婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我上個月15號黎m,開始食避孕藥28粒裝果種,食到冇藥效第四粒既今日又黎m,請問各位jm,我應該開新一排食有藥效定繼續食舊呢排?謝謝

大宅

raicherry 發表於 19-7-3 08:36
我上個月15號黎m,開始食避孕藥28粒裝果種,食到冇藥效第四粒既今日又黎m,請問各位jm,我應該開新一排食有 ...

繼續舊果排,食21粒藥效,7粒無藥效,食哂先開,第一次食係有幾日未跟到進度

大宅

raicherry 發表於 19-7-3 08:36
我上個月15號黎m,開始食避孕藥28粒裝果種,食到冇藥效第四粒既今日又黎m,請問各位jm,我應該開新一排食有 ...

總之食晒28粒之後開新一排就得

伯爵府

kawa_venus 發表於 19-7-3 09:13
繼續舊果排,食21粒藥效,7粒無藥效,食哂先開,第一次食係有幾日未跟到進度
...

即係我食埋黃色有藥效果啲先轉新嗎?因我上個月第一日黎m係星期六,所以我開星期六有藥效果粒食,定係我可以食完冇藥效白色再開新一排由星期一果粒開始食?

大宅

raicherry 發表於 19-7-3 09:30
即係我食埋黃色有藥效果啲先轉新嗎?因我上個月第一日黎m係星期六,所以我開星期六有藥效果粒食,定係我可 ...

正常係由紅色格星期六係第一粒,跟住食,當食到下轉紅色格星期一就會黎m,你應該食錯左

伯爵府

回覆樓主:

28粒呢隻我食緊,係黎m第一日開始食黃色,日日食,食晒黃色食白色唔洗停 食晒白色開新一盒。
因為你28粒唔洗停藥,一停就亂。

伯爵府

kawa_venus 發表於 19-7-4 22:38
正常係由紅色格星期六係第一粒,跟住食,當食到下轉紅色格星期一就會黎m,你應該食錯左
...
但係說明書寫係食黃色有藥效第一粒喎,紅色格係白色冇藥效

伯爵府

pretty_cat 發表於 19-7-5 00:06
28粒呢隻我食緊,係黎m第一日開始食黃色,日日食,食晒黃色食白色唔洗停 食晒白色開新一盒。
因為你28粒唔 ...
但我第一日食黃色係星期六,到我食完白色仲有7粒黃色剩,咁我應該食完白色就開新一排定食埋果7粒黃色先?

伯爵府

kawa_venus 發表於 19-7-4 22:38
...
我岩岩再睇,係2岩,我食錯了,咁而家點算好?我星期二再黎左m,食左紅色格白色藥到今日

伯爵府

raicherry 發表於 19-7-5 00:22
但我第一日食黃色係星期六,到我食完白色仲有7粒黃色剩,咁我應該食完白色就開新一排定食埋果7粒黃色先?
...

你食錯了,其實唔洗理佢排列,總之,黎m第一日食黃色,食晒黃先食白。
個排列係會令人混亂。

伯爵府

咁我唯有下次黎m先再開排新既黎食,謝謝各位jm

伯爵府

回覆樓主:

黃色先避孕,白色只是維他命,
如果食下黃又食白,
你就會懷孕了。
記得,食晒黃先食白。
食左白色無藥性既,3,4日就黎m,
黎緊m繼續食白色到食晒開排新繼續食落去。

如果你今次食錯,就等下次m第一日開新一排食。
咁無食藥就記得避孕。

伯爵府

raicherry 發表於 19-7-5 09:10
咁我唯有下次黎m先再開排新既黎食,謝謝各位jm

明白嗎?
因為我都係食呢隻,
所以容易d解釋。

伯爵府

pretty_cat 發表於 19-7-5 09:13
明白嗎?
因為我都係食呢隻,
所以容易d解釋。