自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

幫幫忙! 有什麼蚊貼bb可以用...小b被蚊咬到一舊舊, 有冇介紹呀! 小b現在五個月大...

子爵府

原帖由 sosokk 於 09-5-5 18:13 發表
幫幫忙! 有什麼蚊貼bb可以用...小b被蚊咬到一舊舊, 有冇介紹呀! 小b現在五個月大...

莊生 (johnson&johnson) 有隻蚊怕水
(透明綠色膠樽裝住d透明液體),
bb都用得,
以前藥房有得買
但好似話無人買
現在很難找.

我在星加坡買到, s$9.xx@, 約hk$46@.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個女好細個就同佢貼"莫丁我"

有人教我用原粒"沙姜"用個袋仔入住俾bb掛係身,d蚊吾會埋身喎

大宅

想問"沙姜"係咩呀?
原帖由 心抱 於 09-5-5 18:49 發表
我個女好細個就同佢貼"莫丁我"

有人教我用原粒"沙姜"用個袋仔入住俾bb掛係身,d蚊吾會埋身喎

侯爵府

之前有個 post. 有媽媽介紹, 用麻油就得....唔洗4維搵~ 又天然~

我媽咪試左, 真係得~

我去搵返個 post 出黎先~

侯爵府

超天然防蚊法...(轉貼)

今天下午去幫兒子買一雙鞋子,老闆看了兒子的腳說,怎這麼多紅豆冰呀,我只好無奈說蚊子真的好多哦,市面上賣的防蚊液每家都說很天然,但裡頭還是參了一些化學成份,雖然我有買了一瓶但最後還是沒在用…

老闆就提供我一個最天然、最安全、最古老的方法,他說,他們常常去爬山什麼的,山上蚊子很多,但是只要用一滴麻油滴在手上,兩隻手抹一下,拍打在寶寶手上和腳上,最後手上沒油了,但還有麻油的味道,就輕輕拍一下寶寶的臉上,爬一個山下來,蚊子都躲的遠遠的哦…

我聽了這個方法後,很高興的回家試驗看看,把麻油抹在兒子手腳和臉上,就帶去公園試試看,哇,天阿,居然發現有3隻蚊子一直想咬兒子,但卻只敢在旁邊飛來飛去,兒子身邊突然好像多了一層防護罩耶,蚊子僵持了5分鐘還在飛,但就是不敢靠近,最後居然跑來想咬我這在旁邊試驗的媽咪,因為我沒擦…

真的有效耶…好高興哦!現在弄了一個小瓶子隨身帶著,且只要一滴麻油哦!抹在身體一點都不油,且有香香的麻油味,才發現原來最天然、最安全的防蚊方法是隨手可得的,且不用花大錢去買…

大宅

唔該唔該..等我試吓
原帖由 RonicaKwok 於 09-5-6 16:56 發表
超天然防蚊法...(轉貼)

今天下午去幫兒子買一雙鞋子,老闆看了兒子的腳說,怎這麼多紅豆冰呀,我只好無奈說蚊子真的好多哦,市面上賣的防蚊液每家都說很天然,但裡頭還是參了一些化學成份,雖然我有買了一瓶但最後還是沒在用…
...

大宅

原帖由 Bluestar 於 09-5-5 18:29 發表

莊生 (johnson&johnson) 有隻蚊怕水
(透明綠色膠樽裝住d透明液體),
bb都用得,
以前藥房有得買
但好似話無人買
現在很難找.

我在星加坡買到, s$9.xx@, 約hk$46@. ...

Bangkok 有得賣

首頁

尾頁

跳至