自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好無奈, 想呻下..... 唔好意思, 有啲長

小人住係現單位已經差不多三十年, 個阿婆都痴左十幾廿年(呢兩三年係愈黎愈嚴重), 住我地附近嘅個個都知, 但佢好勁, 一離開住嘅範圍就識變臉, 同人打晒招呼, 唔該前唔該後。

以前附近有個婆婆係屋企打麻雀,佢就鬧人地(但佢自己啲仔囡返黎打麻雀又得架喎), 或者啲街坊傾計, 佢係度又會鬧人(佢係成日出出入入去執紙皮的), 後來又鬧隔離居個小朋友唔知乜(佢自己十年前同幾年前都幫過啲囡湊過幾個孫, 個個大左就湊返走), 近幾年, 舊嘅鄰居, 有嘅過左身, 有嘅頂佢唔住調遷搬走左, 有嘅又搬左去同個仔住, 佢目標開始轉到我屋企度, 因為無左會爆佢seed嘅舊鄰居(佢俾人爆完seed會笠水靜一排)。

惡夢係每朝早7點幾(我媽同啲小朋友呢個時間真係係夢裏面)佢出去賣紙皮開始, 佢一出門口就爆粗鬧臭X, 爛X, 仆X, 死剩種, 阿婆去死, 試過大聲講埋我門牌, 我屋企嘅姓氏出黎。佢每次出出入入就鬧, 鬧到佢等到Lift入lift, 有次明顯聽到佢用架車仔擋住唔俾lift關門繼續鬧。

真係忍無可忍, 我去左房署投訴, 先知個阿婆心理真係有問題, 佢同房署講我地特登叫啲小朋友嗌佢(當佢透明就會), 我地特登鬧到啲小朋友喊去嘈佢。我放左工都爭取時間同啲小朋友玩啦, 佢真係諗多左。

房署有建議搵社工幫佢, 佢有個聲稱同住嘅女(真係n年無見過)話唔需要,但個阿婆癲嘅情況無改善過‧ 我知佢另外仲有其他囡時不時會探佢, 亦都諗可能房署齋聽我講, 跟本唔多信個阿婆真係咁癲(房署口講話接觸過兩邊, 都知個阿婆係有問題, 有老人病), 個阿婆發癲鬧人時我錄低左, 亦交左俾房署, 佢聽完覆我, 真係好粗口下, 佢亦好好, 真係幫我聯絡到另一個囡(點知只係換黎更多無奈) , 果個囡仲落左去同房署傾, 佢個囡都話佢媽係痴線, 佢都知佢成日發癲鬧人, 有時佢係度佢媽都係咁癲(個囡知根本無人嗌或嘈佢阿媽), 佢表示好唔好意思, 佢地勸同鬧佢阿媽都試過, 但佢媽都係咁, 佢地都無辦法。但係佢地都無意接受社工幫, 亦唔會帶佢媽去睇醫生, 亦唔會調遷。

而房署係呢件事上, 原來扣分制係做唔到野, 佢地亦無野做到, 只可以個阿婆癲得太勁時, 我打俾房署, 佢再打俾個阿婆個囡勸下佢... ....

擾攘左成年, 房署最後建議我地自己申請調遷, 佢可以用我嘅投訴資料做特別申請, 我地無奈只好接受呢個提議 (住左三十年, 街坊除左個有問題嘅阿婆, 個個都好好)

更無奈係... 房署同我地講, 因為我地屬於大單位, 可能要等好耐先有機會有咁大嘅單位收返黎俾我地做到調遷, 佢幾年黎好似只見過1,2個咁大嘅單位收到返黎.... ...

子爵府

唔係好值得..

子爵府

回覆樓主:

阿婆幾多歲?就算掉遷唔保證到鄰居都正常喎

公爵府

佢每次一嘈就拍定片, 同警署備案, 再搵區議員. 經佢地同個阿婆個女反映

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

同時進行啦,錄低畀區議員,多個渠道求助
不過,都有個可能性,帶去睇醫生或社工,其實都未必有大幫助,當事人唔食藥,就算同住都無用,不過叫試過會心息d

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Chestnut'sMum 發表於 19-6-26 09:41

小人住係現單位已經差不多三十年, 個阿婆都痴左十幾廿年(呢兩三年 ...

房署都肯幫你調遷,咪唯有等下,有單位咪走囉,可能等多一陣佢都無氣搞你了,大家鬥長命。
新屋邨既單位一定無你住緊果度咁大。

珊瑚宮

Chestnut'sMum 發表於 19-6-26 09:41

小人住係現單位已經差不多三十年, 個阿婆都痴左十幾廿年(呢兩三年 ...

明白你處境 但如果 調遷後 ~不幸又遇到咁嘅鄰居你怎辦

別墅

回覆 IloveJJ 的帖子

唔好意思, 唔係我想要大單位, 係公屋政策, 佢配房一定要睇人數計返每人單位面積黎配
利申: 我問過同我聯絡位房署職員,我要個細啲嘅單位, 會唔會快啲, 佢就係答返我上面果啲政策

別墅

回覆 goo_littlebb 的帖子

佢日日咁嘈法,我係擔心影響我啲小朋友同媽媽。
我媽媽有日突然同我講, 日日俾佢咁嘈法, 我可能好快都癲線。
調遷單位面積唔到我控制.... 我屋企住左咁多人... 佢就一定用呢個人數去計配房面積.. ...

別墅

回覆 金三珣 的帖子

真係唔知佢幾多歲, 不過, 佢個大孫都出黎做野架喇!
我都有擔心調到後, 唔知會唔會又咁唔好彩....

唉... 不過差不多朝朝被人粗口嘈醒, 真係除左大年初一至三肯定佢會收佢把臭口外...

有一排, 我一聽到佢推車仔嘅聲, 個心會即刻"拿"到實, 唔知佢會唔會又癲, 又要嘈幾耐... ..

男爵府

鄧jm你慘!其實真係吾多野可以做。唯有祝福你快d申請到搬遷

禁止訪問

大宅

揾個惡啲嘅人鬧返佢,佢都係欺善怕惡

別墅

IloveJJ 發表於 19-6-26 11:29
既然係咁,就用間公屋去用綠表抽居屋囉!睇你覺得公屋緊要,定家人精神健康緊要啦?
...
我都好緊張我嘅家人, 可惜, 我無你咁叻, 話買樓就買樓... 講到好似買棵菜咁輕鬆....

別墅

Pianocake 發表於 19-6-26 11:31
揾個惡啲嘅人鬧返佢,佢都人斯善怕惡

阿婆攞晒同情分架, 鬧佢, 一陣啲人話恰阿婆....

禁止訪問

禁止訪問

別墅

IloveJJ 發表於 19-6-26 11:47
咁就唔好買,去租囉!
我買樓唔係我叻,係我哋以前努力啫。而且我無買樓唔會結婚生仔的。
...

請你睇清楚件事先, 其他jm都有講, 就算調到都唔知新鄰居會唔會又有咁嘅人

原來對啲痴線嘅人, 我地啲正常人真係無辦法, 我地要去忍讓, 去避佢地, 而佢地係可以打橫行(住私樓/公屋一樣)。

別墅

edwinl 發表於 19-6-26 11:48
回覆 Chestnut'sMum 的帖子

你想房署點幫你?

可以幫嘅佢地都幫晒架喇 ....

唉.... 只係無奈, 原來對於呢啲人只能夠係無辦法....

首頁

尾頁

跳至