婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

99。。。唔知點講,有啲學識所以好有主見,鍾意話事,同佢講阿仔所有問題都會話"細路仔係咁架",講嘢又表面。。。同佢講嘢好無意思,
,但又要日日見。。。唉。。
有時碰著關阿仔事嘅分歧,我又唔想老公難做,好多時都忍。。。但個心又好唔舒服,你話點算好

大宅

回覆 AhBuMa 的帖子

同老公呻下, 叫佢做你聆聽者, 聽下你UP風叫佢聽啫, 你話俾你講出來吐下悶氣囉

複式洋房

月師奶 發表於 19-7-12 16:27

同老公呻下, 叫佢做你聆聽者, 聽下你UP風叫佢聽啫, 你話俾你講出來吐下悶氣囉

我老公有聽,佢都知有問題~ ,我都知道只可以呻下,無乜解決方法………

子爵府

有得解決,唔一齊住

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 19-7-12 17:38

有得解決,唔一齊住

唔係一齊住,住隔離座,但仔比佢湊,會日日見

子爵府

咁俾佢湊得唔得?

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 19-7-12 17:58

咁俾佢湊得唔得?

唔比佢湊?佢話要湊架~唔比嘅話,就好明顯架啦~因為唔想老公難做,所以唔想反面

珍珠宮

回覆樓主:

最怕遇到D識少少嘅人,佢地通常會比較自信,唔聽亦唔接受人地意見~

洋房

AhBuMa 發表於 19-7-12 16:07
99。。。唔知點講,有啲學識所以好有主見,鍾意話事,同佢講阿仔所有問題都會話"細路仔係咁架",講嘢又表面。。 ...

好明白樓主,我奶奶都係噤,唔同既係,佢無咩學識但好有主見(emoji)(emoji)(emoji)

自從我係娘家坐完月返去,日日都有野講。成日話間房唔好開燈。對佢眼唔好、食奶唔可以係燈下面食,要去到好暗既地方食(我都睇唔到支奶淨幾多,點餵?);又比如日日都話佢凍,(餵奶成日蓋住佢對腳,自己餵個時就會話,唔好蓋腳,其實佢好熱)、話唔好比BB食太飽(食唔飽佢點訓?夠佢就會自己停架啦)、要幫佢戒夜奶(大佬,我仔先40日咋,做咩要迫佢噤快戒?)話唔好比奶咀佢食(但BB一喊佢就話呢個時候要比佢食,佢唔喊個時我從來都唔比奶咀佢架啦!)無限噤多野講,搞到日日都心情煩燥

大宅

同樓主個case好似, 但我個case有主見係唔只99一個, 係全個男家都係咁, 但佢地一D學識都冇, 似鄉下人.

由同老公結婚開始, 已經冇想過佢地會幫手, 但又個個都加把意見, 又冇point但又要人follow. 結果, 次次出黎食飯都大大聲聲係度嘈交.

遲D呀B出世, 真係唔知佢地會點...又唔想呀B係D咁既環境大.

複式洋房

Tinatinahui 發表於 19-7-12 20:13
好明白樓主,我奶奶都係噤,唔同既係,佢無咩學識但好有主見(emoji)(emoji)(emoji)

自從我係娘家坐完月返 ...

咁你有無反駁過佢或鬧過交?我最多都係黑過面(1年內2-3次)

複式洋房

gcyn 發表於 19-7-14 12:50
同樓主個case好似, 但我個case有主見係唔只99一個, 係全個男家都係咁, 但佢地一D學識都冇, 似鄉下人.

由 ...

你未生都嘈交,其實都好,起碼表明左你嘅立場,但我認同嘅係唔想小朋友喺家人唔和睦相處嘅環境長大

複式洋房

做個靚太 發表於 19-7-12 18:59
最怕遇到D識少少嘅人,佢地通常會比較自信,唔聽亦唔接受人地意見~

其實我唔介意佢個人好有自信同以為自己識好多嘢,但唔好套落我個仔度囉~

珍珠宮

AhBuMa 發表於 19-7-15 12:29
其實我唔介意佢個人好有自信同以為自己識好多嘢,但唔好套落我個仔度囉~
...

正正因為佢有自信,佢覺得自己一定岩,就更加會想套係其他人身上,何況係佢個孫,所以你係一定會介意~

大宅

我同C6已經黑晒面, 儘量唔回應, 又或者拉開其他話題, 佢地都可以一直係度吵吵嚷嚷.

已同C6有共識, 自己辛苦少少都要自己照顧返, 儘量係佢地面前少正經提自己野. 費事比佢地多多意見.

樓主試下少D係99面前認正討論BB D野. 又或者佢講完你hea完佢就算.

洋房

AhBuMa 發表於 19-7-15 12:19
咁你有無反駁過佢或鬧過交?我最多都係黑過面(1年內2-3次)

有反駁同黑面,但無嘈交,費是c6難做
之後我send 左d 育兒文章同網址比佢,同埋我成日帶B 出去,費是心煩,而家少左出聲。善意提醒唔緊要,但真係唔好無限loop, 特別我無一日夠訓,佢噤loop法我真係頂唔順

複式洋房

gcyn 發表於 19-7-15 13:46

我同C6已經黑晒面, 儘量唔回應, 又或者拉開其他話題, 佢地都可以一直係度吵吵嚷嚷.

我同佢相處左兩三年,本身諗住段婆媳關係可以有傾有講,但仔出世後關係愈來愈差,未去到嘈,但我已經好少同佢講自己嘢,但阿仔啲嘢好難避免,我頂唔順嘅就係關阿仔啲嘢事,學你講,我有hea左佢算,但有時頂唔順好想呻
好似阿仔啲頭髮長,我想剪佢都話唔得,又唔經我同意喺啲粥加鹽,。。。好多好多,總之咩都要話事

複式洋房

Tinatinahui 發表於 19-7-15 15:17
有反駁同黑面,但無嘈交,費是c6難做
之後我send 左d 育兒文章同網址比佢,同埋我成日帶B 出去,費是心煩 ...

我都會send育兒資訊比佢睇,佢睇完會同你話返邊啲覺得有問題,跟唔過。。。呢啲時候,我老公會黑面話"叫你跟就跟啦",。。。要講到咁先聽。。。讀過下書嘅99就係咁。。。

大宅

好多99鐘意話事,同有無學識完全無關

男爵府

D 99係好自我架,吾比人話得,自己有自己一套,你同佢嘈無運行架,因為你要佢幫你湊人,如果吾係一齊住,你都係淨係交收小朋友姐,可以吾洗甘多交流架,HI完BYE,接完仔咪返家囉,吾好有咩沖突,甘樣既關係先可以維繫得到架!

首頁

尾頁

跳至