跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友係12月出世既細B,想報周宋主愛k1,係咪要通宵攞籌?難吾難入?面試做d咩?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

wan105 發表於 19-7-7 23:52
小朋友係12月出世既細B,想報周宋主愛k1,係咪要通宵攞籌?難吾難入?面試做d咩? ...

不用通宵攞籌,勁難入,因得14個位。
細b冇份不用交,因周宋網站有寫明要求只收1月到7月小朋友

大宅

wan105 發表於 19-7-7 23:52
小朋友係12月出世既細B,想報周宋主愛k1,係咪要通宵攞籌?難吾難入?面試做d咩? ...

細b根本係元朗好難會入到出名果幾間,周宋攞表唔使排隊,全部都係交表先要排,你即管可以報名讓小朋友試吓面試,當年我記得係自己入去考好多嘢,老師問小朋友好多嘢,又考佢好多日常生活嘅嘢(匙羹碗仔圖案枕頭樣樣道具都出齊)

別墅

8月直接唔收?

大宅

回覆 mkmk0720 的帖子

我打去問過,冇話只收1-7月既,夠年齡都可以報名,睇面試表現

別墅

wan105 發表於 19-8-25 10:37

我打去問過,冇話只收1-7月既,夠年齡都可以報名,睇面試表現 ...

知唔知大概幾耐會派表

大宅

八月尾開始要留意了

複式洋房

我女細B 11月都入左周宋K1, 12月佢都有收, 我估因為有混班教學(K1細B有機會同N班一齊上堂), 所以佢咩月份都會收1-2個, 咁佢地就唔會相差太遠(N班就真係唔收細B)

大宅

回覆 szufung911 的帖子

請問你嗰時要幾點去排隊拎表呀?

複式洋房

回覆 wan105 的帖子

今年可能改左喇我前年係即場係門口拎表, 拎住張表一路排隊一路填(因為我記得我帶埋膠水去貼相),
排到入去禮堂就交FORM嫁喇比埋INTERVIEW日期時間我地嫁喇

其實我果年去聽講座 已經講左教育局宜家規定左唔比限制派表格數量,
你跟返佢時間去, 佢就要派表比你, 唔可以話派完即止, 但可以係限時派發,
應該唔會好似以前咁誇張去捱更抵夜去排隊拎表嫁WOR:-

「無論採用何種派表方式,幼稚園均不應限制派表數目,以避免家長需長時間排隊輪候申請表。同樣地,家長遞交入學申請時,幼稚園亦不應設收表限額。幼稚園須預先通知家長索取表格及遞交入學申請的安排,包括派表及收表的日期、報名手續及費用1(如適用)等,讓家長作好準備。」

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/kindergarten-k1-admission-arrangements/EDBCM102_2019_TC.pdf

首頁

尾頁

跳至