跳至

首頁

尾頁

別墅

各位食森永的bb媽媽, 你地點沖奶架? 罐上的中文instruction寫得唔係好清楚. 人地教我, 例如開120ml奶, 就先加120ml水(2/3凍同1/3熱水), 再加6平匙奶粉. 咁沖出來的分量會多過120ml (會有135ml左右). 但我睇re-on website又唔係咁講 (http://www.re-on.com.hk/product.php?p=1695&lang=tw). 佢地話開100ml奶要先放一半熱水, 加5奶粉, 再加入餘下暖水直至100ml為止. 係咪咁樣至啱?

如果係即係我一路都沖錯左, 開多左水, d奶稀左囉. 呢排阿b一路食緊120ml, 即係食緊13x ml但得6平匙奶粉.

大宅

我都沖錯咗呀, 因為罐個指示真係唔係好清楚.
而家睇真D, 個罐寫"加開水後總容量".
所以 re-on 方法係啱既.

原帖由 bobg 於 09-5-6 13:49 發表
各位食森永的bb媽媽, 你地點沖奶架? 罐上的中文instruction寫得唔係好清楚. 人地教我, 例如開120ml奶, 就先加120ml水(2/3凍同1/3熱水), 再加6平匙奶粉. 咁沖出來的分量會多過120ml (會有135ml左右). 但我睇re-on web ...

複式洋房

我出院前問姑娘. 今日去健康院又問e生点開奶. 佢地回答都係一樣. 如想開100ml就先放約1/3熱水加2/3凍水至(100ml). 之後倒入奶粉. 我都係甘做
各位食森永的bb媽媽, 你地點沖奶架? 罐上的中文instruction寫得唔係好清楚. 人地教我, 例如開120ml奶, 就先加120ml水(2/3凍同1/3熱水), 再加6平匙奶粉. 咁沖出來的分量會多過120ml (會有135ml左右). 但我睇re-on web ...

大宅

啱架,幾多奶係計落幾多水架,即係落奶粉之前的份量,當然落咗奶粉會令份量好似多咗,但你計呀b食咗幾多奶,都係計你落幾多水架咋!

e.g. 120ml水+奶粉後變成130-135ml
健康院的姑娘都係計你120ml奶架咋…

原帖由 sasa08 於 09-5-6 17:31 發表
我出院前問姑娘. 今日去健康院又問e生点開奶. 佢地回答都係一樣. 如想開100ml就先放約1/3熱水加2/3凍水至(100ml). 之後倒入奶粉. 我都係甘做

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

日本奶粉唔同其他奶粉架....我個仔都係食森永...開奶方法同re-on教既先啱呀!!!
如果開120ml就先落60ml暖水(大概70度)....跟住落6平匙奶粉....搖好就再落暖水到120ml再搖一搖就得啦

別墅

vivienne/poloking, 你地bb食森永, 便便臭唔臭? 我上星期因為食緊藥停左一星期無餵人奶, 食全奶粉, 呢幾日見bb的便便同屁屁都臭左好多, 之前食奶粉+人奶時無乜味架. 咁係咪正常?

大宅

係架, 食森永 d 便便會係綠色同臭d架.
但bb食咗森永重得好好. :)

原帖由 bobg 於 09-5-10 13:00 發表
vivienne/poloking, 你地bb食森永, 便便臭唔臭? 我上星期因為食緊藥停左一星期無餵人奶, 食全奶粉, 呢幾日見bb的便便同屁屁都臭左好多, 之前食奶粉+人奶時無乜味架. 咁係咪正常? ...

別墅

原帖由 vivienne019 於 09-5-10 23:24 發表
係架, 食森永 d 便便會係綠色同臭d架.
但bb食咗森永重得好好. :)

thanks vivienne. 知唔知點解食森永會便便臭d同綠色呢? 係咪隻奶粉有咪特別成份係其他牌子無?

大宅

唔係只有食森永先有綠色+臭便便, 食能恩都係.

原帖由 bobg 於 09-5-10 23:33 發表

thanks vivienne. 知唔知點解食森永會便便臭d同綠色呢? 係咪隻奶粉有咪特別成份係其他牌子無?

複式洋房

我問過醫院醫生同健康院姑娘,佢地話沖森永奶粉要先落120ML凍熱水,再落6匙奶粉…雖然沖完會變多左(約130ML),但係容量都係計120ML(因為都係得120ML既水)…

但如果落奶粉先,最後先落水到120ML,其實水容量唔夠120ML,奶會'傑'左,就唔岩喎…可能會導致BB難D大便

大宅

我問過陪月姐姐,佢話bb的便便綠色係因為奶粉的營養bb吸收唔曬,所以跟d便便一同排出.

複式洋房

我亞B便便除左頭一個星期係墨綠色(胎便). 之後都係黄色每曰2-3次

首頁

尾頁

跳至