自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

利申: 上年年尾買咗樓

完全無諗過呢種氣氛都升咁多,一方面覺得自己好好彩,另一方面覺得在香港生活真愈來愈困難

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

jacobkit 發表於 19-7-5 17:49

完全無諗過呢種氣氛都升咁多,一方面覺得自己好好彩,另一方面覺得在香港生活真愈 ...

乜最近唔係回返d咩

男爵府

好媽媽勳章

jacobkit 發表於 19-7-5 17:49

完全無諗過呢種氣氛都升咁多,一方面覺得自己好好彩,另一方面覺得在香港生活真愈 ...

上到車已經好叻。雖然真係唔值,衣食住行點都要解決咗住先。跌唔跌都冇乜所謂,最緊要供得起。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

為食公主 發表於 19-7-5 17:51
乜最近唔係回返d咩

Ccl 190.48

複式洋房

為食公主 發表於 19-7-5 17:51
乜最近唔係回返d咩

政府差餉物業估價署樓價指數都創新高,CCL又創新高...上年年尾係回左大約15%,但已經升返凸...長遠真係睇唔到會跌...買到樓的人,有壓測,供款佔月入比例唔高...其實冇得等人買完就輪到你買???買左樓的人,賺錢能力唔會無端端消失,反而收入好大機會越黎越多,扣左開支依然好快有一筆錢,咁呢筆錢有咩用...正常人都會拎去再買樓

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

屢創新高

子爵府

alipay0518 發表於 19-7-5 17:54
政府差餉物業估價署樓價指數都創新高,CCL又創新高...上年年尾係回左大約15%,但已經升返凸...長遠真係睇唔 ...

不過我覺得新一輩香港人好慘,因為層樓付出好多,好似我咁如果唔係買樓供樓,可能都會做FTM,得閒就做part time
但唔買樓,租樓又會好貴

唉,生活逼人

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sharonchung 發表於 19-7-5 17:54
上到車已經好叻。雖然真係唔值,衣食住行點都要解決咗住先。跌唔跌都冇乜所謂,最緊要供得起。
...

有時值唔值,都唔到用家決定
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

男爵府

alipay0518 發表於 19-7-5 17:54
政府差餉物業估價署樓價指數都創新高,CCL又創新高...上年年尾係回左大約15%,但已經升返凸...長遠真係睇唔 ...

同埋而家供樓利息好平
兩年轉按一次有回贈2%
爆Mortgage link 又差唔多半價

兩樣做晒 利率只係零點幾%

子爵府

講真,如果所有年輕人都可以排一年就上到公屋(單人入息上限兩萬、家庭4萬),唔係買,只是公屋

我100%確定社會會和諧好多

珍珠宮

自用升跌都無所謂

有個安樂窩最重要

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jacobkit 發表於 19-7-5 18:04
講真,如果所有年輕人都可以排一年就上到公屋(單人入息上限兩萬、家庭4萬),唔係買,只是公屋

我100%確 ...

呢個係奢求! 等如講去睇政府醫生/醫院唔駛排一樣!

大宅

2019勳章

華人社會樓唔會平得去邊了
所以幾時都話計好數就好買了

大宅

sharonchung 發表於 19-7-5 17:54
...

其實無話值唔值.... "住" 係必需品.... 幾唔值都要... 唔通訓街... (除非有公屋/屋企人收留)..
雖然話唔買可以租.. 但樓升租金都會升...
其實係香港生活都真係難...

大宅

我最近想換樓都唔敢郁住

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我100%確 ...

但是同一班人唔俾填海,唔俾用郊野公園附近的地,唔俾政府同發展商點用佢哋手上的農地……

恭喜你在好時間買了樓。

男爵府

我100%確 ...

咁你有冇支持填海啊,唔填海政府邊有哋?

珍珠宮

我100%確 ...

認同

子爵府

amazing 發表於 19-7-5 18:43

咁你有冇支持填海啊,唔填海政府邊有哋?

我支持填海,唔填邊有地,香港講環保係笑話,你叫班人唔開冷氣一年先講

大宅

我朋友2-3個月前算高位,買多間收租,現在又升了,業主交樓時臉黑黑!話後悔賣得太平(全海東南,高層)

明日大魚好可能會胎死腹中,demand 好強,好難跌,可能回一回,再破頂!

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊