自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

由於本人新屋是用中央石油氣,想安裝一個單頭明火同一個電磁爐 (可以是一大一細圈最好)
如果想兩個爐尺吋一樣好睇就買同一品牌,但同一品牌同時出石油氣及電磁爐既唔多
見大家都有分享過樂聲,Electrolux 既電磁爐幾好
但兩者都無出石油氣,如果買佢地電磁爐就明火要另一個品牌,尺寸會有不同

請問一下有無人都是同時安裝明火同電磁爐,但兩者為不同品牌?
唔同品牌裝埋一齊,會不會好怪?

謝謝

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

用煤氣既,但唔知點解單頭爐仲貴過雙頭,仲要無選擇,我裝修前,成日聽人講電磁爐炒出黎既餸,唔夠火喉,但煮罐頭湯,公仔麵,河粉,蒸點心,就一流,最後都係裝左mega雙頭

珊瑚宮

回覆樓主:

後來買左個小米圓形既電磁爐,係諗住打邊爐用,但無心插柳柳成陰,近排天氣熱,頂唔順煤氣爐,偶然發現小米放係兩個爐頭中間,岩岩夠位,依家日日用電磁爐炒菜,係差dd,但無咁熱,唔好處仲有係得單用

大宅

oceandeepsea 發表於 19-7-6 09:08
用煤氣既,但唔知點解單頭爐仲貴過雙頭,仲要無選擇,我裝修前,成日聽人講電磁爐炒出黎既餸,唔夠火喉,但 ...

Mega雙頭明火?
我家下都唔知應該用番同一品牌定分開

德國寶同惠而浦有晒兩組野
但兩者揀我寧願惠而浦,起碼電磁爐是意大利造,明火就亞洲即係大6啦

珊瑚宮

回覆樓主:

咁樣,但用電磁爐,就唔可以用雙頭,小米五百蚊,壞左可以換,easy,走鬼檔

大宅

oceandeepsea 發表於 19-7-6 09:31
咁樣,但用電磁爐,就唔可以用雙頭,小米五百蚊,壞左可以換,easy,走鬼檔

...

咁你用緊裝左煤氣
換左電磁爐是否好煩要駁過晒野?

我新屋整
所以應該唔會揀外置款住 ⋯⋯可能第日壞左都會咁

珊瑚宮

currycherry 發表於 19-7-6 09:48

咁你用緊裝左煤氣
換左電磁爐是否好煩要駁過晒野?

有dd煩,炒菜時要用雜誌遮住雙頭,怕d油汁彈左落去,但就乾淨好多,抹少左爐面,電線都無咩,小米係行貨,英式插,廚面又做左5個插蘇位夠晒用,真係自己設計都無咁fit

大宅

oceandeepsea 發表於 19-7-6 09:55
有dd煩,炒菜時要用雜誌遮住雙頭,怕d油汁彈左落去,但就乾淨好多,抹少左爐面,電線都無咩,小米係行貨, ...

你本身廚房插蘇頭,係咪做喺爐頭附近?
如果唔係,你依家咪要拉條線好遠?

珍珠宮

...

咁fit,不如熄左個明火錫纸封住,冬天先開番啦

珊瑚宮

healthymimi 發表於 19-7-6 10:01
咁fit,不如熄左個明火錫纸封住,冬天先開番啦

係呀!如果買左長方形既電磁爐就無得咁玩,真係估佢唔到,睇下會唔會秋天先收埋

珊瑚宮

currycherry 發表於 19-7-6 09:58
你本身廚房插蘇頭,係咪做喺爐頭附近?
如果唔係,你依家咪要拉條線好遠?
...

廚房細,個插位係兩尺位置,唔使拖板

別墅

回覆樓主:

最後樓主點整? 我最近裝修都想咁整.. 但我既限制係個電磁爐淨係可以用13A..

子爵府

currycherry 發表於 19-7-6 08:26
由於本人新屋是用中央石油氣,想安裝一個單頭明火同一個電磁爐 (可以是一大一細圈最好)
如果想兩個爐尺吋一 ...

大宅

jenny620hk 發表於 20-5-25 01:10
最後樓主點整? 我最近裝修都想咁整.. 但我既限制係個電磁爐淨係可以用13A..
...

最終裝左Electrolux 電磁爐、惠而蒲明火爐

珍珠宮

減齡達人勳章

...

初期我都係咁臨時用住,後來嘅9個月用咗電磁爐,已經極少用明火,夏天真係舒服晒,之後裝修就直頭拆左煤氣爐

別墅

currycherry 發表於 20-5-25 07:26
最終裝左Electrolux 電磁爐、惠而蒲明火爐

有冇相可以睇下?

首頁

尾頁

跳至