自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

如題,阿仔一直都係6299湊,佢地負責接放學,我放工去6299度,食完晚飯才番自己屋企。6299得阿仔一粒孫,平時好錫阿仔。

但時間唔好用,為了小朋友着想,想請工人湊。如果佢地唔駛湊孫,可能會唔開心。

要點講才令長老舒服d呢?求有經驗的jm 賜教

侯爵府

回覆樓主:

亞仔幾大?咁嘅pattern由細到大都係咁?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

你哋住得近唔近呀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我都係,時間超唔夠用
接埋個囡返黎已經無曬成日
如果要返學,連功課都對唔到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

你老公講,所有都係你老公嘅決定

對住自己個仔鬧完就算,但對住新抱可以講到死嗰刻都依然怪你

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

首先你有冇了解亞仔鍾唔鍾意對住兩老先,你個仔應該唔係0-2歲D小朋友啦,如果兩老湊開,佢地日日都有個目標等個孫放學,煮埋飯比你地食,兩老起碼仲叫做有D用,個孫好地地唔再需要佢地湊,心靈上點都有D傷害.
當然你請工人係為左方便自己,但有左個工人之後,兩老就小左同個孫接觸,唔多唔少兩老覺得係你唔鍾意佢地low.點解唔一開始有左個小朋友就請工人呢?兩老同個孫日日對住感情點都會深厚,突然唔再比佢地接孫,點都會唔開心架啦.
<br><br>

珍珠宮

王國教室勳章

sunnymama2 發表於 19-7-3 12:05
如題,阿仔一直都係6299湊,佢地負責接放學,我放工去6299度,食完晚飯才番自己屋企。6299得阿仔一粒孫,平 ...

怕佢地辛苦,想佢地自由d
可以叫佢地過去你度食飯,歡迎佢地上去睇下仔,anytime。
氹下佢地,能力可以請佢地去旅行話多謝佢地。佢哋真係好好,同你照顧仔

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

如題,阿仔一直都係6299湊,佢地負責接放學,我放工去6299度,食完晚飯才番自己屋企。6299得阿仔一粒孫,平 ...

話知佢地辛苦,想請姐姐幫輕下。之後請老爺奶奶上你屋企睇孫,倍佢玩下。只幫下眼,咩都唔洗佢地做,佢地肯上黎坐下,已經幫左你地好大忙。

翡翠宮

回覆樓主:

老公講
照事實講出嚟
話仔開始大
時間唔多夠用
所以會請工人湊
而且又唔想老人家咁辛苦

有工人之後
2老可以隨時過嚟
就算想接放學都得
當然係接返你屋企啦

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我個時大仔幼稚園都係6299湊,係佢地屋企食飯,之後返自己屋企(雖然同區,但由99屋企返我自己屋企都要25mis)
到升小學食完飯先返屋企真係唔夠時間月用,決定放工去6299湊仔女,再返屋企煮飯,好在我同老公份工都準時收工,7:25pm返到屋企,8點開飯,咁食完飯可以對埋功課溫下默書,9:30pm上床訓覺。

如果真係請工人6299應該都會唔開心,話晒都湊左咁耐。由你老公出聲會好d。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yuensiu 發表於 19-7-3 13:22
我個時大仔幼稚園都係6299湊,係佢地屋企食飯,之後返自己屋企(雖然同區,但由99屋企返我自己屋企都要25mis)
...
好趕...d 時間好tight...
35分鐘就煮完飯?? 光速
仲要洗碗呢?
會唔會都係請工人?

子爵府

親子王國15週年勳章

多謝長老幫手,但坦白話時間唔夠用,吖仔開始大,功課測考都多左,唔想吖仔日日都用好多時間搭車返屋企,想佢多啲時間休息同溫書,考得更好,亦唔想老人家辛苦。可以話請工人之後,都歡迎 6299 過黎屋企睇住孫仔,得閒放假就帶孫仔過黎探佢。

可以講埋「吖仔好鍾意你地陪佢,但時間唔夠用,佢問你地可唔可以你地過黎陪佢,咁就可以多啲時間溫書又可以有爺爺嫲嫲陪。」老人家對孫仔有 2 個軟肋:1. 讀書成績 2. 開心唔開心

capricornbb    發表於 19-7-3 15:28

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 19-7-3 13:27
仲要洗碗呢?

我老公真係好勁嫁 半個鍾煮到餐飯。飯就朝早較定電飯煲,湯就1星期煲1-2次,我6點起身煲湯放真空煲。
洗衫就食飯時開機洗。
洗碗就食完飯可以慢慢洗,通常8:30食完飯我去洗碗。

平時仔女唔舒服/學校假期就會去6299到,有時長假我同老公又請1,2日湊下咁。
我地唔請工人,老公唔鍾意屋企多個人,而且我自己都信唔過工人,請工人開支都大呀,起碼6299湊點都唔會虐待佢地先,我星期六日都自己湊既。
利申: 我2個小朋友都已經小五,小一。

珍珠宮

回覆樓主:

等你老公出聲,話話怕辛苦佢地,同埋小朋友大,又要跟功課,時間難分配~
一開始分開,請佢地去一次旅行,順便等佢地體驗下,唔湊孫可以兩老去玩下,如果真係唔捨得,一係俾佢地照樣接放學,不過接番你地屋企lo~

禁止訪問

開心吸收勳章

琥珀宮

老公講

珍珠宮

littlefunpig 發表於 19-7-3 13:27
仲要洗碗呢?

我老公都係煮d簡單野,所以好快食得。
為左煮飯,我老公買左個水波爐,因為可以焗同蒸野,咁可以一邊用明火煮,另一邊用水波爐同時整2個餸。

capricornbb    發表於 19-7-3 14:29

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

真係要小心處理,我當年就係比長老湊之後請工人,點知,長老情緒病爆發,要過左6年時間才安慰到佢既心靈,係呢6年期間,我就係佢地既仇人。
其實當時只係想小朋友跟自己,同自己住,點知換來比人當作仇人咁多年,事事非非真係欲哭無淚
珍惜 感恩
You got this!!

侯爵府

陪月勳章

小朋友 K 幾?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

smiletigger 發表於 19-7-3 12:11
亞仔幾大?咁嘅pattern由細到大都係咁?

黎緊升小二,呢個pattern 由k1開始

首頁

尾頁

跳至