時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

見到好多人話好傷心點解要傷害手無寸鐵的學生。但點解我睇到好多遊行人士在12號係有掟警察,但仍然堅稱手無寸鐵?衝警方防線。看live news 見到的。點解大家明明望住個電視,但可以咁極端。究竟問題在哪裏?

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-6-17 15:01

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

全部都係key圖
認真你就輸
一句講晒,好感動

大宅

simplelife 發表於 19-6-17 14:41
見到好多人話好傷心點解要傷害手無寸鐵的學生。但點解我睇到好多遊行人士在12號係有掟警察,但仍然堅稱手無 ...

我都想知!明明係佢地攻擊警察先

珍珠宮

是旦啦…不嬲都自己話啱就啱。。七情上面…喊住話"手無吋鐵"咁lor..

大宅

好明顯是一少撮人攪事就要所有年輕人負責?

水晶宮

回覆樓主:

因為大家對手無寸鐵嘅理解好唔同

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

見到好多人話好傷心點解要傷害手無寸鐵的學生。但點解我睇到好多遊行人士在12號係有掟警察,但仍然堅稱手無 ...

你知,我知,好多人都睇到,但偏偏有D人話無。

水晶宮

回覆 simplelife 的帖子

因為好多人根本無時間睇LIVE (當時好多人返緊工/學), 但事後就被斷章取意式收到圖/片, 而傳媒就報一D大家愛睇愛聽的事
好似我昨晚我親耳聽住民陣吹雞叫人今日罷工罷課, 但之後傳媒係隻字不提, 令我都有點懷疑自己係咪幻聽

公爵府

回覆樓主:

是但啦,咬都冇謂,D人鐘意點咪點囉

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

好多人選擇性失明囉
一定係藍人p圖砌黃人生豬肉

子爵府

回覆樓主:

又睇係有冇人答到呢個字嘅definition吧

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

事實係有一班人在攪事的 (拿鐵通、磚頭),但亦有好多學生及年青人是手無寸鐵的,問題係警察反擊時是對全部人,包括手無寸鐵的學生及正在執勤的記者

複式洋房

其實...前面係有堆激進份子...但後面仲有一大堆既無掟過野相對和平既示威者...不過你地鐘意撈埋黎講架啦...出得去就預咗比人開槍同狂掟催淚彈...仲要比人追擊添...包括記者啦醫護啦基督徒啦仲有班你睇唔到但真係手無寸鐵既中學生囉

公爵府

一係選擇性失明,一係自我催眠,冇磚,冇鐵支,冇磚,冇鐵支,幻覺嚟啫!

侯爵府

畀面勳章

我都見到,但我也見到警察用過份暴力去攻擊手無寸鐵的示威者,你又看到嗎?把無攻擊的人拉出來打,用胡椒噴霧噴射坐在花槽的一個人,把擲向警察的長枝擲回示威者,這是受過訓練的紀律部隊人員該做的嗎?
你會説他們都是人,有情緒,被挑釁,但他們是受訓受薪專業的警察呀,要保護市民的安全和生命財產,他們EQ太低,怎可以用市民附與的權力用來發洩自己的不滿。他們辛苦,但不必要用過分暴力。
昨天沒有這些防暴警察,速龍小隊,人數比上星期還多,完全和平理性,証明了以暴易暴只會更失民心。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

佢地咩都睇吾到,睇吾到,睇吾到
電視全部都假新聞系p圖架,只有佢地教主報出來新聞先系真

珍珠宮

回覆樓主:

警察只是站崗咁守住個地方, 根本都無意識想做出主動攻擊。 係示威者手挽手一步步衝進前方, 只要衝破警方的防守線線, 警方就會舉旗, 但是佢地無停, 仲繼續向前亂咁掟手上物件, 最後警方先行動。

你不挑釁防線何來受傷呢?仲要話警方做得不對。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有人話好和平,因為冇破壞店舖,比起外國佢地唔可以訂義為暴徒

珍珠宮

牛年勳章

因為磚頭是以粘土或混凝土製成,因此不屬於鐵或金屬類

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

首頁

尾頁

跳至