自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

政策創新與統籌辦事處總監馮程淑儀丈夫、前經濟發展及勞工局副秘書長馮永業,涉嫌於任職期間收取賭王何鴻燊三太的胞妹陳婉玉利益案,控辯雙方今(18日)於區域法院作結案陳詞。代表馮永業的資深大律師指,控方一開始的檢控基礎並不包括兩被告的親密感情關係,只是指控馮沒有披露就雍景臺與陳的金錢交往關係,認為控方除此之外,不得依賴其他因素作為檢控基礎。

代表陳婉玉的資深大律師則指,法庭應要考慮的問題是,如若不是因馮的公務職能,陳會否給予馮利益,及提供利益的一刻是否因馮的職能而給予的。辯方指馮陳兩人的關係基本上如夫妻,「只不過唔係名正言順嘅夫妻」,指兩人是隱婚關係,就着兩人的感情轇轕,很難定奪有關利益因爲他們之間關係,還是基於馮的職能而給予,若法庭未能肯定,疑點利益便應歸於被告。

辯方續指,案例中亦有提及「甜頭」可以作不同演繹,兩被告關係如夫婦般,就如「我畀利益情人,呢啲係無辜嘅甜頭」。再者,陳當年正經歷離婚,在需要求助心理輔導情況下,她依附了馮,馮並成為她感情上的依靠,「仲使乜畀甜頭?俗啲講『人都畀埋佢咯』」。辯方強調,依兩人的關係,即使陳「大嗱嗱畀100萬畀馮」,亦只是想保持兩人的關係,又怎能指是賄賂,「就算係賄,都係賄馮生個心」,並不因馮的職能而給予款項。

辯方最後請法官以人生經驗考慮,指有時即使是兩夫妻、有名分的人未必是最親的人,有時沒有名分的卻可以兩脇插刀。而馮陳二人關係在馮離任公職後,仍然維持一段很長時間,法庭不是要作道德審判,但請法庭考慮一段如此深厚的感情,「憑乜一定話係因為公職上嘅利益」。

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

又俾錢又獻身,唔係賄賂係咩?

大宅

2019勳章

公爵府

2019新春慶豚圓

財色兼收

大宅

2019新春慶豚圓

they are still together ????
the man & wife 分開 ????

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

想嘔
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

象牙宮

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

不如話佢當馮鴨,果d係肉金,仲合情理。

panda361    發表於 19-6-18 17:39
bertcat123    發表於 19-6-18 17:28

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Supertalkative 發表於 19-6-18 15:37
想嘔

x 2
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

寶石宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

除咗想嘔,都係想嘔

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

律師費抵俾,呢d都講得出!

大宅

Jane1983 發表於 19-6-18 17:23

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

為求甩身,更肉酸都講得出

伯爵府

2019新春慶豚圓

大宅

2019勳章

回覆樓主:

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

話唔定佢意思就係咁.

用戶要求終止服務

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

應該係 除非唔係

琥珀宮

回覆樓主:

男爵府

2019勳章

gingerszeto 發表於 19-6-18 17:46
為求甩身,更肉酸都講得出

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊