懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題?

禁止訪問

回覆 tamagoosie 的帖子

Hellotamagoosie, 產後補充蛋白質有助傷口愈合, 雞精主要營養成份為蛋白質, 理論上可以產後飲用, 但由於每個人體質都唔同, 而且部份款式更加入左藥材, 建議媽媽飲用前先問問中醫意見, 搵出是否適合/最適合既份量會更安心, 係飲食上, 肉、魚、蛋類、豆類、豆腐等都係含高蛋白質既食物, 媽媽都可以食多D架! BB出世幾耐呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-7-25 15:08
回覆 tamagoosie 的帖子

Hellotamagoosie, 產後補充蛋白質有助傷口愈合, 雞精主要營養成份為蛋白質, 理論 ...

開刀6.16出世

tamagoosie 發表於 19-7-25 19:01
開刀6.16出世

產後6星期左右身體會回復番懷孕前嘅身體狀態,除左飲食外,勤做產後運動有助促進新陳代謝,強化會陰肌肉和預防腰背痛,加速回復到產前體型,媽媽主要因應身體傷口復原情況就OK,產後2星期後以靜態及低運動量為主,產後6-8周可以做收腹腰腹運動,媽媽有冇每日做運動呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-7-29 12:49
產後6星期左右身體會回復番懷孕前嘅身體狀態,除左飲食外,勤做產後運動有助促進新陳代謝,強化會陰肌肉和 ...

我都係開刀,請問開刀後兩周有咩運動可以做?謝謝
回覆 mm8866 的帖子

Hi mm8866 ,媽媽想做產後運動好好呀! 產後運動可以強化會陰肌肉、預防腰背痛、促進血液循環、加速回復到產前體型,媽媽主要因應身體傷口復原情況黎做產後運動。產後2星期後以靜態及低運動量為主,如簡單伸展動作,通常產後6-8周子宮已經能夠恢復到懷孕前狀態,可以做收腹腰腹運動,因應住身體況態調節運動次數、時間,最緊要就住自己嘅狀態量力而為,媽媽可參考以下產後運動資料: http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/15658.html

禁止訪問

禁止訪問

大宅

leeyukping 發表於 19-9-3 11:24
基本上生完bb之後已經飲得,我都係開刀既,出院之後都開始飲白蘭氏雞精

我都有飲

首頁

尾頁

跳至