時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日新聞資訊確令人大開眼界!連隔岸觀火的某國家都對昨晚立法會行為,證據確鑿無從抵賴!但我們社會各界,新聞平台是非顛倒,黑白不分!良心蕩然無存!可能我理解能力低,佢哋所講的每日字我都識,但完全理解吾到。

禁止訪問

大宅

波比BB 發表於 19-7-2 18:31
今日新聞資訊確令人大開眼界!連隔岸觀火的某國家都對昨晚立法會行為,證據確鑿無從抵賴!但我們社會各界, ...

好鐘意呢句…
佢哋講嘅每隻字我都識…但點解完全理解唔到!

大宅

Me2,可能係我中文造詣太低,或理解能力太差。

侯爵府

牛鬼蛇神現哂型

禁止訪問

我的育兒心得勳章

侯爵府

波比BB 發表於 19-7-2 18:31
今日新聞資訊確令人大開眼界!連隔岸觀火的某國家都對昨晚立法會行為,證據確鑿無從抵賴!但我們社會各界, ...

你不孤單,我活咗咁多年人,近期先知道原來自己活在荒謬的世界。唔再睇新聞、唔再聽收音機。走到街上大家互相打光,暗裏盤旋對方係乜嘢人, 一個車廂各人眼神都係一種嫌棄。

大宅

回覆 FebJo 的帖子

大宅

tutik 發表於 19-7-2 20:31
你不孤單,我活咗咁多年人,近期先知道原來自己活在荒謬的世界。唔再睇新聞、唔再聽收音機。走到街上大家 ...

所以我盡量唔着黑色衫!

大宅

回覆 tutik 的帖子

係,可以做到的事很少,我們唯有做好自己,多關心身邊人!同小朋友分析事物,凡事多面睇,好讓他們懂得社會可以有不同意見,但一定要和平理性表達。小至可以對於身邊人,大至可以對於社會。

公爵府

你不孤單,我活咗咁多年人,近期先知道原來自己活在荒謬的世界。唔再睇新聞、唔再聽收音機。走到街上大家 ...

死火囉 ,我同你一樣,行街會打量街上既人,估佢地係咪曱甴

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

教育局仲要繼續迫學生繼續通識科?要學生接受咁扭曲嘅資訊?

禁止訪問

珍珠宮

我都覺得呢幾日個社會變得好荒謬,好陌生

侯爵府

kittylam 發表於 19-7-2 21:15
教育局仲要繼續迫學生繼續通識科?要學生接受咁扭曲嘅資訊?

你睇下教協葉建源個死人樣, 到時如果取消, 喐到黃絲通識科老師嘅教席 ,可能又一班癫人出嚟撐。

侯爵府

tutik 發表於 19-7-2 21:32
你睇下教協葉建源個死人樣, 到時如果取消, 喐到黃絲通識科老師嘅教席 ,可能又一班癫人出嚟撐。
...

條友相由心生, 極度醜陋。

珍珠宮

tutik 發表於 19-7-2 21:32
...

預咗佢地癲啦,希望政府真係要先考慮呢個問題,唔係香港一定死梗,如果今次唔取消個通識,我怕d黃老師洗得更癲,之前可能仲要遮掩,而家通咗天,真係擺明洗腦,你冇佢符,我好擔心

awaa06    發表於 19-7-3 16:10
awaa06    發表於 19-7-3 16:09

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

呢個睇係完全推番以前學既嘢,咩禮貌呀,道德呀,規矩呀都唔駛要 ,只要識呢7個字就得。。。誰大 誰惡 誰正確

珍珠宮

kittylam 發表於 19-7-2 21:38
預咗佢地癲啦,希望政府真係要先考慮呢個問題,唔係香港一定死梗,如果今次唔取消個通識,我怕d黃老師洗得 ...

現今社會風氣同傳媒連大人都覺得壓抑同迷惘,莫講小朋友。

大宅

回覆樓主:

我退了fb, 唔聽電台。 好在比較好既朋友和核心家庭都唔係黃人 (可能少淡黃) 還可以接受既。
我真係不知那些人慘什麼? 絕望什麼?
我在電視見過一個罕見病女孩要用呼吸機(全日),怎她怎樣努力讀書也沒有明天, 她寫了封信給特首希望那隻可幫到她既藥可列入政府資助藥物名單內, 後來真係有做到。 這女孩只願可吸一口氣咋,那些暴徒有手有腳個個健全, 咆哮些什麼?
我也見過一張照片, 那是在一個落後國家水災, 很多人失去家園, 照片上一家4口用一塊膠布蓋住家人, 衣不蔽體,就是他們的家。 早幾日蘇丹也有示威, 對付示威者係出軍隊, 用真鎗呀!這才是什麼也沒有, 沒有明天, 沒有希望呀!

首頁

尾頁

跳至