0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

bb 個半月大,全人奶埋身餵… BB 頭一個月好乖, 食飽就訓… 滿月後突然變左小魔怪,每次眼訓都會爆喊扭好耐,一定要抱住佢訓… 問題就出現了,我想抱佢氹佢訓,但每次我一抱佢就以為食奶,開頭以為佢真係餓,就俾佢啜,但好多時啜一陣就訓,誇張的時候會45min- 1hr 就要啜,唔俾啜就喊…亦因為咁,出現另一個問題,佢啜得密但又啜唔清,我就會超易塞奶,而且健康院姑娘話因為bb 每次只係啜一陣,只吃到前奶就會好易痾poo poo... (因為果排佢成日攪肚痛)… 得自己一個人湊,老公放假時會幫手抱,bb 唔會咬佢心口… 有無媽媽試過類似的問題啊? 大啲會唔會改善架?試過安撫奶咀唔得…

大宅

Bb當左媽媽乳頭係安撫奶咀了。如果Bb 食飽同唔係其他生理需要問題,試下用其他方法安撫哭鬧的Bb,例如掃風、抱住搖等等,看看可唔可以改善問題。之前Bb 食飽識唔識自己離開乳頭?

民房

dollawong 發表於 19-7-7 13:20
Bb當左媽媽乳頭係安撫奶咀了。如果Bb 食飽同唔係其他生理需要問題,試下用其他方法安撫哭鬧的Bb,例如掃風 ...

bb 食飽會自己放開口,有時仲會用手推開乳頭… 試過輕力搖,或者抱住行,但只要打橫抱近個胸就會想啜… 而家算係揾到個方法,打直抱是可以氹到佢訓又唔使俾佢啜,但 bb 只得個半月,怕經常打直抱,對佢條頸同腰唔好

複式洋房

MondayMokey 發表於 19-7-7 12:10
bb 個半月大,全人奶埋身餵… BB 頭一個月好乖, 食飽就訓… 滿月後突然變左小魔怪,每次眼訓都會爆喊扭好耐 ...

可能系道氣頂住左,佢咀得少訓左唔系真的訓覺,系有風系入面,你要幇佢掃風先得

大宅

MondayMokey 發表於 19-7-7 13:37
bb 食飽會自己放開口,有時仲會用手推開乳頭… 試過輕力搖,或者抱住行,但只要打橫抱近個胸就會想啜… : ...

我Bb 1個月時都係要豎直抱按撫,最緊要抱住佢個patpat同護住條頸就得。

民房

大西瓜i 發表於 19-7-7 16:25
可能系道氣頂住左,佢咀得少訓左唔系真的訓覺,系有風系入面,你要幇佢掃風先得
...

每次餵完奶都有掃風,但唔係成日有得 ur 氣

伯爵府

MondayMokey 發表於 19-7-7 13:37
bb 食飽會自己放開口,有時仲會用手推開乳頭… 試過輕力搖,或者抱住行,但只要打橫抱近個胸就會想啜… : ...

打直抱會唔好?
我bb 真係未滿月已經咁抱,因為望野角度唔同,佢好鍾意,反而我覺得因為咁早已經咁抱,練到佢腰同頸都好夠力

民房

kakakwok716 發表於 19-7-7 19:39
打直抱會唔好?
我bb 真係未滿月已經咁抱,因為望野角度唔同,佢好鍾意,反而我覺得因為咁早已經咁抱,練 ...

我 bb 都好鍾意打直抱,佢條頸都夠力自己抬頭… 但身邊的人見到會叫我打橫抱,話 bb 太細打直抱驚整親佢條頸

首頁

尾頁

跳至