懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

仲有3個月生,你地會唔會每個月照一次?因為照一次都唔平,想問下大家意見

男爵府

2021勳章

yipyip82 發表於 19-6-20 16:56
仲有3個月生,你地會唔會每個月照一次?因為照一次都唔平,想問下大家意見
...

平時一向有喺私家跟開,越近預產期應該越睇越密,32週前可能4星期一次,32週後2星期一次,36週後一星期一次咁

大宅

...

樓上JM講得啱啊,愈近反而要照密啲!

唔好因小失大啊,有啲錢係唔慳得,應洗則洗,寧願其他方面慳番!

別墅

想問問,政府果邊既檢查係咪都係臨生前會密d?
到時係咪要一星期兩次檢查?(政府+私家)

別墅

BettyLui_FB 發表於 19-6-20 17:20
到時係咪要一星期兩次檢查?(政府+私家) ...

我都想知...thx

大宅

2021勳章

健康院都會咁密 不過就淨係摸下同聽心跳

別墅

...

我keep 住每個月私家照一次

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

照咗1次咋,平時有留意胎動,又keep住檢查

男爵府

2021勳章

...

會啊
睇住有無臍帶纏頸同胎水有無少
我無照密d 就生

別墅

...

我分別係6週、12週、20週、34週照過
34週照完 醫生都叫我等生 唔洗再黎睇

大宅

會照密咗。健康院同私家可以隔住睇,今星期健康院,下星期私家

男爵府

我定期兩星期照一次 因為第一胎充滿期待 每日都望日曆 快啲到產檢 呵呵

大宅

super_cat 發表於 19-6-20 17:16
平時一向有喺私家跟開,越近預產期應該越睇越密,32週前可能4星期一次,32週後2星期一次,36週後一星期一 ...

從有左開始,我係私家同政府都有跟進。同樓上一樣,臨近預產期,私家會照密啲。私家每次都會跟進bb生長進度、有無臍帶纏頸、胎盤位置、宮頸長度、尿糖同血糖。我同老公都覺得唔可以慳呢啲錢,因為懷孕期間,bb狀況隨時都可能有變,及早發現及早準備,會免除後面好多煩惱。寧願係其他地方慳番,例如唔出街食飯、減少購買非必需的物品(唔買衫褲鞋襪)
政府醫院或者健康院只會聽胎心音和度肚圍~ 28週果時政府醫生話我唔係high risk,唔需要飲糖水;但係私家醫生叫我做埋。好在有做咋,做完發現自己既血糖係臨界,所以好積極控制飲食,避免變成妊娠糖尿。

首頁

尾頁

跳至