自由報料

跳至

首頁

尾頁

洋房

已申請學費減免的家長留意,如果想申請學券,要計算清楚。

已本人兒子的學費為例﹕

原本學費 $2,800

學券
$2,800 - $1,000
即是要交學費 $1,800

學費減免
3/4免 半免
即是要交學費 $710 $1,400

如果符合學費減免申請的話,申請學費減免會比申請學券好。

記得計算清楚,才決定申請學費減免或學券。

大宅

多謝Winifredcho提供資料.....現代媽咪真係好

原帖由 Winifredcho 於 09-5-6 16:59 發表

已本人兒子的學費為例﹕

原本學費 $2,800

學券

學費減免
...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我想問學費減免 果條數係咪扣埋學券次後津貼俾你既數~
如果你申請學券之後申請學費減免~
個差額會俾返你~?

洋房

學費減免和學券,只可2選1。

學費減免的計算方法﹕

調整後家庭收入介乎(港元)減免幅度
0 至 20,156全免 (100%)
20,157 至 29,3003/4 免 (75%)
29,301 至 53,829半免 (50%)
53,829 以上不獲減免

原帖由 Bee女 於 09-5-6 17:12 發表
我想問學費減免 果條數係咪扣埋學券次後津貼俾你既數~
如果你申請學券之後申請學費減免~
個差額會俾返你~?

男爵府

我個仔讀果間有申請學卷先可以申請學費減免

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

申請學券之後,若果唔夠減,都可以申請埋學費減免. 兩樣都可以同時申請架!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Winifredcho 於 09-5-6 16:59 發表

已本人兒子的學費為例﹕

原本學費 $2,800

學券

學費減免
...

我想學卷和學費減免係可以同時申請的.
以我仔為例:
學費: $2271
扣除學卷: $2271-$1100 =$1171

另再向學生資助辦事處申請學費減免
審批結果: $500津貼

即扣減學卷後: $1171-$500 =$671

現每月亞仔學費只需交$671

別墅

學費減免的計算方法﹕

唔好意思, 我唔明學費減免的計算方法點計,
如兩公婆全年收入係260000, 一家三口, 係未260000/4=65000, 即不獲減免呀

男爵府

不過學費減免好似只可以是父母也在職才可以申請....
咁對一d只有爸爸工作媽媽湊b
而收入又合適有需要的家庭
就得不到此減免了~~

大宅

醒目開學勳章

RIGHT....以你情況係唔合資格吧!!!

以3人家庭計, 全年總入息最多只可 $215,316 吧!!!

原帖由 connie_chung123 於 09-5-6 17:56 發表
學費減免的計算方法﹕

唔好意思, 我唔明學費減免的計算方法點計,
如兩公婆全年收入係260000, 一家三口, 係未260000/4=65000, 即不獲減免呀 ...

別墅

"wpwong" THANK YOU!
但我好失望, 咁都唔合資格

大宅

醒目開學勳章

U'RE WELCOME!!!

所以話資助只係俾"低"收人的人吧!!!

原帖由 connie_chung123 於 09-5-6 18:03 發表
"wpwong" THANK YOU!
但我好失望, 咁都唔合資格

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

學券係任何人仕都可以申請...就算你月入十萬都可以...
至於學費減免係計家庭總收入...要合資格才可以申請...
若計過學費減免資助較多...咁就要先申請學券...再申請學費減免...只要符合資格...係可以2樣都申請既...

補充小小: 若媽媽無做嘢...學費減免只可以for小朋友係返半日制既幼稚園...因為佢既理由係媽媽無做嘢...小朋友唔需要特別返全日制幼稚園(學費較貴)...

水晶宮

好媽媽勳章

呢個概念完全錯晒......

請問係邊個誤到你o既呢????

原帖由 Winifredcho 於 09-5-6 17:23 發表
學費減免和學券,只可2選1。

學費減免的計算方法﹕

調整後家庭收入介乎(港元)減免幅度0 至 20,156全免 (100%)20,157 至 29,3003/4 免 (75%)29,301 至 53,829半免 ( ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

係.....

另外想補充小小,就係如果小朋友係讀全日制幼兒中心/幼兒園,而又想申請學費減免,只需要通過"社會需要審查",而入息唔超額就可以得到資助.

社會需要->
http://www.sfaa.gov.hk/pdf/common/Form/kcfr/SFAA_235.pdf

原帖由 shystc 於 09-5-6 18:54 發表
學券係任何人仕都可以申請...就算你月入十萬都可以...
至於學費減免係計家庭總收入...要合資格才可以申請...
若計過學費減免資助較多...咁就要先申請學券...再申請學費減免...只要符合資格...係可以2樣都申請既.. ...

水晶宮

好媽媽勳章

學費減免額為實際應繳的學費,或非牟利幼稚園加權平均學費/適用於幼兒中心(0-2歲組)/幼兒中心(2-3歲組)的最高月費資助額,兩者以數額較少者為準。最高學費減免額/最高資助額會每年予以調整。全日制課程的膳食費或上限額的50%、75%及100%,兩者以數額較少者為準。
由2005年9月起,全日制幼稚園的膳費可獲減免,並且是分項提供的,而最高的膳費減免額為每月$400。2008/2009學年幼兒中心(0-2歲組)及幼兒中心(2-3歲組)的最高月費資助額如 下 :

幼兒中心 ( 0 – 2 歲 組) $4,735 元
幼兒中心 ( 2 – 3 歲 組) $3,153 元

(a)學費減免額計算方法:
 在學券計劃推行後,若申請人能通過入息審查,學資處會按申請人的審查結果安排學費減免。但學券的學費資助額將會用作抵銷部分或全數學費減免額。有關學費減免額計算方法如下:
 (i)幼稚園幼兒班、低班及高班(即K1至K3班)
  半日制每月學費減免額=

幼稚園全年學費最高學費減免額(以較低者為準) x 減免幅度 - 學券資助額

上課月數

全日制每月學費減免額=[幼稚園全年學費最高學費減免額(以較低者為準) x 減免幅度 - 學券資助額]+[每月膳費最高膳費減免額(以較低者為準) x 減免幅度]

上課月數

(ii)幼兒中心(0-2歲組)及幼兒中心(2-3歲組)
  每月學費連膳費減免額=幼兒中心每月學費連膳費最高學費減免額(以較低者為準) x 減免幅度

(b)最高學費減免額:
 (i)幼稚園幼兒班、低班及高班(即K1至K3班)
  半日制:每名學童每年16,000   
  全日制:每名學童每年25,400   
  最高膳費減免額(適用於全日制):每名學童每月400 

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我諗樓主你攪錯咗喇
我朋友個仔都係申請咗學券,再申請學費減免,最後得到全免,最重要都係睇入息限額有無超出

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係架,所以之前學校整張沒letterhand既野要迫我地簽名支持佢地用左學卷又要susidy都唔想俾幾百元個班野囉,如果有特別須要既,沒問題囉,但叫佢cancel學卷免得對佢地唔公平,益左我地班中產既.,我地有本事都想返半日自己湊,你地都會明,如果屋企沒請工人,又沒家人可以唔返工幫手湊唔舒服返唔到學既小朋友,同埋有邊個家長想小朋友下午只係訓覺同睇書,唔係自己帶架

我地用左學卷,都要俾1.5k,有d可能用埋susidy都係俾5百幾元,只係未有學卷左幾十元,個d錢平時佢地放低小朋友既時候,去下tea,打下144隻都唔止咁上落啦,老師都話好多人都係咁所以用全日服務,所以好多有真正要返工既家庭排唔到個全日位俾小朋友架,如果要俾得多既,又afford唔到,大可以搵d平d既學校囉,好既學校唔係計價錢架,好既學校都未必係貴囉..(只係個人意見,不喜勿回)
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

大宅

兩樣都可以同時申請?
學費減免~吾係要在7月才可以申請嗎?

原帖由 gogoblue 於 09-5-6 17:29 發表
申請學券之後,若果唔夠減,都可以申請埋學費減免. 兩樣都可以同時申請架!!!

男爵府

好媽媽勳章

想問下學費減免可唔可以向學期中先申請嫁?

首頁

尾頁

跳至