自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

是咁的,最近老公同佢舊同學聚舊,佢個舊同學阿媽因為宗教信仰而食素,佢細細個就跟住食,佢係用被迫嚟形容
佢話細聽到同學講食肉,佢問阿媽可唔可以煮,會俾阿媽鏟到飛天,出街見到好多好嘢食,佢想試又冇得食,仲要佢阿媽煮啲嘢好油,來來去去都係個幾味,唔食就冇嘢好食,到佢上中學,午飯時間可以出街食,結果佢食唔慣肉,一食就嘔,到今時今日,佢只可以接受到食蛋,佢話自己一定會俾佢仔女飲食自由,如果有得時光倒流,佢一定會反佢阿媽咁話
有冇JM識人都係咁?

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

KK20010609 發表於 19-6-19 18:11

夠有好多jm,係基x教徒, 不停洗腦迫自己仔女入教, 甚 ...

呢位JM好似有啲激動,我唔係要討論宗教,係討論飲食啫,我諗大部份人都會係雜食,有肉有菜嘛

newcook    發表於 19-6-20 10:08

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果有日我媽迫我食素,我會痴左會食人肉

幸福花    發表於 19-6-20 00:11

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

唔知算唔算,屋企一直唔食牛,所以我由細到大都無食過牛,大左想試,發現一聞到陣味已經放唔入口。

我囝無戒口,佢同我老公一樣出街照食牛。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我唔識人係咁呀.

如果身邊有人係咁, 我冇意見, 每個人既教養方式都唔同既. 正如樓上有提過既宗教只係例子之一... 生活上有邊個小節唔係大人幫小朋友揀.

男爵府

有個朋友自己食素,要全家一齊食,D仔女完全冇選擇餘地,佢會教工人煮,係煮得好好食嘅又

大宅

回覆樓主:

無咩睇法。佢阿媽深信呢件事係好嘅, 咁當然都會套落自己個仔身上。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

牛牛牛牛 發表於 19-6-19 17:07
是咁的,最近老公同佢舊同學聚舊,佢個舊同學阿媽因為宗教信仰而食素,佢細細個就跟住食,佢係用被迫嚟形容 ...

我媽無迫, 自己揀! 到依家我都有買肉比仔女食!
放下自在

男爵府

我女有個同學,5歲,兩姊妹,跟呀媽食素,皮黃骨瘦,好大汗
我唔明佢呀媽諗咩,見到個女又黃又黑又瘦,營養不良咁,仲要咁硬心祥

水晶宮

唔會迫啦,唔食肉邊有力氣。特別細路發育時期。我自己超過30年唔食牛,都唔會唔比c6 同女食。

男爵府

陪月勳章

是咁的,最近老公同佢舊同學聚舊,佢個舊同學阿媽因為宗教信仰而食素,佢細細個就跟住食,佢係用被迫嚟形容 ...

我嬤嬤因為宗教關係都係唔食肉,牛肉更加係連聞到會嘔,但由細係佢煮飯俾我食,牛肉會叫屋企其他人煮佢躲入房,食飯時分開食。我由細食極都唔肥,但佢會經常買牛肉話牛肉增肥,所以我嬤嬤真係好好

別墅

我自己只食海鮮、同雞,但我都會煮肉俾個仔食。
我朋友全素,佢餐餐都有煮肉俾啲仔同老公食。

大宅

cca929 發表於 19-6-19 21:13
有個朋友自己食素,要全家一齊食,D仔女完全冇選擇餘地,佢會教工人煮,係煮得好好食嘅又
...

係出於佢覺得健康啲?

大宅

我媽咪食素,但佢有煮肉俾我地食

la_source    發表於 19-6-20 08:31

子爵府

我覺得無問題, 除左細路健康出現問題, 大把細路被迫唔可以食糖, 食零食,炸野罐頭, 出街食...

男爵府

babynetnet 發表於 19-6-19 20:54
如果有日我媽迫我食素,我會痴左會食人肉

家明~~~

男爵府

我唔食牛都會比牛小朋友食,比左佢佢唔食一回事,但唔會阻止佢

琥珀宮

以前有個同學跟阿媽唔食牛,一食就嘔,成日面青青

首頁
12345...6

尾頁

跳至