夫婦情感

跳至
del  

首頁

尾頁

複式洋房

Del

複式洋房

回覆樓主:

D

瑪瑙宮

我都係屋邨酒樓擺, 有乜咁寒酸? 飲到夜一夜行番上樓, 大家都方便喇.

不過, 你男朋友真係好媽寶. 作為未來 99 都要識做下, 咁多意見做乜.

翡翠宮

回覆樓主:

吾好擺

大宅

屋村酒樓會平幾多? 唔係都差唔多咩?

男爵府

mmowo 發表於 19-7-10 12:12
錢固然係我首要考慮因素,雖然我男朋友話問佢媽媽借錢結婚,但我唔想。每一次訂野碌卡我都會爭住碌,我同我 ...

婚後住邊?

你男友點解釋次次搞結婚野佢媽都跟埋黎?

瑪瑙宮

d 99 呀支呀左, 意見多多都係討厭架喇.

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 19-7-10 12:43
婚後住邊?

你男友點解釋次次搞結婚野佢媽都跟埋黎?

D

男爵府

mmowo 發表於 19-7-10 12:49
本身拍拖之後男朋友嚟咗我度住,因為我屋企有兩間房。但我男朋友想我係瑪麗生,所以結咗婚之後我會搬去佢 ...

坐月去男家住?

你考慮清楚呀!結婚已經見到佢係媽寶,仲附送個意見多多既未來99,哇!

坐月實多野嘈,你生完唔夠瞓,新手媽媽又要照顧BB,未來99隔離諸多批評

仲要小心,一住入去,好難出番黎(你點說服媽寶離開媽媽呢?)

你真係考慮清楚好呀!

複式洋房

Nancy20090615 發表於 19-7-10 12:23
我都係屋邨酒樓擺, 有乜咁寒酸? 飲到夜一夜行番上樓, 大家都方便喇.

不過, 你男朋友真係好媽寶. 作為 ...

D

男爵府

mmowo 發表於 19-7-10 12:54
本身佢哋睇嗰啲計埋酒水成兩萬蚊一圍,坦白講我自己啲朋友人情唔會太多,如果太高級我都唔好意思叫咁多朋 ...

男家都有幾圍?

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 19-7-10 12:53

坐月去男家住?

D

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 19-7-10 12:59
男家都有幾圍?

D

男爵府

回覆 mmowo 的帖子

如果只係想有親朋好友嚟見證又慳錢,註冊嗰陣可以請晒佢哋嚟見證咪得囉。

tansyneko    發表於 19-7-10 13:43

男爵府

雖然你男朋友係媽寶,但未來99唔難相處就好。我老公係超級媽寶,99又尖酸刻薄難相處,同咁嘅家庭成員相處簡直生不如死。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mmowo 發表於 19-7-10 13:00
大家屋企都係得兩間房,佢屋企仲有老爺同細妹。
最衰就係意外有咗,失咗預算,我又唔想洗多舊錢搬出去住

咁你有冇表達佢知? 對鞋我著, 其實唔洗問你媽咪啦~
好多野我地決定就得, 除非你話要請邊位, 又或一些傳統禮儀﹑結婚通俗野之類, 呢啲先問返長輩意見。
下下搵埋媽媽出黎, 你媽咪都倦啦~ 同埋始終婚禮係我地兩口子, 我地決定就是了。

講真, 如果係新娘既裝束, 真係唔應該問未來99, 除非你揀既野好另類, 驚長輩唔接受就話啫。
但如果一般大路野, 點解唔係自己決定, 問了未來99意見, 佢唔同意見, BAND 佢/ 唔接納, 都有損你地之間感情。
你真係要趁得你同BF 時, 同佢講清楚, 否則, 佢咁樣做, 只會變成製造你同未來99既不和。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

琥珀宮

mmowo 發表於 19-7-10 13:00
大家屋企都係得兩間房,佢屋企仲有老爺同細妹。
最衰就係意外有咗,失咗預算,我又唔想洗多舊錢搬出去住
祝樓主好運

子爵府

雖然你話你99唔難相處,希望你搬入去時,真係如你所講

就咁睇,你男友屋企係小康之家至中產,你男友啲嘢由細到大都應該係佢阿媽決定,媽寶唔係一朝一夕,只係你男友之前係你屋企住,又或者你哋無啲咩要共同決定,所以你無發現而已,如果你唔爭取住返去你屋企or屋企坐月,到你個B出咗世,你會發現好多嘢你都無得自己決定,而你另一半只會不停同你講"我媽咪話....我媽咪話....",我相信你好快會頂唔順

你依家同佢籌備婚禮,你已經問"依家同你結婚定同你阿媽結婚",你生完仔之後,你更加會問"依家係你阿媽個仔定係我個仔"

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mmowo 發表於 19-7-10 12:12
錢固然係我首要考慮因素,雖然我男朋友話問佢媽媽借錢結婚,但我唔想。每一次訂野碌卡我都會爭住碌,我同我 ...
現在仲來得..............你似嫁比佢亞媽,第日點呀........完全無錢....點呀

珍珠宮

我個人意見,其實又無咩野....可能你男友無錢SAVE個隻,甘多數係佢父母出,佢地自然會話下事架啦...
如果佢父母出,咪由佢囉...唔好令自己負債...最好搞酒會...

首頁

尾頁

跳至