6-17 10:07
有冇話有幾多成可以用A I做到?

有缺點數唔到嘅,再諗辦法

唔好意思,因為當時一路做嘢,一路睇冇留意,相信都係開始階段。

另外,有兩段videos幾得意,想再分享吓:
一個係軒尼詩道、駱克道及告士打道情況
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2121467931284193&id=454922601272076

一個係一日嘅速播
https://youtu.be/vCcZrwX5e-4

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我覺得雙方數字都唔可信,2百萬?即係香港人口1/4喎!有冇咁多呀? 38萬? 曾經睇過一個post話,馬季首日開鑼都十幾萬啦!點止38萬呀!

公爵府

忘憂館 發表於 19-6-17 10:49
次次都話特首下台邊個做,你搵句有質素啲的回應得唔得

呢個係好實際嘅問題,唔覺冇質素喎!
宜家啲人咩都唔滿意,咩都反?邊個做可以令你哋滿意?不如你俾個有質素嘅建議出嚟討論吓?

水晶宮

回覆 忘憂館 的帖子

香港無左林鄭唔會死, 正如無左CY, 香港仍然運作中, 但群龍無首就死多十錢重
好似當年董伯腳痛下台, 臨時搵左貪曾上場, 然後係點, 有目共睹

珍珠宮

回覆樓主:

其實計維園出發最公平啦,應該唔難計,好似跑步咁,終點post1post又計一個咩

子爵府

其實政府計到,電訊業可以計到某時段某條街有幾多個接收訊號,係有方法計到大約人數,缺點係計唔到冇個人電話的小朋友。

民陣就算報大數,頂多報大2、30萬,係計算錯誤,其實好貼近。
你當佢報大30萬,都有170萬

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

minniemouse131 發表於 19-6-17 10:55
我覺得雙方數字都唔可信,2百萬?即係香港人口1/4喎!有冇咁多呀? 38萬? 曾經睇過一個post話,馬季首日開鑼都 ...

我覺得有,成街d人都一樣look

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

凍奶茶少奶 發表於 19-6-17 11:14
其實政府計到,電訊業可以計到某時段某條街有幾多個接收訊號,係有方法計到大約人數,缺點係計唔到冇個人電 ...

當警方數字係真,都33萬,一個700萬人口嘅城市嚟講,係好多

子爵府

good_pig 發表於 19-6-17 11:19
當警方數字係真,都33萬,一個700萬人口嘅城市嚟講,係好多
警方計法係最高峰期33萬人,都係準確數字,但由日頭到夜晚個高峰都冇回落,三點半起步行到九點半,將個高峰x6就貼近確實人數

首頁

尾頁

跳至