自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我試過已讀不回係,有個人,每次知我去旅行(識咗好耐,佢有我fb,而我去旅行亦會post下相)就會問我坐邊班機,我初頭唔為意,會答佢,如果我無答佢佢會不停追問 我真心覺得煩,好似要交待啲咩咁。。
不過基本上我都唔會已讀不回,其實都幾無禮貌(大前提係對方都正正常常咁問野)

block都試過,就係對方唔禮貌/做咗啲我接受唔到嘅野,令我覺得無需要再同佢哋做朋友。。

你哋又覺得block同已讀不回程度上有咩唔同?

珍珠宮

好難答喎,我只會block壞人,已讀不回我又無乜,最多對煩人十問九不應,第十次先回佢一個公仔

水晶宮

麵包超人^o^ 發表於 19-7-10 09:18
我試過已讀不回係,有個人,每次知我去旅行(識咗好耐,佢有我fb,而我去旅行亦會post下相)就會問我坐邊班機 ...

其實你朋友點解要問你搭邊班機??有無問番佢乜原因??
天空之城, 快樂之地

公爵府

我試過已讀不回係,有個人,每次知我去旅行(識咗好耐,佢有我fb,而我去旅行亦會post下相)就會問我坐邊班機 ...
我同你一樣,唔鐘意比人問三問四,唔喜歡同人交待,我覺得block人衰啲,但我都有block過幾個人,我係睇情況,巳讀不回係因為對方做咗啲行為和說話令我反感,忍緊佢,比機會佢改,未到唔想同佢以後都無朋友做,我block過既人,係因為佢做咗啲事傷害咗我,令我好傷心或利用我既人,我唔會理會呢啲衰人感受,直接block佢,比佢知以後都唔會有機會再做朋友,唔好再搵我

水晶宮

已讀不回,可能忙,不算差。但,在一個群組裡約大家聚會,要表態,長期已讀不回,代表人格很有問題。

伯爵府

已讀不回的睬佢都浪費時間!

Block得就代表永遠都bye bye!
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

單對單,已讀不回

話轉手機/整手機~DL留底時出咗少少問題,斷咗片,可能失咗一段

珍珠宮

Astra00 發表於 19-7-10 09:49
已讀不回,可能忙,不算差。但,在一個群組裡約大家聚會,要表態,長期已讀不回,代表人格很有問題。 ...

睇咩情況、表咩態,前排逼人表態就好幼稚。

公爵府

對同事我通常己讀不回,我地24小時on shift, 做乜一定要問我?
對家人、朋友一定回。
有些群組,慢慢變質,吹埋冇聊野,退group又得罪人,索性己讀不回,不答傘。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

兩樣都同「衰」拉不上關係,我自己又唔係好重要,別人己讀不回或block我,都冇咩所謂,我唔會深究原因。
我自己唔得閒,通常就已讀不回。我未試過block人。

水晶宮

brindlewin 發表於 19-7-10 09:56
睇咩情況、表咩態,前排逼人表態就好幼稚。
一年得幾次大時大節約食飯;問三個家庭,是但有個代表答邊日得;食咩酒家。有二家已表態;另一家遲遲沒人表態。
後來索性不大搞;就咁我們一家請二老食飯算。反正另外二家向來擺明不想夾錢又要痴著數;覺得有份夾錢等於有份益左你咁。算數了。

註:已退某些家族群組;費事煩;某些男家那邊人已block.大家不合傾,人地一開始敵對針對,沒必要埋堆討好。我不會。另外,我從來不談政治野。

公爵府

我成日已讀不回

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

已讀不回,好少事,唔好上心,知道睇到就算

珍珠宮

PCCW2319 發表於 19-7-10 09:41
其實你朋友點解要問你搭邊班機??有無問番佢乜原因??

初頭我覺得無乜野有回佢嘅,但後來我直頭覺得好煩,所以答都唔答,廢事同佢係呢個問題糾纏

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我覺得明知我已讀不回。
即係我唔想同你講野,仲係咁send野過黎既仲冇禮貌。

珍珠宮

Astra00 發表於 19-7-10 10:06
一年得幾次大時大節約食飯;問三個家庭,是但有個代表答邊日得;食咩酒家。有二家已表態;另一家遲遲沒人表 ...

呢啲我好明,連到不到都唔講又或到咗黑面。
我通常“落日條款”某日前唔覆當唔到算。

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hea答可以嗎?

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

通常好憎一個人,先會block佢。如果咁嘅情況,我會已讀不回

首頁

尾頁

跳至