自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

保重~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

不如你去轉介俾社工/社署/保良局吧啦
好過你上黎呻

大宅

littlefunpig 發表於 19-7-8 21:24
好過你上黎呻

大宅

littlefunpig 發表於 19-7-8 21:24
好過你上黎呻

男爵府

畀面勳章

細細聲 發表於 19-7-8 21:18
無那那bb都生埋。。幫佢嗰幾千蚊,原來最後吾係去產檢。。

多謝甘多JM安慰我。。吾係我自己諗吾開,吾努力 ...

幫都要當事人受教,佢唔肯改做乜都冇用,我反而擔心個bb多啲
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

算喇! 要幫既都幫左! 佢要咁都無計
放下自在

侯爵府

回覆樓主:

可以考慮報警, 拉咗個吸毒女人會搵社工安排bb去向

大宅

tiramisu_hk 發表於 19-7-8 21:29
幫都要當事人受教,佢唔肯改做乜都冇用,我反而擔心個bb多啲

公爵府

Bb好可憐,不過旁人都邦唔到太多

大宅

maomaofafa 發表於 19-7-8 21:30
可以考慮報警, 拉咗個吸毒女人會搵社工安排bb去向

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

細細聲 發表於 19-7-8 21:26
你以為幫到?! 社工都係返工

你起碼都叫講過個情況出去比有關機構
講呢度都幫唔到

一個無業既道友,佢上完電個仔放響床尤佢碌落地都唔知啦

台灣之前有個道姑,由得個bb自己沖涼,自己走去吸毒,跟住bb 線低浸落盤水透唔到氣,呀媽就出面high緊,個bb就咁浸死左佢都唔知

一個無能力照顧自己既吸毒人士,基本上響醫院拎返個b返屋企等如等死。

侯爵府

細細聲 發表於 19-7-8 21:35
警察有用就一早拉左喇。。同埋已經拉過,之後警察都話太"細",拉都無謂。。
...

之前知唔知佢吸毒先? 如果知道應該會帶走bb㗎喎?

大宅

maomaofafa 發表於 19-7-8 21:37
之前知唔知佢吸毒先? 如果知道應該會帶走bb㗎喎?

翡翠宮

細細聲 發表於 19-7-8 21:29
保良局吾係旁人話送就送

我可以自己送到都吾洗上黎講。。。

https://www.msn.com/zh-hk/news/world/%E3%80%90%E8%B6%85%E9%9B%A2%E8%AD%9C%E3%80%91%E8%AE%931%E6%AD%B2%E5%8D%8A%E5%85%92%E5%AD%90%E8%87%AA%E8%A1%8C%E6%B4%97%E6%BE%A1%E8%87%B4%E9%81%87%E6%BA%BA-%E5%90%B8%E6%AF%92%E6%AF%8D%E4%BC%B4%E5%B1%8D2%E6%97%A5%E5%A7%8B%E8%A2%AB%E6%8F%AD%E7%99%BC/ar-BBW8d7P?%3Bocid=spartanntp

佢送bb去保良局,好過返去毒姑度等死

伯爵府

回覆樓主:

.

侯爵府

回覆樓主:

原則bb跟媽媽,如果媽媽唔係犯法或發現係有嘢傷害到bb,社工真係無乎。(未犯法就去送b去第二度,反轉會話社工無啦啦搶走個b,拆散家庭)。
吸毒好兩難,唔係斷正,吸緊時發現,係好難告。依家d毒又唔係白粉,無道友樣睇,好難拉。
如果同朋友傾到計,叫佢為個b著想,自願去求助。否則,要到發現有問題,一定是個b嘅問題,或你發現佢疏忽照顧報警先ok.唔報警,社工都無法律效力。

大宅

細細聲 發表於 19-7-8 21:35
警察有用就一早拉左喇。。同埋已經拉過,之後警察都話太"細",拉都無謂。。
...

但之前佢係自己,而家有個B,可能又唔同講法。我覺得你都係可以試下同警方或者社處溝通,可能救到個B都唔定。

不過坦白講,如果個亞媽大肚時都一路吸毒,好大機會個B生出來已經健康有問題,都唔知仲救得幾多... 妳盡咗力,對得住天地良心就算,好多嘢真係our of your control,

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

細細聲 發表於 19-7-8 21:18
無那那bb都生埋。。幫佢嗰幾千蚊,原來最後吾係去產檢。。

多謝甘多JM安慰我。。吾係我自己諗吾開,吾努力 ...

你個FRD?

侯爵府

newinewi 發表於 19-7-8 21:41
不希望在港聞見到你朋友同bb

會再報警

x2

而家知道佢吸毒應該要再報警
好大機會可以帶走bb去安全地方先

首頁

尾頁

跳至