自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

陪月勳章

我都唔明點解13歲咁大個女仲要我成日叫沖涼洗頭,底褲唔自己洗,換完M巾成日唔記得DUM,床單漏M血唔出聲,放學返來唔換衫就訓落張床,衫都唔識折,D書成檯連地下都係,真係唔明我日哦夜哦教埋佢方法都係無改變,究竟係咪真係有自理困難症啊

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

miu2012 發表於 19-6-22 23:38
我都唔明點解13歲咁大個女仲要我成日叫沖涼洗頭,底褲唔自己洗,換完M巾成日唔記得DUM,床單漏M血唔出聲, ...

小學時係點?
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

我都唔明點解13歲咁大個女仲要我成日叫沖涼洗頭,底褲唔自己洗,換完M巾成日唔記得DUM,床單漏M血唔出聲, ...

全部唔理,係佢要瞓張床同用嘅嘢,你執咗佢又會鬧,咁點解要幫佢做

大宅

你同佢講,一陣味,啲男仔都怕咗你,第時大個,啲同學講起你,只記得你一陣頭油味。我仔俾我成日講,話佢臭,衣家好啲喇。

大宅

全中,同我個女一模一樣(emoji)

piklam1    發表於 19-6-27 16:51

大宅

回覆樓主:

佢係咪旨意一定有人幫佢執手尾

男爵府

陪月勳章

crystal媽咪 發表於 19-6-22 23:39
小學時係點?

佢以前主要係婆婆湊,都係婆婆同佢執手尾同收拾,今年我全職湊佢地,細女都好乾淨好有手尾,我唔明我已經糾正佢呢D問題大半年啦都係咁,頭先又係將條有M血既底褲DUM係盆度等我洗,我即刻火都來埋

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

miu2012 發表於 19-6-22 23:58
佢以前主要係婆婆湊,都係婆婆同佢執手尾同收拾,今年我全職湊佢地,細女都好乾淨好有手尾,我唔明我已經 ...

係咪習慣?唔係真係有問題? 唔好再幫佢做
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

好媽媽勳章

miu2012 發表於 19-6-22 23:58
佢以前主要係婆婆湊,都係婆婆同佢執手尾同收拾,今年我全職湊佢地,細女都好乾淨好有手尾,我唔明我已經 ...

叫佢係你面前洗,m巾我會叫佢立即依家執走佢,唔執我會擺係佢個袋,唔沖由佢睇佢捱到幾多日,啲同學會出聲

水晶宮

回覆樓主:

13歲仲嚟得切教,利用佢最怕失去的,例如:keep手機

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

都比人縱慣啦

我勸你唔好再哦佢喇,佢只會嫌你煩,佢亦唔會覺得自己有問題

忍吓唔好幫佢洗唔好幫佢執唔好哦佢,睇佢仲有幾多條under 著

男爵府

陪月勳章

Fion710 發表於 19-6-23 00:04
13歲仲嚟得切教,利用佢最怕失去的,例如:keep手機

佢手機已經時好時壞一個星期啦,我今次都唔幫佢攞去整,人用手機佢用手機,1-2個月起碼跌爛1次真係唔知點糾正佢D壞習慣,人地知道仲以為無屋企人教

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

魚兒小寶貝 發表於 19-6-23 00:08
都比人縱慣啦

我99 又係經常投訴佢細仔,其實好多阿媽都係咁,一路鬧一路幫佢做,我叫99唔好再幫,佢又話d 野阻住佢,又話唔抵得。。。咁咪放入佢房囉

其實好明顯哦同鬧都改變唔到架啦,點解仍要繼續呢!

男爵府

陪月勳章

魚兒小寶貝 發表於 19-6-23 00:08
都比人縱慣啦

係慣出來,以前佢仲係小學我媽會覺得佢細幫佢洗(佢9歲就來M),講起底褲我真係谷一肚氣,試過叫佢自己洗,佢直情DUM左D底褲,DUM到無得換就著我/阿妹個D,鬧過幾次啦

男爵府

陪月勳章

魚兒小寶貝 發表於 19-6-23 00:15
我99 又係經常投訴佢細仔,其實好多阿媽都係咁,一路鬧一路幫佢做,我叫99唔好再幫,佢又話d 野阻住佢,又 ...

我唔知長期哦同鬧會唔會改變到佢,但起碼我踢一下佢會郁一下,我只想佢可以主動做好呢D生活常事

瑪瑙宮

咁係咪你帮佢洗

男爵府

陪月勳章

tkop 發表於 19-6-23 00:25
咁係咪你帮佢洗

有時我遲過佢沖涼我會順手洗埋,有時叫佢入廁所自己洗

瑪瑙宮

miu2012 發表於 19-6-23 00:20
係慣出來,以前佢仲係小學我媽會覺得佢細幫佢洗(佢9歲就來M),講起底褲我真係谷一肚氣,試過叫佢自己洗 ...

淨係俾兩條佢著迫佢日日洗,其他底褲鎖起來

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

miu2012 發表於 19-6-23 00:32
有時我遲過佢沖涼我會順手洗埋,有時叫佢入廁所自己洗

你覺得佢真係懶定真係能力上做唔到?
13歲先開始教,如果係懶好多壞習慣已養成。

我家2個,因為佢地都係 adhd, 我好怕佢地自理唔掂,所以好細過開始已經要佢地做返自己野,執房摺衫倒垃圾。。。

除左屋企係咁,係學校表現如何?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁
12345...6

尾頁

跳至