自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

(HK01) 上週《愛•回家之開心速遞》6月11日一集上演了搶新娘一幕,送水輝駕著戰車衝入教堂搶走大小姐,應該是大家最為期待的輝蓮戀「有情人終成眷属」結局。雖然以上情節全屬劇中人物的FF(幻想中的)畫面,但依然足夠引起觀眾的注意,吸引了不少人收看。據資料顯示,《愛•回家之開心速遞》的收視呈現著向高位攀升的趨勢,5月13日至05月19日更以28.9點成為全周收視冠軍。而據消息透露,第597集(《戰鬥吧!輝》)單集收視更衝破了30大關,達到30.9點,走勢真係超強!

其餘過30點集數︰

552集的30.4(TERRY變天才下)、

48430.5(D啦!熊家!)、

551集的30.6(TERRY變天才上)、

557集的30.7(愛情的考驗),其中557集正是龔燁(張景淳飾)和熊若水(呂慧儀飾)的愛情起暗湧,殺出土豪富豪曹總(劉一飛飾)力追,睇到觀眾相當之肉緊。

其餘高收視集數︰

l280集「燁來愈愛你」,收視是28.9

呢集非常重要,因為就是講述龔燁 (張景淳飾) 離開接龍集團的一集,亦即是張景淳當時離開劇組前的最後一集。他在今集叫熊若水 (呂慧儀飾) 扮他女朋友去見他爸爸,最後兩人仲派糖,令人更加不捨得龔水線要就此告一段落。

l385集「外星人」,收視是28.9

呢集顧名思義就是講外星人喇,曹總 (劉一飛飾) 認定舊愛菠菜蓮是因為遭到外星人洗腦後才忘記曹總,令兩人分手。熊尚善 (滕麗名飾) 由最初不相信有外星人,到最後竟然相信了。

l486集「香港「耆」案」,收視是28.9

呢集由群姐 (許思敏飾) 擔正演出,內容非常緊貼本地時事,講群姐在網上認識了美國軍醫Bobby,而險遭騙錢騙感情。而繼群姐之後就輪到熊樹根 (劉丹飾) 墮入同樣的帛騙局。

l451集「外戚惡過主人婆」,收視是29

呢集是秘書Icy (岑杏賢飾)首次擔正演出,講她與原應是敵對關係的KC (歐瑞偉飾) 如何變成朋友再結成同盟,暗地裡互相幫助和合作。呢集亦為日後兩人發展感情線,埋下了伏線。

l473集「要來的,總要來」,收視是29.2

呢集令到不少人睇得好扣擔心,因為是講送水輝 (許家傑飾) 同大小姐 (林淑敏飾) 面臨分手危機,介入兩人的情敵Jacky (黎振燁飾) 發動猛烈攻擊追求大小姐,更被送水輝親眼目睹大小姐同Jacky約會。

l409集「接龍麻雀王 ()」,收視是29.3

呢集講尋寶圖各人為了贏得「接龍麻雀王大賽」而忙於玩網上麻雀遊戲作為練習,奪得冠軍的人更可跟隨龍敢威 (羅樂林飾) 前往北京傾生意,大小姐為了想跟爸爸到北京傾生意,決定收買參賽者。

l526集「廢青再培訓 ()」,收視是29.3

呢集就是廢青金城安 (周嘉洛飾) 展現驚人破壞力的一集,亦令譚道德 (陳榮峻飾) 成為了S.O.苦主大聯盟的一員。譚道德更因為安仔而慘被網上直播他的全裸,還因此而導致他名譽掃地,十分淒慘。

l468集「毒舌的家人」,收視是29.4

呢集完全可以見識到熊尚善 (滕麗名飾) 究竟有幾咁毒舌,相信當今就只有她可以跟同樣尖酸刻薄的大小姐一戰了,或者可以再加多個崔auntie (盧宛茵飾) ,三人一齊鬥嘴肯定好有火花。

l534集「白色情人節」,收視是29.4

呢集是龔水線劇情有重大的一集,因為龔燁同熊若水經過了一年三個月之後,終於真真正正變成龔水戀CP喇!
兩人於今集還情深一吻,甜蜜派糖真係睇到人隨時患上糖尿病㗎。

l459集「一百分女友」,收視是29.9

呢集最令大家印象難忘的一幕,當然是金城安同朱凌凌 (吳偉豪飾) 大玩hehe情節,於枱底下手勾手,於枱面上就一杯飲品兩份飲,再加埋深情對望,真係仲sweet過劇中一眾男女CP㗎。

等睇歐陽波比破紀錄 !

子爵府

aes@ivy 發表於 19-6-22 11:22
(HK01) 上週《愛•回家之開心速遞》6月11日一集上演了搶新娘一幕,送水輝駕著戰車衝入教堂搶走大小姐,應該 ...

愛回家真係好好睇

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係期待下星期一、二。

日月水火    發表於 19-6-22 15:03

伯爵府

sweetcandychan 發表於 19-6-22 11:32
愛回家真係好好睇

輕鬆搞笑無聊
唔洗用腦

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

開心速遞真係勁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

snowshine1357 發表於 19-6-22 11:41
我有時miss咗都會網上睇返,因為真係好好笑,我至愛龔水呀,龔燁好靚仔
...

我都覺得佢越睇越順眼,成日覺得佢對眼對唔正正! 明明唔大

水晶宮

回覆樓主:

呢套又真係好好睇兼好好笑。

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

愛回家近呢半年真係好笑左好多
係咪轉過編劇呢

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

伯爵府

真心覺得啲編劇和演員好得

男爵府

aes@ivy 發表於 19-6-22 11:22
(HK01) 上週《愛•回家之開心速遞》6月11日一集上演了搶新娘一幕,送水輝駕著戰車衝入教堂搶走大小姐,應該 ...

最愛睇開心速遞,吾使追,又攪笑又無聊,
而家香港人咁緊張,睇吓D輕鬆小品咪好囉
Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!

珍珠宮

好好睇

男爵府

回覆樓主:

支持!近年香港真係好少拍喜劇了

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

30點

珍珠宮

回覆樓主:

期望再爆點