自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身已經係升左一級嘅政府小學老師,人工四萬蚊,頂薪點$55,000,過咗試用期,即係已經係長約常額老師,炒唔郁。但因為覺得冇乜機會再升一級,所以想搵過第二間學校。但搵過第二間學校,又要再過兩年試用期,未必過到,頂薪點$66,000。你地覺得值唔值得博?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kocian 發表於 19-6-20 16:39
本身已經係升左一級嘅政府小學老師,人工四萬蚊,頂薪點$55,000,過咗試用期,即係已經係長約常額老師,炒 ...
做開老師,都好少唔過試用期架?你有好大問題,擔心唔過?

我反而擔心新學校同事、文化、校長好唔好?有d學校好黑暗,好難頂架ma。如果環境差過以前,自己捱唔捱得住呢?11000抵消到嗎?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

人望高處

大宅

Poyau 發表於 19-6-20 17:16
人望高處

但會唔會好risky

珍珠宮

我會睇學校文化,workload,經濟壓力,事業心等等

子爵府

唔轉喇,一動不如一靜。

珍珠宮

tester5 發表於 19-6-20 16:49
做開老師,都好少唔過試用期架?你有好大問題,擔心唔過?

我反而擔心新學校同事、文化、校長好唔好?有d ...

我都覺得係。
教員室內,可以是茶杯內的龍捲風

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

本身已經係升左一級嘅政府小學老師,人工四萬蚊,頂薪點$55,000,過咗試用期,即係已經係長約常額老師,炒 ...

如果舊呢間無乜大問題就唔會轉

大宅

你想升psm? 遲d政府好似會再開新位,你唔等下tim,如無事無幹,老世、同事ok我就唔走,除非好有經濟需要。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

轉校唔一定升到,除非有學校一請你就係做高級主任?你對自己好有信心你好有料,如現在開心我一定唔會轉,須知道就算有實力都唔一定升你,其他學校都有勁人,年資耐都著數過你,反而請得你,唔係合約的話,試用期唔會過唔到啦

首頁

尾頁

跳至