時政擂台

跳至

首頁
12345...15

尾頁

民房

致林鄭月娥,盧偉聰,警察高層

我喺一名香港前線警務人員。
最近發生嘅事唔多講,我知道好多香港人好憎我地,我唔會為我哋部份嘅警務人員失控行為作任何抗辯,成件事係無絕對嘅對於錯,職責就係職責。
但係直接到尋晚,我真係動搖,我唔知應唔應該講我好彩,我唔使去沙田支援。

返到屋企兩點幾,一直有睇手機知道又有衝突發生,我哋已經知道每次和平示威完之後都一定會有衝突,成件事變咗好似例局一樣....我覺得好辛苦壓力好大,無論係隨時爆發衝突嘅精神緊張定係俾人指住塊面嚟鬧。我都依然相信我哋維護緊嘅係社會治安,即使中間有爭拗點

直至到尋晚見到有同袍受重傷,比居民係高空擲物掉中,喺樓梯俾人踢咗落嚟俾人圍毆,一腳踢落個頭到不省人事.....跟住上網見到同袍受傷嘅照片...係半隻手指冇咗.....講緊係永久殘廢啊。

去到呢一刻我真係忍唔住流淚,
12/6發生衝突嘅時候見到網上鋪天蓋地嘅辱罵同指責,我忍。
喺條街度當值比人扮lur口水,我忍。
喺公園巡邏都有人係咁扮狗吠,我忍。
我而家淨係想問一句,我哋前線受盡侮辱嘅時候,請問警察班高層喺度做緊咩?
我想問尋日個指揮官究竟諗乜嘢?點會淨係叫兩隊人入去商場驅散示威者?你哋就企喺後面落order
我好肯定啲警察高層肯定未見過示威者眼神,佢哋真係想置我哋於死地。
唔係所有警察想做你哋想做嘅嘢。

2014年已經經歷過一次,但係今次嘅情況更加崩潰恐怖,再咁落去我唔知幾時會出人命,可能係警察先可能係示威者先。我係一個香港前線警務人員,我懇請林鄭月娥同盧偉聰唔好再利用警察去解決政治問題。香港已經唔可以再承受落去。

我唔知道前線仲可以忍耐幾耐,我好驚我哋有人俾人殺死,我好驚我哋有人失控殺死示威者。我仲有屋企人,我同你地班坐係冷氣房嘅唔一樣,我地面對嘅事想殺死我地嘅示威者,唔好再開記者會話有咩支持我哋前線。呢個社會需要嘅係政府高層所有人出嚟面對呢個問題。

我再懇請多次希望高層人員唔好再利用我哋警察去完成你哋想要嘅政治任務,政治問題利用警察係解決唔到,時間已經證明左武力壓制只會造成更大嘅反撲。我哋前線已經承受唔起任何一個同袍再受傷。希望你哋可以慎重考慮你哋自己喺度做緊啲乜嘢。同希望你哋係真正為香港着想,而唔係為咗自己嘅政治利益。

天佑香港

一名前線香港警察上
7月15日2019年

bktcc  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-7-15 19:35

民房

其實我有諗過遵守行動守則
甚至發動罷工,但係真係唔知道同袍係點諗,就算有諗法都唔夠膽直接講出嚟
所以好需要靠大家幫我分享出去:(

珍珠宮

加油!

珍珠宮

支持

侯爵府

LOOKOO 發表於 19-7-15 19:16
甚至發動罷工,但係真係唔知道同袍係點諗,就算有諗法都唔夠膽直接講出嚟
所以好 ...

眼淚在心裡流
8-)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

子爵府

LOOKOO 發表於 19-7-15 19:16
所以好 ...

加油

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

全香港人就快俾班高官迫死

子爵府

LOOKOO 發表於 19-7-15 19:14

伯爵府

好一篇轉移視線嘅文宣

俏黃容    發表於 19-7-15 22:34
oma79    發表於 19-7-15 20:07

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

先証明你係香港前線警務人員
因為今日太多人搬入嚟
唔識分呢個係真心話定係佢地既文宣

如愛香港,請不要煽動罷工

俏黃容    發表於 19-7-15 22:34
hungng    發表於 19-7-15 19:45

子爵府

警察都係香港人,777 你收手吧,香港已經就快俾你一私已之慾,推到永不超生邊緣了,收手吧。

珍珠宮

尋日出咗2份聲明係撐你哋,我諗真係你哋就嚟爆煲

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

睇到香港人自相殘殺係非常非常心痛。

推D警察出去既人有報應。

天佑香港。

侯爵府

上帝要人滅亡
必先令人瘋狂

現在兩邊人仕都好癲

兩方的《卒》
永遠受傷害

希望有人拆到個困住香港人的棋局

大宅

回覆樓主:

師兄加油

會唔會向你們工會反映成效大啲

侯爵府

LOOKOO 發表於 19-7-15 19:14

一直以來我和家人都支持警察嚴正執法,每次有示威最後都流血收場,嗰班暴徒跟本唔係人,每次睇電視我都好嬲,點解警察唔即刻拉佢哋仲要放走佢哋,放走咗下次佢哋咪又再嚟過搞事囉,你一定要堅守落去,在街上當聽唔到佢哋講野,你哋繼續嘻嘻哈哈就得㗎喇,唔駛理佢哋,每日我都為警察禱告,希望神會懲罰佢哋。

民房

我唔敢代表所有前線嘅警察
但係我相信依然有好多人同我一樣
係想服務市民,唔想再做呢啲政治任務,邊個可以幫下我地?

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

支持警察。 强力要求嚴懲暴徒。
我地市民眼睛是說亮。 明白誰才是始作俑者。

伯爵府

回覆 ksviola 的帖子

別有用心囉

首頁
12345...15

尾頁

跳至